Dobrodošli u svet feng shuija, gde boje nisu samo estetski izbor, već i moćni alat za usklađivanje energije u vašem domu. Kineska filozofija uređenja prostora, poznata kao feng shui, veruje da pravilno odabrane boje mogu doneti ravnotežu, sreću i prosperitet. Ali bez brige, ovaj pojam u kombinaciji sa bojama ne znači nužno da će vas krečenje koštati dodatno.

Ako ste u potrazi za inspirativnim idejama za krečenje a ujedno razmišljate koje su najbolje boje za zidove po feng shuiju, ovo je članak za vas!

Feng Shui Elementi i Boje

Kada se radi odabir boja po feng shuiju, tada je potrebno uzeti sve u obzir. Počevši od ličnog ukusa do samog kontrasta boja, sve je jako bitno. U nastavku vas očekuje povezanost feng shui elemenata i boja. 

Drvo (Zeleni element):

Drvo je povezano sa zelenom bojom. Ova boja simbolizuje rast, obnovu i vitalnost. Kada koristimo zelenu boju na zidovima, podržavamo energiju drvenog elementa. To može doneti svežinu i harmoniju u prostoru. Idealno je koristiti zelenu u prostorijama gde želimo podsticaj za rast i kreativnost, kao što su radne sobe ili prostori za vežbanje.

Vatra (Crveni element):

Crvena je boja strasti, ljubavi i vitalnosti. Ona je povezana sa vatrom. U feng shuiju, crvena se koristi kao akcentna boja. Preterana upotreba može biti preopterećujuća, ali pravilno dozirana crvena može uneti toplinu i energiju. Koristite je u prostorijama gde želite da se osećate energično, kao što su trpezarije ili dnevni boravci.

Zemlja (Žuti i Braon element):

Žuta i smeđa su boje povezane sa zemljanim elementom. Žuta simbolizuje sreću, optimizam i kreativnost. Možete je koristiti u kuhinjama ili prostorijama za druženje. Smeđa je boja stabilnosti i ravnoteže. Koristite je za stvaranje osećaja sigurnosti, na primer, u spavaćim sobama.

Metal (Bela i Siva):

Metalni element povezan je sa belom i sivom bojom. Bela je simbol čistoće i otvorenosti. Na zidovima, bela može vizuelno povećati prostor i stvoriti svetlu atmosferu. Siva je neutralna boja koja se često koristi kao podloga. Dodaje ozbiljnost i eleganciju.

Voda (Plava i Crna):

Plava je boja povezana sa vodom. Ona simbolizuje dubinu, mir i komunikaciju. Plava na zidovima može stvoriti opuštajuću atmosferu, posebno u spavaćim sobama ili prostorijama za meditaciju. Crna, iako retko korišćena, takođe pripada vodenom elementu. Ona može dodati tajanstvenost i eleganciju.

Uzimajući u obzir ove elemente i boje, možete prilagoditi svoj prostor tako da podržava vašu energiju i harmoniju, a dodatni savet sa naše strane bio bi da obratite pažnju i na razliku između toplih i hladnih boja.

Najbolje boje po feng shuiju

Zelena: Boja ravnoteže i obnavljanja

Zelena je boja prirode, rasta i harmonije. Ona nas povezuje sa zemljom i svežinom šuma. Kada je koristimo na zidovima, stvaramo osećaj spokoja i obnavljanja. Zelena je idealna za spavaće sobe, dnevne boravke i radne prostorije. Pored toga, biljke u zelenim saksijama dodatno pojačavaju ovu energiju.

Plava: Mir, komunikacija i dubina

Plava boja nas asocira na nebo i okean. Ona je simbol mira, spokoja i komunikacije. Ako želite da stvorite opuštajuću atmosferu, razmislite o plavoj na zidovima. Spavaće sobe, kupatila i prostorije za meditaciju posebno će profitirati od ove boje. Dodajte plave detalje poput jastuka ili slika kako biste pojačali njen efekat.

Žuta: Sreća, optimizam i kreativnost

Žuta je sunčana i vedra boja. Ona nas podstiče na optimizam, kreativnost i sreću. Ako želite da vaša soba bude inspirativna, razmislite o žutoj na zidovima. Kombinujte je sa belom ili sivom kako biste izbegli preteranu stimulaciju.

Crvena: Strast, vitalnost i energija

Crvena je boja strasti, ljubavi i vitalnosti. Ona je snažna i energična. Koristite je umereno, na primer, kao akcentnu boju u spavaćoj sobi ili trpezariji. Crveni detalji poput jastuka, slika ili sveća mogu uneti toplinu i dinamiku u prostor.

Bela: Čistoća, prostranstvo i otvorenost

Bela je simbol čistoće i jednostavnosti. Ona reflektuje svetlost i prostranstvo. Bela na zidovima vizuelno povećava prostor i stvara osećaj svežine. Idealna je za kuhinje, trpezarije i hodnike.

Sada kada znate više o ovim bojama, odaberite onu koja najbolje odgovara vašem prostoru i ličnom senzibilitetu, ali uzmite u obzir i ostale bitne faktore. Feng shui nije samo o uređenju, već i o unutrašnjem balansu.

Boje za Različite Prostorije

    Spavaće Sobe:

        Plava: Plava boja ima umirujući efekat i pomaže pri opuštanju. Ova boja je jedna od najboljih ideja za krečenje spavaće sobe jer podstiče dubok san.

        Zelena: Zelena je takođe dobar izbor za spavaće sobe. Simbolizuje ravnotežu i obnovu.

    Dnevni Boravak:

Dnevni boravak je najvažnija prostorija svakog doma, te je potrebno uzeti u obzir dosta elemenata uz same boje i kombinacije boja.

        Neutralne Boje: Bež, siva i bela su odlične neutralne boje za dnevni boravak. One stvaraju prostranost i omogućavaju da se drugi dekorativni elementi istaknu.

        Topli Tonovi: Narandžasta, crvena i smeđa dodaju toplinu i energiju. Koristite ih umereno, na primer, u detaljima kao što su jastuci ili zavese.

    Kuhinja i Trpezarija:

        Žuta: Žuta boja podstiče apetit i druželjubivost. Idealna je za kuhinje i trpezarije.

        Crvena: Crvena takođe može biti dobar izbor za trpezarije, jer podstiče komunikaciju i vitalnost.

Takođe, kod kuhinje je prilično važno uzeti u obzir osvetljenje i praktičnost, između ostalih stvari.

    Kupatila:

        Bela: Bela je čista i osvežavajuća boja. Kupatila su mesta gde želimo osećaj čistoće, pa je bela idealna.

        Plava: Plava takođe može stvoriti opuštajuću atmosferu u kupatilu.

    Radne Sobe i Kancelarije:

        Zelena: Zelena je boja rasta i produktivnosti. Ako radite od kuće, razmotrite zelenu na zidovima.

        Plava: Plava takođe podstiče koncentraciju i komunikaciju.

Harmonične Kombinacije Boja za Zidove

    Plava i Bela:

Ova kombinacija stvara miran i prostran ambijent. Plava donosi dubinu, dok bela reflektuje svetlost.Idealna je za spavaće sobe, dnevne boravke i kancelarije.

    Zelena i Braon:

Zelena i smeđa zajedno podsećaju na prirodu. Zelena simbolizuje rast, a smeđa stabilnost. Ova kombinacija je odlična za prostorije gde želite da se osećate povezano sa zemljom, kao što su trpezarije ili hodnici.

    Žuta i Siva:

Žuta donosi toplinu i energiju, dok siva dodaje ozbiljnost. Ova kombinacija je pogodna za kuhinje, radne sobe ili prostorije za vežbanje.

    Crvena i Bež:

Crvena je strastvena, dok bež donosi neutralnost. Ova kombinacija može biti akcentna, na primer, u vidu crvenih jastuka na bež sofi.

    Plava i Zelena:

Ova kombinacija je osvežavajuća i podseća na more i šumu. Koristite je u prostorijama gde želite da se osećate opušteno i inspirisano.

    Bela i Siva:

Bela i siva zajedno stvaraju minimalistički i elegantan izgled. Ova kombinacija je popularna za moderno krečenje i transformacije domova.

    Narandžasta i Braon:

Narandžasta je energična, dok braon donosi toplinu. Koristite je u prostorijama gde želite da se osećate pozitivno i udobno.

    Ljubičasta i Siva:

Ljubičasta je boja kreativnosti i duhovnosti. U kombinaciji sa sivom, stvara sofisticiran izgled. Ova kombinacija može biti odličan izbor za krečenje spavaće sobe ili radne prostorije.

Izaberite kombinaciju koja odgovara vašem stilu i osećaju. Krečenje sobe u dve boje u velikom broju slučajeva donosi dodatan sklad u vašem domu

Harmonija i Lični Izbor su prioritet za najbolje boje po feng shuiju

Kada uređujete svoj dom, boje zidova igraju ključnu ulogu u stvaranju prijatnog i harmoničnog okruženja. Feng shui nas podseća da boje nisu samo estetski izbor, već i alat za usklađivanje energije. Uz samu pripremu za vaše sledeće krečenje, pružamo vam još par saveta za vašu inspiraciju pri razmatranju koje su najbolje boje za zidove po feng shuiju:

Slušajte Sebe: Iako postoje smernice za svaku boju, važno je da se povežete sa njom. Ako vam određena boja donosi radost ili spokoj, to je pravi izbor za vas.

Kombinujte Mudro: Kombinacije boja mogu dodati dubinu i dinamiku vašem prostoru. Razmislite o tome kako se boje međusobno dopunjuju i kako se osećate u njihovom prisustvu. U slučaju da imate problema sa odabirom prave boje, Vitex Care matt može biti sjajan izbor jer nudi miksovanje u preko 2000 nijansi boja.

Eksperimentišite: Feng shui je prilika da istražite i eksperimentišete. Probajte različite nijanse i pratite kako se vaša energija menja.

Na kraju, vaši zidovi su platno na kojem možete slikati svoju harmoniju. Neka boje budu vaši saveznici u stvaranju doma koji odražava vašu jedinstvenu priču, a mi vam još preporučujemo neke od profesionalnih tehnika krečenja.