U današnjoj modernoj kuhinji, slavina za sudoperu nije samo dodatni element, već i estetski detalj koji doprinosi ukupnom dizajnu prostora. Pravilno odabrana i montirana slavina ne samo da olakšava svakodnevne zadatke u kuhinji, već sprečava i curenje vode i štetu.

Međutim, ako ste se ikada suočili sa zamenom ili montažom nove slavine na sudoperi, znate da to može biti frustrirajući zadatak, odmah posle montiranja sudopere. Mnogo je sitnih detalja na koje se mora obratiti pažnja, od odabira prave slavine, do spajanja cevi i provere da li sve funkcioniše.

U ovom vodiču ćemo vam objasniti kako funkcioniše montiranje slavine na sudoperi, korak po korak. Takođe ćemo vam dati savete o tome kako odabrati pravu slavinu za vašu kuhinju, rešiti probleme i održavati slavinu u dobrom stanju.

Zašto je potrebno zameniti slavinu na sudoperu?

Postoji nekoliko razloga zašto biste možda zamenili slavinu na sudoperi:

  1. Curenje: Curenje je najčešći razlog za zamenu slavine. Curenje može nastati zbog oštećenih gumica, dotrajalih delova ili loše montaže. Curenje ne samo da troši vodu i novac, već može dovesti i do oštećenja.
  2. Slab pritisak: Ako iz vaše slavine pristiže slab ili neujednačen mlaz vode, to može biti znak da je slavina začepljena ili da postoje problemi sa protokom vode. 
  3. Oštećenje ili habanje: Slavine su mehanički delovi koji se vremenom mogu oštetiti ili istrošiti. To može dovesti do otežanog otvaranja i zatvaranja slavine ili curenja vode. 
  4. Nezadovoljstvo estetikom: Slavine su dostupne u širokom rasponu stilova i boja, kao recimo crna boja koja ide uz sudoperu. Ako vam se ne sviđa izgled vaše trenutne slavine ili ne odgovara dizajnu vaše kuhinje, zamena slavine može značajno poboljšati estetiku.
  5. Ekološki aspekti: Moderne slavine su dizajnirane da budu štedljive, koristeći manje vode za isti protok. Zamena neefikasne slavine novom, ekološki prihvatljivom može vam pomoći da uštedite novac.

Osim ovih navedenih razloga, možda ćete hteti da zamenite slavinu i iz drugih razloga, kao što je želja za nadogradnjom na model sa dodatnim funkcijama ili jednostavno želja za osveženjem izgleda vaše kuhinje, pogotovu ako ste odabrali bolju sudoperu.

Vrste slavina za sudoperu

Kao i kod vrsti sudopera i njihovom odabiru, slavine za sudoperu dostupne su u širokom rasponu stilova, oblika i funkcija, tako da možete pronaći onu koja savršeno odgovara vašim potrebama i ukusu. Evo nekoliko najčešćih tipova slavina:

Jednostruke slavine

Ovo je najjednostavniji i najjeftiniji tip slavine. Ima jednu ručku za kontrolu protoka i temperature vode. Jednostruke slavine su idealne za male kuhinje ili za one kojima je potrebna jednostavna i funkcionalna slavina. Tako da, ako ste na budžetu pri kupovini sudopere i slavine, ovo je pravi izbor za vas.

Dvostruke slavine

Dvostruke slavine imaju dve ručke, jednu za kontrolu tople vode, a drugu za hladnu. To vam daje veću kontrolu nad temperaturom vode i olakšava istovremeno punjenje dva lonca. Dvostruke slavine su popularan izbor za veće kuhinje i za one koji žele više funkcionalnosti.

Potisne slavine

Potisne slavine se otvaraju i zatvaraju pritiskom na dugme ili polugu. One su higijenske i lako se čiste. Potisne slavine su popularan izbor za moderne kuhinje, kao i za one kojima je potrebna slavina koja se lako koristi. 

Dodirne slavine

Dodirne slavine se otvaraju i zatvaraju dodirom rukom na senzor slavine. One su moderne i elegantne, a mogu biti i higijenske ako imaju senzor koji reaguje na dodir bez kontakta. One su popularan izbor za luksuzne kuhinje i za one kojima je potrebna slavina koja je tehnološki napredna.

Slavine na izvlačenje

Slavine na izvlačenje imaju fleksibilnu cev koja se može izvući iz tela slavine. To vam daje veću slobodu kretanja i olakšava pranje velikih sudova ili punjenje lonaca. Ovakve slavine su popularan izbor za veće kuhinje i za one kojima je potrebna funkcionalna i praktična slavina, a one mogu doći u paketu sa tušem, kao što je Herz Elite slavina za sudoperu.

Slavine sa filterima

Ove slavine takođe spadaju u povoljan izbor za kupce sa ograničenim budžetom. One poseduju filter koji uklanja nečistoće i hlor iz vode. To vam olakšava da pijete vodu iz slavine bez brige za kvalitet vode.

Osim ovih navedenih tipova, postoje i mnoge druge slavine s dodatnim funkcijama, kao što su LED svetla i taster za raspršivanje. Prilikom odabira najbolje slavine za sve vrste sudopera, važno je uzeti u obzir svoje potrebe, proračun i stil kuhinje.

Alati i materijali za različite tipove slavina

Alati i materijali koji su vam potrebni za montažu slavine na sudoperu mogu se razlikovati od tipa slavine koju montirate. Međutim, postoje neki osnovni alati i materijali koji su potrebni za sve tipove slavina:

Alati:

  • Ključ za ključeve
  • Burgija za metal
  • Imbus ključ
  • Odvijač
  • Klješta

Materijali:

  • Nova slavina za sudoperu
  • Gumica
  • Teflonska traka
  • Vodoinstalaterska pasta (opciono)
  • Fleksibilne cevi za dovod tople i hladne vode
  • Adapteri za cevi
  • Perlator (opciono)

Korak po korak uputstvo za montiranje slavine na sudoperu

Ovo je opšti vodič za montiranje slavine na sudoperu. Postupak se može razlikovati u zavisnosti od tipa slavine koju instalirate, tako da pažljivo čitajte uputstva.

Koraci:

  1. Isključite dovod vode: Prvi korak je da zatvorite glavni ventil za vodu u vašem domu. 
  2. Skinite staru slavinu: Ako menjate staru slavinu, koristite ključ da odvijete matice ispod sudopere. Zatim pažljivo skinite staru slavinu.
  3. Pripremite rupe za montažu: Većina slavina za sudoperu dolazi sa šablonom za montažu koji vam pomaže da pravilno odredite rupe za šrafove. 
  4. Postavite gumice: Stavite gumice na dno slavine. One će sprečiti curenje vode.
  5. Namontirajte slavinu na sudoperu: Pažljivo postavite slavinu na sudoperu tako da se rupe za šrafove izravnaju sa rupama koje ste izbušili. Koristite ključ za ključeve da pričvrstite slavinu.
  6. Spojite cevi: Većina slavina za sudoperu dolazi sa fleksibilnim cevima za dovod tople i hladne vode. Spojite ove cevi na odgovarajuće priključke na slavini. Koristite ključ da zategnete matice.
  7. Otvorite dovod vode: Polako otvorite glavni ventil za vodu i proverite da li postoje curenja. Ako primetite curenje, zategnite matice ili ponovo postavite gumice.
  8. Uključite slavinu i proverite da li sve funkcioniše: Otvorite slavinu i proverite da li topla i hladna voda teku ispravno. Proverite i da li se slavina lako otvara i zatvara.

Rešavanje problema pri montiranju slavine na sudoperu

Tokom montaže slavine na sudoperu možete se susresti s nekim od uobičajenih problema. Evo nekoliko najčešćih problema i njihovih rješenja:

Curenje

Curenje je najčešći problem koji se javlja pri montaži slavine. To može biti uzrokovano sledećim:

  • Nepravilno postavljene gumice: Proverite da li su gumice pravilno postavljene i da nisu oštećene. Ako su oštećene, zamenite ih novim.
  • Nedovoljno zategnute matice: Koristite ključ da čvrsto zategnete sve matice.
  • Oštećene cevi: Proverite da li su cevi za dovod tople i hladne vode oštećene. Ako su cevi oštećene, zamenite ih.

Slab pritisak vode

Ako iz vaše slavine pristiže slab ili neujednačen mlaz vode, to može biti uzrokovano sledećim:

  • Zapušene cevi: Čišćenjem cevi možete ukloniti zagušenja i poboljšati protok vode. U ovom slučaju slobodno očistite i odvod kako biste se rešili neprijatnih mirisa o istom trošku.
  • Problemi s vodovodom: Ako su problemi s vodovodom u vašem domu, to može uticati na pritisak vode. Obratite se majstoru.
  • Oštećeni perlator: Perlator je mali sitasti deo na izlazu slavine koji pomaže u regulaciji protoka vode. Ako je perlator oštećen, zamenite ga novim.
  • Proverite bojler: U slučaju da je slab pritisak tople vode, proverite da li je sve u redu sa bojlerom montiranim ispod sudopere

Teško otvaranje i zatvaranje slavine:

Ako se slavina teško otvara i zatvara, to može biti uzrokovano sledećim:

  • Nakupljena prljavština i kamenac: Redovno čistite slavinu da biste uklonili nakupljenu prljavštinu i kamenac. Evo naših saveta za uklanjanje kamenca.
  • Oštećeni delovi: Ako su delovi slavine oštećeni, možda će ih biti potrebno zameniti.

Kapanje iz slavine:

Ako iz vaše slavina kaplje kada je zatvorena, to može biti uzrokovano sedećim:

  • Oštećene gumice
  • Oštećeni delovi

Montiranje slavine na sudoperu je lakše nego što se čini

Montaža slavine na sudoperu može se činiti zastrašujućim zadatkom, ali uz malo strpljenja i pažnje, možete to učiniti sami i uštediti novac na angažovanju profesionalca. U ovom sveobuhvatnom vodiču dali smo vam korak po korak uputstvo za montiranje slavine na sudoperu, od pripreme alata do spajanja cevi. Takođe smo vam dali savete o tome kako odabrati pravu slavinu za vašu kuhinju, rešiti uobičajene probleme i održavati slavinu u dobrom stanju.