Sečenje pločica je veština za koju je potrebno imati preciznost i strpljenje. Da biste naučili kako iseći pločice pravilno, veoma je bitno da prvo vidite koje sve tehnike sečenja zapravo postoje i da za te tehnike koristite odgovarajuće alate. Proces uključuje obeležavanje i merenje dimenzija pločica, koristeći napravu za sečenje pločica, i pažljivo sečenje kako biste izbegli pucanje ili lomljenje materijala.

Kako biste uspešno izveli sečenje, mi smo vam pojednostavili ovaj proces i detaljno opisali kako bi taj proces trebao da teče.

 

  • Merenje i obeležavanje pločica

 

Prvi korak u sečenju pločica je precizno merenje i obeležavanje. Koristeći lenjir ili meru, odredite tačnu dimenziju koja vam je neophodna i obeležite liniju sečenja na pločici. Obeležavanje pločice možete izvršiti kredom ili markerom koji se lako briše kako biste osigurali preciznost i izbegli greške u sečenju.

 

  • Odabir adekvatne naprave za sečenje pločica

 

Sada kada ste precizno obeležili pločice, važno je da odaberete pravu napravu za sečenje pločica. Vaš izbor alata zavisiće od vrste pločica, njihove debljine, kao i od oblika i veličine rezova koje želite da napravite.

 

  • Tehnika sečenja

 

Tehnika sečenja pločica najviše zavisi od alata koji koristite. Ukoliko koristite ručni rezač pločica, morate postaviti pločicu u napravu tako da je linija sečenja poravnata sa vodičem na rezaču. Zatim, primenite ravnomerni pritisak dok povlačite rezač duž linije, a zatim blago pritisnite pločicu kako bi se ona prelomila duž linije sečenja.

Ako koristite električni rezač pločica, postavite pločicu na sto tako da je linija sečenja poravnata sa sečivom. Uključite mašinu i polako i oprezno gurajte pločicu kroz sečivo, držeći je čvrsto i stabilno.

 

  • Sigurnost je uvek na prvom mestu

 

Bez obzira na tehniku i alate koje koristite, sigurnost treba uvek biti na prvom mestu. Uvek je potrebno da nosite odgovarajuću zaštitnu opremu, uključujući zaštitne naočare i rukavice, i da radite u dobro provetrenom prostoru.

 

  • Finiširanje reza

 

Nije dovoljno samo da ste naučili kako iseći pločice sigurno, već je bitno i završiti posao do kraja. Nakon što ste izrezali pločicu, možda će biti potrebno dodatno finiširanje kako bi se uklonile oštre ivice. Dodatni finiš povećava bezbednost, ali i dodaje vam sigurnost u ispravno, završeno delo. Ovo možete učiniti koristeći brusni papir ili datoteku kako biste glatko obradili ivice.  A i samim tim, ako su lepo odrađene, bez neravnina i rupa, održavanje čistoće pločica će biti lakše.

Alati kojima možete iseći pločice

Postoji nekoliko alata koji su ključni kada je reč o sečenju pločica, svaki sa svojim specifičnostima i optimalnom upotrebom u zavisnosti od vrste i debljine pločice. Bitno je da pronađete koja je to naprava za sečenje pločica koja će vama najbolje odgovarati zbog svih svojih karakteristika. 

1. Ručni rezač pločica

Ručni rezač pločica je osnovni alat koji omogućava brzo i precizno sečenje pločica. Ovaj alat koristi oštar točkić koji urezuje površinu pločice, omogućavajući istovremeno čisto i precizno sečenje. Ručni rezači su idealni za sečenje keramičkih pločica i savršeni su za poslove manjeg obima i za pločice manje debljine. Ovaj alat je dizajniran na jedan poseban način koji omogućava korisnicima brzo i tačno sečenje pločica, sa minimiziranjem  rizika od pucanja i lomljenja.

Ručni rezač pločica funkcioniše tako što koristi oštar točkić, koji se obično izrađuje od tvrdog materijala poput volframa ili dijamanta, da bi se urezao u glazuru pločice. Kada se točkić povuče duž pločice, stvara se urez koji olakšava pucanje pločice na željenom mestu. Pločica se zatim lomi duž ureza pomoću integrisane lomilice.

Ručni rezači pločica dolaze u različitim veličinama i oblicima, pružajući fleksibilnost u radu sa različitim dimenzijama pločica. Manji rezači su idealni za rad sa standardnim pločicama u kućnim uslovima, dok su veći rezači pogodni za rad sa većim pločicama ili za komercijalne projekte.

Jedan ovakav ručni rezač omogućava brzo sečenje pločica bez potrebe za električnom energijom ili vodom, dok pruža precizne rezove sa minimalnim rizikom od grešaka kada se koristi pravilno.

Njegova kompaktna veličina i lakoća korišćenja čine ga praktičnim zbog svoje lake prenosivosti. A u poređenju sa električnim rezačima  su ekonomičniji i pristupačniji.

Ono što je bitno da znate jeste da pre nego što koristite rezač, uvek precizno obeležite liniju sečenja na pločici. A prilikom korišćenja, ono što je ključno jeste pravilan pritisak. Previše blag pritisak neće stvoriti efikasan otisak, dok previše jak pritisak može veoma lako dovesti do pucanja pločice.

Pored adekvatne primene tokom rada, bitno je i redovno proveravanje i održavanje točkića na rezaču kako biste osigurali konstantnu oštrinu i efikasnost. A uvek pre rada, možete da vežbate sečenje na nekoliko probnih pločica kako biste se osigurali u svoje veštine i tehniku.

2. Električni rezač pločica

Električni rezač pločica koristi dijamantsku sečivu koja omogućava sečenje kroz tvrde materijale poput granita ili porcelana. Ovaj alat je idealan za sečenje velikog broja pločica i za rad sa posebno tvrdim materijalima, pružajući precizne i ravne rezove.

Električni rezači koriste dijamantska sečiva koja su sposobna da seku kroz izuzetno tvrde materijale, pružajući precizne rezove bez pucanja ili lomljenja materijala. Takođe, većina električnih rezača omogućava korisnicima da podešavaju dubinu reza, što je posebno korisno kada se radi sa različitim debljinama pločica.

Mnogi električni rezači koriste vodeno hlađenje kako bi sečivo ostalo hladno i da bi se smanjila prašina i širenje otpada tokom sečenja.

Električni rezači omogućavaju izuzetno precizne rezove, što je ključno za kompleksne oblike i dizajne, dok uz svu tu preciznost, obezbeđuje brzo i efikasno sečenje velikog broja pločica, što štedi vreme i energiju.

Pred toga, nudi i sposobnost sečenja različitih materijala i oblika, Koliko god ova naprava za sečenje pločica bila bezbedna i sigurno, potrebno je da uvek koristite odgovarajuću zaštitnu opremu, uključujući zaštitne naočare i rukavice.

Redovno čišćenje i održavanje sečiva i motora osiguraće dugovečnost i efikasnost vašeg električnog rezača. Uvek čvrsto držite pločice tokom sečenja i pazite da sečivo prolazi ravnomerno kroz materijal, bez jakog pritiska i guranja..

3. Ugaona brusilica

Ugaona brusilica, sa odgovarajućim diskom za sečenje, može biti izuzetno korisna za sečenje pločica, posebno za oblikovanje i pravljenje nepravilnih rezova. Ovaj alat je posebno koristan za sečenje debljih i tvrđih pločica, kao što su granitne pločice, i omogućava veliku fleksibilnost u oblikovanju.

Korišćenje odgovarajućeg diska za sečenje je ključno za efikasno sečenje pločica. Dijamantski diskovi su često izbor za sečenje keramičkih i granitnih pločica zbog njihove izdržljivosti i efikasnosti. Iako ugaona brusilica veoma često može biti manje precizna u poređenju sa nekim drugim alatima, ona omogućava korisnicima da izvode kompleksne i nepravilne rezove koje drugi alati možda ne mogu.

Ono što je njena velika prednost jeste to što je ugaona brusilica obično jača od drugih alata za sečenje, što je čini idealnom za rad sa tvrdim materijalima poput granita ili prirodnog kamena.

Kako iseći keramičke pločice

Keramičke pločice su relativno lake za seći, posebno kada koristite ručni rezač pločica. Proces uključuje obeležavanje linije sečenja, postavljanje pločice u rezač, i primenu ravnomernog pritiska kako biste napravili uredan rez. Za oblikovanje i sečenje uglova ili krivih linija, ugaona brusilica može biti posebno korisna.

Kako iseći granitne pločice

Granitne pločice su ipak znatno tvrđe i one zahtevaju upotrebu električnog rezača pločica ili ugaone brusilice sa dijamantskim diskom. Važno je da prethodno obeležite precizne linije sečenja i da koristite stalak za pločice kako biste osigurali stabilnost tokom sečenja. Pravilna tehnika i strpljenje su ključni ukoliko želite da izbegnete pucanje ili lomljenje pločica. Isecite vaše granitne pločice za hodnik ili bilo koju drugu prostoriju baš onako kako treba uz naše savete i smernice koje smo vam dali u ovom tekstu.

Pločice po meri u Interpromu

Potrebne su vam pločice za kupatilo ili želite da osvežite kuhinju sa novim pločicama? Ne morate da razbijate glavu gde su najbolje pločice, jer u Interpromu možete naći kvalitetne, a povoljne pločice. Ne morate čak ni da tražite nove pločice, već možete i da se odlučite za farbanje pločica, što će takođe promeniti izgled vašeg doma. 

Mi se nadamo da vam je u ovom tekstu bilo jasno predstavljeno kako iseći pločice, a mi smo svakako uvek tu da vam pomognemo i damo odgovore na vaša pitanja. Sve što vas zanima, slobodno nam se obratite. A naš asoritman vam je uvek dostupan na našoj web prodavnici.