Čiščenje wc šolje je jedan od najneprijatnih i najomraženijih poslova u kući. U ovome niko ne uživa i svi se trude da ga izbegnu, ali kako bismo zaštitili naše zdravlje, potrebno je da se redovno radi čišćenje wc šolje.

Kao i za svaki posao, sve je stvar rutine. Ukoliko imate dobar “alat” i pronađete postupak čišćenja koji vama odgovara, ovu obavezu ćete vrlo brzo skinuti sa vaše liste zadataka i nastaviti da uživate u svom danu ili se posvetite nekim drugim aktivnostima ili obavezama. 

Kroz ovaj tekst, pročitaćete kako oprati wc šolju, kako očistiti wc šolju od kamenca, ali i koja sredstva koristiti. 

Zašto je bitno redovno čistiti WC šolju

Ono što niko ne voli da oseti u svom domu jeste neprijatan miris iz wc šolje. Ovi problemi sa wc šoljama mogu da vam upropaste dan iu da vas potpuno izbace iz koloseka. Zbog toga je potrebno redovno čistiti wc šolju. 

Kako biste zaštitili vaše zdravlje i sprečili širenje bakterija, virusa i ostalih nepoželjnih mikroorganizama, potrebno je da održavate higijenu vašeg toaleta, a posebnu pažnju da obratite na čišćenje wc šolje. 

Postoje i tvrdnje da je moguće prenošenje kondiloma preko wc šolje i drugih bolesti, ali za ovo postoje različita mišljenja. Kako biste bili sigurni i bezbedni, vodite računa o čistoći vaše wc šolje.

U nastavku možete pročitati 3 najbolja sredstva za čiščenje wc šolje koja smo izdvojili za vas i koja će vam biti odlični saveznici u skidanju kamenca i prljavštine sa površina sanitarija. 

3 najbolja sredstva za čišćenje WC šolje i zašto su dobra

Na tržištu možete naći veliki broj različitih sredstava za čiščenje i ponekad je potrebno da probate više njih kako biste znali koje je vaše idealno sredstvo za čišćenje wc šolje. Samo obratite pažnju ukoliko kupujete u prodavnicama, neka sredstva su konkretno za čišćenje, dok postoje i ona koja su isključivo ili više za otpušavanje wc šolje.

Mi smo izdvojili 3 sredstva za čišćenje koja bi trebalo da vam pomognu da vaše wc šolje budu čiste i da sijaju. 

1. Čišćenje WC šolje sirćetom 

Ukoliko niste do sad probali čišćenje wc šolje sirćetom, posle čitanja ovog teksta ćete sigurno. 

Sirće je ipak u suštini kiselina, pa nije ni čudo što može da se koristi za čišćenje sanitarija. On je odličan u borbi sa bakterijama, a nije jak kao industrijske hemikalije koje pored skidanja prljavštine i ubijanja bakterija mogu i da oštete površinu koju čište. Sipajte u wc šolju razređeno belo sirće i ostavite da odstoji nekoliko sati, a možete i poreko noći. nakon toga, operite s četkom wc šolju i pustite vodu. 

A ukoliko vas zanima kako očistiti wc šolju od kamenca - sirće je idealan idealan odgovor na to pitanje. Ali nešto više o tome ćemo u nastavku.

2. Čišćenje WC šolje sodom bikarbonom

Soda bikarbona je saveznik svakog domaćinstva i postoji bezbroj svrha u kojima se ona koristi, a upravo jedno od mnogih jeste i kao sredstvo za wc šolju

Soda bikarbona može da se koristi u nekoliko različitih kombinacija kako bi dovela vašu wc šolju do čiste i sjajne površine bez bakterija. 

Sodu možete kombinovati sa sirćetom. Potrebno je samo da sipate 100 gr sode bikarbone u wc šolju, dodate pola šolje belog sirćeta i nekoliko kapi eteričnog ulja. Usled hemijske reakcije, voda će krenuti da peni i skida kamenac i čisti prljavštinu. Kada voda prestane da peni, možete da pustite vodu.

Sodu možete da pomešate i sa nekoliko kapi limunovog soka i da napravite pastu sa kojom ćete natrljati wc šolju i ostaviti da deluje nekoliko sati. nakon toga, izribajte WC šolju četkom i pustite vodu. Ove načine čišćenja wc šolje možete ponavljati često.

3. Čišćenje WC šolje sonom kiselinom

Sona kiselina pored toga što vam može pomoći da otčepite zapušenu wc šolje, ona je tu i da vam pomogne oko čišćenja wc šolje.

U wc šolju sipajte trećinu boce sone kiseline. Ostavite bar 20-tak minuta i pustite vodu. Možete i probati četkom oribati, ali kiselina bi trebalo da pojede svu prljavštinu što se nataložila. 

Kako ukloniti kamenac sa WC šolje?

Kamenac je jedan od glavnih neprijatelja čistog i urednog WC-a. On može potpuno da pokvari izgled vaših sanitarija i čak i ako su nove, mogu da izgledaju staro i “napušteno”. 

Sredstvo za skidanje kamenca u wc šolji možete pronaći na svakom koraku, ali, kao što smo rekli, oni mogu da utiču negativno na kvalitet i materijal sanitarija. Ono što je najbolje jeste da ga se rešite prirodnim putem i učestalo, kako ne bi došlo do taloženja.

Zanima vas kako skinuti kamenac sa wc šolje prirodnim putem?  U ovoj misiji saveznik vam je sirće, koje smo već prethodno spomenuli. Pomešajte dve supene kašike soli i jednu kašiku belog sirćeta. Dobijena pasta će vam pomoći da se rešite kamenca.  I to ne samo sa wc šolje, već i sa drugih površina. Može i da obriše rđu sa metalnih predmeta. 

Ovo nije jedini način kako očistiti wc šolju od kamenca. Možete da natopite kuhinjski ubrus ili pamučnu krpu ili komad tkanine i da ih natopite sirćom, zatim tako natopljene postavite na površinu na kojoj se nalazi kamenac. Ostaviti nekoliko sati tako, nakon toga laganim pokretom sunđerom i mlakom vodom isprati

Kako očistiti dno WC šolje?

Ukoliko je dno wc šolje prljavo, tamno ili je promenilo boju na bilo koji način, ovaj prizor izgleda ružan, neprijatan i vrlo često odaje utisak aljkavih i neurednih domaćina. To ne mora da uvek bude slučaj, možda je samo wc šolja stara ili nije kvalitetna, pa je vrlo lako došlo do nekih promena kada je u pitanju boja. 

Kako biste ovo dno očistili, možete da koristite sirće, sodu bikarbonu ili sonu kiselinu. Ono što može da smeta jeste količina vode u wc šolje, jer sve ove supstance ne mogu da dopru do dna, od zidova wc šolje.

Ako hoćete da čistite sa njima, natopite wc šolju sa ovim sastojcima, ostavite neko vreme pa onda isperite. Ako je dno i dalje prljavo, probajte da izbacite što više vode iz wc šolje. Natopite ubruse sirćetom i prilepite ubruse na dno. Tako natopljene, ostavite ih da stoje na prljavštini satima ili preko noći, a zatim ih uklonite i isperite wc šolju. 

Kako je najbolje očistiti dasku WC šolje?

Nije bitna samo higijena unutar wc šolje. Potrebno je i da znate kako očistiti dasku wc šolje.  

Potrebno je da podignete dasku i da je očistite sa svih strana. Bilo bi poželjno da očistite i spojnice koje služe za podizanje daske. 

Neke WC šolje imaju daske koje se lako skidaju, pa možda najbolje da ih s vremena na vreme skinete skroz, dobro oribate, pa vratite. Montiranje daske za wc šolju ne bi trebalo da vam predstavlja problem. Pored tih lako skidajućih daski, postoje i antibakterijske, za koje se kažu da su najbolje daske za wc šolju, jer materijal do kog su napravljene sprečava zadržavanje bakterija.

Nakon ribanja, bez obzira na to koje hemikalije ste koristili, samo pređite po dasci vlažnom krpom kako biste skinuli višak sredstva za čišćenje.

Kako očistiti četku za WC šolju?

Sad kada već znate kako skinuti kamen iz wc šolje, potrebno je da znate i kako očistiti četku za wc šolju. A ne možete sa prljavom četkom da očistite čistu wc šolju, zar ne. Nego? Čime očistiti wc šolju onda? 

Pa sa četkom, koju ćete prethodno oprati. A evo jedan od saveta za to. Na unutrašnji zid wc šolje sipajte sredstvo kojim je inače čistite i četkom prelazeti po sredstvu i po zidovima wc šolje. Zatim potopite četku na dno i pustite vodu kako bi pokupila svu prljavštinu i isprala četku. na ovaj način ne morate da dodirujete četku dok je čistite.

Kako otkloniti neprijatan miris iz WC šolje?

Ukoliko se kod vas u kući ne radi čišćenje kamenca u wc šolji, ne održavate higijenu ili ne koristite osveživač za wc šolju - sasvim je očekivano da dolazi do pojave neprijatnog mirisa. 

Neprijatan miris može i da se javi ukoliko su negde cevi i odvod zapušeni. Ukoliko primetite da voda ne teče baš najbolje i da se vraća nazad, bitno je da sanirate taj problem.

Ukoliko ipak nije došlo do zapušenja, već proslo dolazi neprijatan miris iz WC šolje, pratite savete koje smo vam dali u ovom tekstu kako biste otklonili nečistoće, bakterije i kamenac. 

A možete i napraviti prirodni osveživač za wc šolju koristeći sodu bikarbonu, limuntus i eterična ulja.

Čišćenje WC šolje je obaveza

Jasno nam je svima koliko je ovo omražen posao, ali sada kada smo naučili zajedno kako očistiti kamenac iz wc šolje i kako oribati wc šolju, možda ne bi bilo loše da kažemo po koje reč o tome kako odabrati wc šolju.

Kako bi čišćenje i održavanje vaših sanitarija bilo lakše, možete uzeti novu wc šolju koja ima neke od novih tehnologija koje olakšavaju održavanje wc šolje. Monoblok wc šolje i konzolne wc šolje, pored toga što štede prostor i imaju moderan dizajn, vrlo često se pojavljuju u RIM-FREE modelima koji nemaju kanale sa strana. To znači da nema taloženja bakterija, higijena je na većem nivou, a samim tim i vaše zdravlje.

Ovo nije lak posao, niti prijatan, ali je obavezan. Kao što smo rekli, najvažnije je zdravlje koje ćete sačuvati redovnim čišćenjem i održavanjem higijene.

Ukoliko vam je ipak potrebno da kupite novu wc šolju ili su vam potrebni dodaci za wc šolju, možete pogledati našu ponudu, a mi verujemo da ćete pronaći kvalitetne, a jeftine wc šolje koje odgovaraju vašim potrebama i mogućnostima.