U svakodnevnom životu, bojler je postao neizostavan deo svakog domaćinstva. Bilo da je reč o pripremi tople vode za tuširanje, pranje sudova ili veša, bojler je tu da nam olakša svakodnevne aktivnosti. Međutim, kako bi bojler pravilno i efikasno radio, neophodno je da bude pravilno korišćen.

Jedno od najčešće postavljanih pitanja kada je u pitanju korišćenje bojlera je - da li je neophodno isključivati bojler? Ovo pitanje je posebno važno kada se radi o bezbednosti i efikasnosti. U ovom članku, detaljno ćemo se baviti ovom temom. Pored toga, pokrićemo i neke dodatne teme koje se tiču različitih vrsta bojlera, ključnih delova, mera predostrožnosti i još mnogo toga. Cilj nam je da vam pružimo sve potrebne informacije kako biste mogli da koristite bojler na siguran i efikasan način.

Razumeti kako bojler radi

Bojler je uređaj koji radi na prostom principu tako što koristi energiju (električnu ili gasnu) da bi zagrejao vodu. Postoje dve osnovne vrste bojlera: protočni i skladišni.

Protočni bojleri rade tako što zagrevaju vodu samo kada je to potrebno. Kada uključite slavinu ili tuš, hladna voda ulazi u uređaj i prolazi preko moćnog električnog grejača. Na taj način dobijate toplu vodu.

Skladišni bojleri, s druge strane, rade na principu zagrevanja vode i njenog skladištenja u izolovanom rezervoaru. Kada se bojler uključi, struja prolazi kroz grejač, što ga zagreva. Ova toplota se zatim prenosi na vodu u bojleru.

Bez obzira na vrstu bojlera, svi imaju nekoliko ključnih komponenti koje omogućavaju njihov rad. To uključuje grejače, termostate, sigurnosne ventile i druge delove. Svaki od ovih delova ima svoju specifičnu funkciju i važan je za pravilno funkcionisanje bojlera.

Rizici povezani sa nepravilnim korišćenjem bojlera

Nepravilno korišćenje bojlera može dovesti do različitih rizika, uključujući opasnost od strujnog udara, eksplozije i požara, ukoliko nisu sprovedne bezbedonosne mere. Na primer, ako se bojler ne isključi pre kupanja, može doći do probijanja grejača, što može rezultirati strujnim udarom. Takođe, ako termostat bojlera nije pravilno podešen, može doći do pregrevanja, što može uzrokovati eksploziju ili požar.

Osim toga, nepravilno održavanje bojlera takođe može dovesti do rizika. Na primer, ako se bojler ne čisti redovno, može doći do nakupljanja kamenca, što može oštetiti grejač i zahtevaće njegovu zamenu. Ovo može dovesti do smanjenja efikasnosti bojlera, povećanja potrošnje energije i potencijalno do oštećenja bojlera.

Da biste izbegli ove rizike, veoma je važno da se pridržavate svih bezbednosnih mera prilikom korišćenja bojlera. Ovo znači da je neophodno isključivati bojler pre kupanja, pravilno podešavanje termostata, redovno čišćenje i održavanje bojlera.

Kako pravilno koristiti bojler

Pravilno korišćenje bojlera je ključno za njegovu efikasnost i bezbednost. Evo nekoliko osnovnih pravila koja treba da pratite:

  • Uključivanje i isključivanje bojlera: Bojler treba da bude uključen samo kada vam je potrebna topla voda. Ako je bojler uključen sve vreme, on će kontinuirano zagrevati novu vodu u zavisnoti od toga koliko vode trošite.
  • Podešavanje temperature: Temperaturu bojlera treba podesiti na optimalnu vrednost. Previsoka temperatura može dovesti do pregrejavanja i potencijalnih oštećenja, dok preniska temperatura može dovesti do neefikasnosti.
  • Redovno održavanje: Bojler treba redovno održavati kako bi se osigurao njegov dug vek trajanja i efikasnost. Ovo uključuje čišćenje, proveru delova i zamenu oštećenih komponenti.
  • Bezbednost: Bezbednost je ključna kada se radi o korišćenju bojlera. Uvek isključite bojler pre kupanja kako biste izbegli rizik od strujnog udara.

Pravilno korišćenje bojlera može vam pomoći da uštedite energiju, produžite vek trajanja bojlera i obezbedite sigurno i efikasno grejanje vode, a ujedno ćete izbeći i razne kvarove koji vas mogu zadesiti.

Ušteda energije i ekološki aspekti

Ušteda energije i ekološki aspekti su ključni faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira i korišćenja bojlera.

Bojleri su poznati kao “energetski vampiri” jer neprekidno troše energiju, čak i kada ne rade. Prema nedavnoj studiji Britiš Gasa, oni mogu biti odgovorni za neverovatnih 23 odsto električne energije koja se troši u domaćinstvu.

Međutim, postoje načini da se smanji potrošnja energije bojlera. Na primer, podešavanje termostata bojlera na ekonomično grejanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60 stepeni, može dovesti do uštede energije. Pregrevanje vode, na 75 ili čak 85 °C, uzrokuje veću potrošnju električne energije, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca, što zahteva učestalije čišćenje.

Kada govorimo o ekološkim aspektima, kondenzacijski bojleri su vrsta bojlera koji koriste otpadnu toplinu iz dimnih plinova kako bi zagrevali vodu, što je energetski učinkovitije od tradicionalnih konvencionalnih bojlera. Takođe, toplotne pumpe za pripremu tople vode koriste toplotu iz vazduha kao obnovljivi izvor energije i omogućavaju vam da uštedite više energije u poređenju sa tradicionalnim električnim bojlerima.

Pravilan odabir bojlera može dovesti do uštede na računima za energiju, a istovremeno smanjiti emisiju štetnih gasova u okolini.

Često postavljana pitanja o korišćenju bojlera

Zašto se odlučiti za bojler sa inox suvim grejačem u odnosu na klasičan grejač? 

Ukoliko u nekom trenutku dođe do potrebe za zamenom suvog grejača, vodu iz bojlera nećete morati da ispuštate, što je dodatni proces. Cev u koju je ubačen suvi presovani grejač je ravna izrađena od prohroma, pa se na njegovoj površini manje zadržavaju naslage krečnjaka (kamenca). Naš favorit u ovom slučaju je Metalac Sirius Black matt 80 bojler.

Šta je Mg anoda, koja je njena uloga i posle kog vremenskog perioda je treba menjati? 

Mg anoda je deo bojlera koji štiti bojler od korozije. Ona radi tako što privlači korozivne elemente u vodi, sprečavajući ih da oštete unutrašnjost bojlera.

Koliko je bitna izolacija bojlera i kakva je izolacija kod bojlera?

Izolacija bojlera je veoma bitna jer sprečava gubitak toplote. Ovo može dovesti do smanjenja efikasnosti bojlera i povećanja potrošnje energije.

Da li je uslov za važenje garancije ugradnja bojlera od strane ovlašćenog servisera? 

Iako bojler možete ugraditi potpuno sami, u većini slučajeva, uslov za važenje garancije je ugradnja bojlera od strane ovlašćenog servisera.

Da li je ekonomičnije bojler uključiti samo u toku noći ili je bolje da bude stalno uključen?

Prema stručnjacima, ekonomičnije je da bojler radi samo noću. Međutim, ovo može zavisiti od specifičnih uslova, kao što su tarife za električnu energiju i količina vode koja se koristi.

Da li je preporučljivo bojler isključiti prilikom tuširanja ili je to samo slučaj kod bojlera stare proizvodnje? 

Bezbednosne preporuke savetuju da se bojler isključi prilikom tuširanja. Ovo je posebno važno kod starijih modela bojlera.

Kako postupiti na kraju?

Na osnovu svega navedenog, možemo zaključiti da je neophodno isključivati bojler, posebno tokom kupanja. Ovo ne samo da povećava bezbednost, već i efikasnost bojlera. Stoga, sledeći put kada koristite bojler, ne zaboravite da ga isključite pre nego što uđete u kadu ili tuš kabinu.

Takođe, pravilan odabir bojlera, redovno održavanje i servisiranje, kao i razumevanje kako bojler radi, mogu vam pomoći da uštedite energiju, produžite vek trajanja bojlera i obezbedite sigurno i efikasno grejanje vode.