Priprema zidova pre krečenja je ključan korak ukoliko želite da postignete optimalne rezultate, pa ukoliko se upuštate u krečenje, morate znati kako očistiti zidove pre krečenja. Osim osnovnih alata kao što su meka krpa, kofa tople vode, blagi deterdžent, sunđer, gumene rukavice i četka za skidanje prašine, razmislite i o upotrebi zaštitnih naočara i maske za lice kako biste se zaštitili od prašine i hemikalija. Takođe, pripremite i stabilne merdevine za dostizanje viših delova zidova.

Kako očistiti zidove pre krečenja brzo i lako

Proces čišćenja zidova počinje sa detaljnim uklanjanjem prašine i paučine. Nakon toga, pripremite rastvor blagog deterdženta u toploj vodi. Prilikom pranja zidova, najbolje je da počnete od gornjeg dela i da zatim idete prema dole, koristeći sunđer ili meku krpu. Naš savet je da posebnu pažnju posvetite uglovima i ivicama. Za teže mrlje, možete koristiti blagu abrazivnu četku ili odgovarajuće sredstvo za uklanjanje mrlja. Važno je da ne natapate zidove previše. Nakon pranja, obavezno isperite zidove čistom vodom kako biste uklonili ostatke deterdženta i ostavite ih da se dobro osuše pre početka krečenja.

10 stvari na koje treba da obratite pažnju pre nego što počnete da krečite

Pre nego što počnete sa krečenjem, postoje neke stvari na koje treba da obratite pažnju kako biste ovaj proces olakšali sebi i izbegli neke probleme, a i skratili proces sređivanja i ribanja nakon završenog posla. Takođe, ukoliko obratite pažnju na ovo što smo izdvojili za vas, krečenje vaše dnevne sobe ili neke druge prostorije neće zahteva dodatne radove. Zamislite da morate krečiti kupatilo ili bespotrebno skidati fleke od krečenja, a imate pred sobom savete koji će vam olakšati krečenje sad i zauvek. A sad da vidimo šta morate znati da biste se pohvalili da znate kako očistiti zidove pre krečenja a da to bude efikasno!

1. Rupe i pukotine

Pre nego što započnete sa krečenjem, veoma je bitno da detaljno pregledate zidove u potrazi za pukotinama ili rupama. Oštećenja na zidovima mogu uticati na kvalitet i izgled završnog sloja boje i da zbog njih bude potrebno ponovno krečenje čitavog zida ili samo određenih površina. Koristite odgovarajući materijal za popunjavanje rupa kako biste osigurali glatku i ujednačenu površinu.

2. Utičnice i prekidači 

Potrebno je da zaštitite električne utičnice i prekidače pre početka krečenja. Najbolje je da ih uklonite ili da ih prekrijete trakom kako biste izbegli da boja dođe na njih. Ovo ne samo da štiti električne komponente, već olakšava nanošenje boje prilikom krečenja oko tih oblasti, pogotovo ukoliko nemate mali valjak za krečenje. Pored toga, ovaj korak vam i smanjuje proces spremanja i skidanja fleka nakon završenog krečenja.

3. Sklonite nameštaj

Da biste obezbedili lak pristup svim delovima zida, potrebno je da premestite nameštaj iz prostorije. To takođe pomaže u zaštiti vašeg nameštaja od mogućih mrlja od boje. Ako nije moguće ukloniti sve predmete, rasporedite ih u centar sobe i prekrijte zaštitnom folijom. 

4. Obratite pažnju na prašinu i paučinu 

Zidove temeljno očistite od prašine, paučine i drugih nečistoća. Ovo možete uraditi pomoću suve krpe ili četke. Čišćenje zidova je ključno jer prašina i prljavština mogu sprečiti pravilno prianjanje boje na zidove, što može dovesti do neravnomernog izgleda završnog sloja.

5. Čuvajte zidove

Prilikom čišćenja zidova, predlažemo da koristite blage deterdžente ili rastvore koji neće oštetiti površinu. Agresivna hemijska sredstva mogu izazvati oštećenje boje ili gipsa, što može uticati na kvalitet krečenja. Uvek birajte proizvode koji su pogodni za tip zidova koje imate u vašem domu. Nije samo bitno znati kako oprati zidove pre krečenja, već i sa čim.

6. Testirajte hemikalije

Pre nego što primenite sredstvo za čišćenje na celoj površini, testirajte ga na malom, skrivenom delu zida. Ovo će vam pokazati da li sredstvo za čišćenje ostavlja tragove, izaziva promenu boje ili oštećuje zid. 

7. Neophodno je sušenje zida 

Nakon pranja zidova, važno je dozvoliti da se oni potpuno osuše pre nego što počnete sa krečenjem. Vlažni zidovi mogu dovesti do problema sa prianjanjem boje i stvaranja mehurića. Proces sušenja može trajati od nekoliko sati do celog dana, u zavisnosti od ventilacije i vlažnosti u prostoriji.Bez obzira na to koju tehniku krečenja koristitite, vaši zidovi moraju biti suvi i spremni za krečenje.

8. Sklonite dekoracije

Pre krečenja, najbolje je da sklonite sve dekorativne elemente sa zidova, uključujući slike, satove, ogledala i slično. Takođe, ne zaboravite da skinete i zavese, kao i da zaštitite zidne utičnice i prekidače. Ovo će vam omogućiti lakše i neometano krečenje, kao i zaštitu vaših dekoracija od boje. 

9. Zaštita za podove

Važno je zaštititi podove i okolne površine pre početka krečenja kako biste izbegli mrlje od boje. Koristite debele platnene krpe, cerade ili specijalnu zaštitnu foliju. Pazite da materijal dobro prileže uz zidove kako boja ne bi procurila ispod. Takođe, obratite pažnju na nameštaj i druge predmete u blizini zidova.

10. Proverite vlažnost zidova 

Pre početka krečenja, proverite vlažnost zidova. Prevelika vlažnost može ometati pravilno sušenje boje i dovesti do pucanja ili ljuštenja. Ako zidovi nisu dovoljno suvi, odložite krečenje dok se ne osuše. Za merenje vlažnosti možete koristiti vlagomer ili jednostavno sačekati dok zidovi ne postanu suvi na dodir.

Prateći ove korake, osiguraćete da su vaši zidovi pravilno pripremljeni za krečenje, što je ključno za profesionalni izgled vašeg novog, sređenog prostora.

Saveti i proizvodi za krečenje na jednom mestu

Posetite Interprom prodavnicu i otkrijte sve što vam je potrebno za vaš sledeći projekat krečenja, sve na jednom mestu! Od kvalitetnih boja toplih i hladnih nijansi do neophodnih alata i materijala, Interprom je vaš pouzdani partner u svetu krečenja. A tu naši radnici i da vam objasne kako oprati zidove pre krečenja, da vam daju smernice oko pravljenja kontrasta bojama i da vam daju odgovore na sva vaša pitanja vezana za krečenje.

Naš stručni tim je tu da vam pruži profesionalne savete kako biste postigli savršene rezultate. Bilo da renovirate svoj dom ili osvežavate poslovni prostor, nudimo vam proizvode visokog kvaliteta koji će udahnuti novi život vašim zidovima. Posetite nas i iskoristite naše povoljne cene i široku ponudu!