WC je neizostavni deo svakog doma, a pre njegove izgradnje ili renoviranja važno je doneti pravilan i odgovarajući izbor kada su u pitanju njegove komponente. Ovde se podrazumevaju sanitarije, kupatilski nameštaj i ostali elementi koji čine jedan toalet praktičnim i  funkcionalnim.

Svako ima svoje lične preferencije prilikom odabira komponenti za toalet. Međutim, ponekad izbor bude ograničen zbog trenutne kupovne moće ili nekih tehničkih mogućnosti. Na primer, ako je prostor u WC-u ograničeni želite maksimalno iskoristiti prostor, umesto kade možete izabrati tuš kabinu za manji toalet, iako možda preferirate udobnost koju kada pruža. 

Tuš kabina ipak zauzima više mesta, a održavanje tuš kabine je uglavnom lakše nego održavanje kade, pa je shodno sa tim prednostima ona postala deo sve više i više domova, pogotovo u stambenim zgradama gde su stanovi ipak uglavnom manji nego kad su u pitanju kuće. 

Kako montirati tuš kabinu

Montaža tuš kabina predstavlja važan korak prilikom opremanja kupatila. Ove moderne i elegantne tuš kabine pružaju praktično i estetski privlačno rešenje za tuširanje. Montaža tuš kabina obično zahteva određeno “tehničko” znanje i pažljivo izvršavanje koraka kako bi se osigurala pravilna instalacija da ne bi dolazilo do problema sa curenjem vode ispod tuš kabine i komplikacija sa odvodom tuš kabina.

Proces montaže tuš kabine podrazumeva pažljivo sastavljanje različitih delova, uključujući okvire, vrata, panela i pločica i ovo uglavnom rade profesionalci koji imaju znanje i iskustvo. Montaža staklene tuš kabine posebno zahteva preciznost i pažnju, jer se staklene ploče moraju pravilno poravnati i pričvrstiti kako bi bila garantovana i obezbeđenja sigurnost i stabilnost. 

Kad je u pitanju postavljanje tuš kabine, krucijalno je pratiti uputstvo za montažu tuš kabine i korišćenje odgovarajućeg materijala i alata. Precizno merenje je ključni korak za postizanje ravnoteže i postavljanja tuš kabine u odgovarajućem i pravilnom položaju. 

Ukoliko niste sigurni u svoje veštine ili nemate iskustva kako se montira tuš kabina, potrebno je da se obratite stručnim ljudima za to. Profesionalci ipak imaju neophodno znanje i veštine da pravilno obave sklapanje tuš kabine, a ovo ipak nije posao koji treba da obavljate samostalno. 

Montaža tuš kabine, bilo da se radi o standardnoj ili staklenoj varijanti, može unaprediti izgled i funkcionalnost vašeg kupatila. Uz pravilnu montažu, možete uživati u udobnom i osvežavajućem tuširanju, pružajući vašem kupatilu elegantan i moderan izgled.

Šta vam sve treba od alata i materijala

Ako mislite da ćete se moći izboriti sa tim kako postaviti tuš kabinu, onda je važno da pripremite adekvatne alate i materijale kako biste olakšali proces i osigurali pravilnu instalaciju. A šta je to najosnovnije što vam treba? 

  • Za početak, to su šrafcigeri, ključevi i odvijač koji će vam pomoći oko sastavljanja i pričvršćavanja delova kabine.
  • Zatim, potrebni su vam metar i libela koji će vam pomoći da precizno izmerite dimenzije tuš kabine i razdaljine, a i da proverite horizontalnosti i vertikalnost delova kabine kako bi se uverili da sve stoji ravno i stabilno. 
  • Brusni papir je koristan za pripremu površina pre montaže, a može i da se koristi za glačanje neravnina na zidovima ili uklanjanje ostatka lepka.
  • Brtve se koriste za zaptivanje spojeva između delova tuš kabine kako bi se sprečilo curenje vode. Ove gumene ili silikonske brtve treba pažljivo postaviti na spojeve kako bi se osiguralo da kabina ne pušta vodu.
  • Naravno, tu su i lepilo i silikon koji pružaju dodatnu stabilnosti i vodonepropusnost.
  • Osim ovih osnovnih alata, možda će vam biti potrebni i drugi pomoćni alati kao što su čekić, klešta ili bušilica

Alati i materijali mogu razlikovati u zavisnosti od vrste tuš kabine i specifičnih zahteva proizvođača. Stoga je važno pažljivo pročitati uputstva proizvođača pre montaže kako biste se informisali o tačnim alatima i materijalima potrebnim za vašu tuš kabinu.

Montaža tuš kabine u 5 koraka

Zanima vas kako se postavlja tuš kabina? Pa montaža tuš kabine vam je opisana u nastavku. Ona može da se razlikuje u zavisnosti od toga koju vrstu kabine imate, ali ovo su neki uobičajeni koraci. 

1. Provera prostora i delova tuš kabine

Kako postaviti tuš kabinu, a ne pripremiti prostor oko nje? Pa nikako. Da bi se sve lepo namestilo, bilo uredno, sređeno i onako kako treba, potrebno je da prostor na kom i oko kog će biti tuš kabina bude čist i uredan, ali i ravan

A pored prostora i okoline, pre nego što bilo šta krenete da radite, morate da proverite delove tuš kabine, da se uverite da su ispravni i da nema nikakvih problema. 

2. Priprema alata

Pripremite alat koji smo prethodno naveli u tekstu i najbolje da odmah obezbedite sve, kako ne biste prekidali rad i tražili neku alatku koja vam je potrebna. Ako pripremite sve na vreme, nećete imati problema sa alatkama - što itekako zna da bude problem kad krenete da radite, a nešto nedostaje. 

3. Instalacija tuš kabine

Sve je spremno, prostor oriban, ravan, alat pronađen i spreman i sad moramo da vidimo kako napraviti tuš kabinu i te delove koje imamo spojiti u jednu celinu koja će nas služiti. A da bi tuš kabina bila kako treba, potrebno je da se prate uputstva proizvođača. Uglavnom taj prvi korak se odnosi na postavljanje donjeg okvira i proveru ravnoteže. A nakon toga se postavljaju bočni paneli i zadnji deo zida kabine, koji se pričvršćivaju prema uputstvima.

4. Montaža vrata

Ako vaša tuš kabina ima vrata, proverite kako se ta vrata pričvršćuju. Obično se koriste šarke, klizači ili neki drugi mehanizmi. Pazite da vrata budu pravilno poravnata i da se lako otvaraju i zatvaraju. 

Pogotovo ako su u pitanju staklena vrata tuš kabine, koja ipak mogu da se slome usred nesrećnih okolnosti kojie nećemo ni prizivati. 

5. Završna obrada

Sada kada je tuš kabina postavljena, proverite da li su svi spojevi čvrsti i pravilno zategnuti. Brtve treba postaviti na spojeve kako ne bi došlo do curenja vode. A kako zalepiti tuš kabinu? Pa koristeći odgovarajući silikon za zatvaranje spojeva između kabine i zida. Ako smatrate da treba dodatno učvršćenje, možete koristiti lepak ili druge odgovarajuće materijale. 

Možete i da testirate tuš kabinu i da vidite da li propušta vodu ili ne i da tako završite montiranje uz potvrdu da ste obavili dobar posao. 

Kupite idealnu tuš kabinu za vaše kupatilo u Interpromu

Osim što su one neophodne i praktične, tuš kabine su odlične za uređenje toaleta. Uz vaše pločice za toalet, možete da kombinujete i drugačije pločice za tuš kabinu, tako napravite kontrast i istaknete prostor. A tu su i ramovi za tuš kabinu od različitih materijala i boja koji itekako mogu da promene estetiku toaleta

Pred vama zaista stoji mnogo opcija, a jedna od njih jeste da sami smislite ideju za vašu tuš kabinu. Zašto biste sebe ograničavali na modele koji postoje? Možete i da sami skrojite po svojoj meri tuš kabinu, a mi ćemo vam je izraditi po vašim merama. Vi birate dimenzije, materijal rama, od čega će biti vrata i kakvo će staklo da bude, kakva će da bude kvavka i sve druge karakteristike koje vam padnu na pamet. Zbog toga je izrada tuš kabina po meri odlična stvar - jer možete da napravite idealnu tuš kabinu baš po vašoj meri. 

A ako ne želite da se bavite sa tim, možete i pogledati našu široku ponudu tuš kabina raznih dimenzija, boja, ali i cena - od najpovoljnijih tuš kabina, a kvalitetnih, do onih posebnih, modernih tuš kabina koje će vas oduševiti svojom izradom i funkcionalnošću.