Kuhinja je srce svakog doma, mesto gde se pripremaju ukusni obroci i stvaraju nezaboravni trenuci sa porodicom i prijateljima. Kuhinja je bitan deo svakog doma i to je jedan od najbitnijih delova stana ili kuće. U njoj se provodi mnogo vremena, priprema hrana i još mnogo toga. 

Uređenje kuhinje može da promeni izgled celokupnog stana ili doma, pogotovo ako je kuhinja spojena sa trpezarijom. Na vizuelni identitet kuhinje mogu mnogo da utiču pločice. Izbor pločica za kuhinju nije samo estetski, već igra ključnu ulogu i u funkcionalnosti ovog prostora. 

Koje vrste pločica su najpogodnije za kuhinju?

Izbor materijala pločica je od suštinskog značaja za kuhinju. Različiti materijali nude različite prednosti i mane, pa je važno pronaći onaj koji se najbolje uklapa sa vašim potrebama. Postoje pločice za toalet, koje ne odgovaraju za kuhinju, dok postoje pločice koje mogu da se stave u sve delove vašeg doma i savršeno će se uklopiti. 

Na odluku da li ćete određene pločice staviti u hodnik ili ih postaviti na terasu, umesto u kuhinju ili kupatilo zavisi nekoliko faktora, a najviše dezen i materijal od kojih su napravljene. A tako možemo i da podelimo pločice na različite vrste, upravo po materijalu:

  • Keramičke pločice

Ove pločice su izuzetno popularne zbog svoje trajnosti i raznovrsnosti. Keramičke pločice dolaze u širokom spektru boja, dezena i tekstura, omogućavajući vam da stvorite bilo koji stil u kuhinji. Osim toga, lako se održavaju i otporne su na fleke i vlagu. Kao i ostale pločice dolaze u raznim dimenzijama.

  • Pločice od prirodnog kamena

Mermerni, granitni ili kvarcni komadi prirodnog kamena dodaju eleganciju vašoj kuhinji. Oni su izdržljivi i otporni na grebanje, ali zahtevaju dodatno održavanje i brigu kako bi se sačuvala njihova lepota. Održavanje pločica nije teško i komplikovano, a za uzvrat dobijate prelepe pločice koje ulepšavaju čitav dom.

  • Granitne pločice

Ove pločice su posebno guste i otporne na habanje. Dolaze u različitim varijacijama, uključujući imitacije drveta, kamena ili betona. Porcelanske pločice su savršene za intenzivno korišćenje u kuhinji.

Koje veličine pločica su pogodne za kuhinju?

Dimenzije pločica za kuhinju takođe igraju ulogu u estetici i praktičnosti vaše kuhinje. Naravno, na njih utiče veći broj faktora. Neki dezeni dolaze isključivo kao velike pločice, dok određeni mozaici i šare se kombinuju koristeći pločice manjih dimenzija. A tu i cena igra ulogu. Manje pločice su uglavnom jeftinije pločice, od velikih, krupnih komada.

Manje pločice: Pločice manjih dimenzija, kao što su 10x10 cm, 10x20 cm, 15x15 cm ili 20x20 cm često se koriste za šarene i detaljne obrasce. One su takođe praktične za zaštitu zidova oko radnih površina. Potencijalni problem: mnogo više fuga o kojima se treba brinuti.

Veće pločice: Pločice većih dimenzija, uglavnom granitne, kao što su 60x60 cm ili 60x120 cm, stvaraju osećaj prostranosti u kuhinji. Manje fugne na većim pločicama olakšavaju čišćenje i održavanje. Takođe, fugne kog ovih formata pločica su izrazito manje.

Trik - manje pločice mogu da stvore vizuelni utisak da je prostorija veća, pa se one koriste za manje prostore, dok veće daju više neki osećaj elegancije i glamura. Pa u odnosu na prostor koji zauzima vaša kuhinja, tako birajte i pločice. Pravi odabir i postavka pločica zaista igra bitnu ulogu u to kako će vaša kuhinja izgleda. 

Kako odabrati prave pločice za vašu kuhinju?

Kada birate pločice za kuhinju, treba uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora, ako želite da izaberete prave i idealne pločice: 

  • Stil kuhinje

Vaše pločice treba da se slažu sa celokupnim stilom kuhinje. Da li je vaša kuhinja moderna, retro ili minimalistička? Odaberite pločice koje se uklapaju sa vašim željenom estetikom

  • Funkcionalnost

Kuhinja je radno mesto gde se često prosipa hrana i tečnost. Izaberite pločice koje se lako održavaju i otporne su na mrlje. Takođe, s obzirom da se često prosipa u kuhinji, bilo bi dobro i da izaberete neklizajuće pločice.

  • Boje i dezeni

Ovo je ipak najvažniji faktor. Razmotrite boje i dezen pločica. Svetle boje mogu vizuelno uvećati prostor, dok tamne boje dodaju sofisticiranost i eleganciju. Nemojte birati previše boja, već da to bude lepo “upakovano” u skladu sa ostalim kuhinjskim nameštajom, ali i ostatkom kuće, pogotovo ako su trpezarija i dnevna soba spojene sa kuhinjom. Birajte nijanse i dezene u skladu sa frontovima i kuhinjskom pločom.

  • Otpornost na vlagu

Kuhinja je podložna vlagi i temperaturnim promenama. Osigurajte da odabrane pločice i fuge budu otporne na tečnost i vlagu kako bi trajale duže.

  • Budžet

Razmotrite svoj budžet prilikom izbora pločica. Različiti materijali i veličine pločica imaju različite cene i to može poprilično da varira.

Uz pravi izbor pločica, vaša kuhinja će postati ne samo funkcionalan prostor, već i estetski očaravajući deo vašeg doma. Pažljivo razmotrite sve opcije i stvorite kuhinju iz snova koja u potpuno odražava vas.

6 kvalitetnih pločica za kuhinju koje obavezno morate razmotriti

1. 10x30 LISO Blanco mate

Osvežite svoju kuhinju elegancijom zidnih keramičkih pločica iz Španije. U beloj boji, dimenzija 10x30 cm, ove pločice unose svežinu i čistoću u vaš dom.

Minimalistički dizajn savršeno se uklapa u moderno uređene kuhinje, a mat površina dodaje sofisticiranost i praktičnost, smanjujući refleksije i otiske prstiju.

Kreativno postavite ove pločice zahvaljujući dimenzijama 10x30 cm, bilo horizontalno ili vertikalno. "Ceramica Vilar Albaro" je renomirani španski proizvođač keramike, poznat po kvalitetu i tradiciji.

Oplemenite svoju kuhinju elegancijom "Ceramica Vilar Albaro" belih keramičkih pločica dimenzija 10x30 cm i stvorite prostor pun sofisticiranosti.

2. ALHAMBRA Grey 45x45

Unesite šarm prošlosti u svoj dom sa našim vintage podnim dekornim pločicama iz kolekcije "ECO Ceramic". Dimenzije ovih prefinjenih pločica su 45x45 cm, savršene za stvaranje upečatljivog izgleda. Prva klasa kvaliteta garantuje trajnost i izvanrednu estetiku. Nijanse sive boje donose suptilnu eleganciju koja se savršeno uklapa u različite stilove enterijera.

Iz Španije dolazi ovaj proizvod visokog kvaliteta, izrađen od porcelanato keramike koja je izdržljiva i pogodna za unutrašnje i spoljašnje oblaganje. Bez obzira da li ih postavljate u kuhinji ili na terasi, ove pločice se ističu dugotrajnošću i prefinjenim izgledom.

Mat površina pločica dodaje notu suptilnosti, dok udubljenja za fugovanje u obliku kocki dimenzija 20x20 cm doprinose autentičnom izgledu. Ova kombinacija stvara intrigantan kontrast i dodaje dubinu vašem prostoru.

Oživite svoj prostor sa osećajem vintage elegancije uz naše "ECO Ceramic" retro podne dekorativne pločice. Unesite jedinstvenost iz španske kolekcije i dajte svojoj kuhinji novi život.

3. BLOCKS Grey 30,8x61,5

Upotpunite svoju kuhinju vrhunskim stilom i izdržljivošću uz naše podne i zidne granitne pločice za spoljno i unutrašnje oblaganje. Ove prefinjene pločice dimenzija 30,8x61,5 cm donose harmoniju prirodnog kamena u vaš enterijer i eksterijer. Prva klasa kvaliteta osigurava dugotrajnost i estetsku privlačnost.

Njihova bež-siva nijansa i vešto izrađena imitacija slaganog kamena dodaju prostoru rustičnu eleganciju. Renomirani proizvođač iz Italije, garantuje vrhunski kvalitet i estetiku.

Svaki paket sadrži više različitih lica pločica, stvarajući bogatstvo varijacija koje obogate vaš prostor. HD tehnologija omogućava veran otisak na površini, pružajući realističan izgled kamena.

Započnite svoje putovanje ka savršenom prostoru danas uz naše granitne pločice za spoljno i unutrašnje oblaganje. Iskoristite prednost izvanrednog izbora boja, izdržljivosti i šarma koji će vašu kuhinju podići na viši nivo.

4. INSPIRE White HEX 20x24

Dodajte notu luksuza i stila vašoj kuhinji sa našim heksagonalnim granitnim pločicama dimenzija 20x24 cm. Proizvedene u Španiji od strane renomiranog "Eco Ceramic" brenda, ove pločice prve klase donose vrhunski kvalitet i sofisticirani dizajn.

Laserski sečene ivice (Rettificato) pružaju besprekorne linije i modernu estetiku, dok mat površina dodaje notu suptilne elegancije. Bez obzira da li su namenjene oblaganju podova ili zidova, ove pločice će transformisati vaš prostor u harmonično okruženje.

Njihova izdržljivost i trajnost garantuju da ćete dugo godina uživati u njihovom sjaju i funkcionalnosti. "Eco Ceramic" pločice omogućiće vam da budete pravi majstor kulinarske umetnosti dok kreirate ukusne obroke.

Osvježite svoju kuhinju uz španski šarm ovih heksagonalnih pločica koje spajaju vrhunski kvalitet sa suptilnim stilom. Transformišite svoj prostor sa "Eco Ceramic" pločicama koje pružaju dozu luksuza i modernog dizajna.

5. MALBORK White 30x60

Upotpunite svoj prostor elegancijom i rustičnim šarmom uz zidne pločice brenda "Cersanit" iz Poljske. Ove prefinjene pločice za spoljašnje ili unutrašnje oblaganje, dimenzija 30x60 cm, prve klase, će preobraziti vašu kuhinju u oazu stila i udobnosti.

Svetlo siva nijansa pločica pruža suptilan osećaj topline, dok njihova imitacija ciglica daje autentičan izgled tradicionalnog zida. Mat i reljefna površina dodaju dubinu i teksturu, stvarajući igru svetla i senke koja će oživeti vašu kuhinju.

Poverite se vrhunskom kvalitetu "Cersanit" proizvoda koji su sinonim za izdržljivost i izvanredan dizajn. Ove zidne pločice ne samo da će transformisati vaš prostor, već će i stvoriti trajan utisak visokog ukusa i estetike.

Dodajte malo klasičnog šarma i sofisticiranosti svojoj kuhinji uz ove prelepe zidne pločice koje će postati istinsko umetničko delo na vašem zidu. Nabavite ih danas i pretvorite svoj prostor u mesto koje odiše elegancijom i toplinom.

6. BISELADO serija 10x20 cm

Večiti klasik. Serija koja je "sigurica". Izgleda lepo u gotovo svakoj postavci. Zauvek će biti u trendu, samim tim je i logično što je ova serija ubedljivo najtraženija pločica za kuhinje iz našeg širokog asortimana keramike!

U našoj ponudi vas čekaju savršene pločice za vašu kuhinju

Naša ponuda vas vodi na put otkrivanja beskrajnih mogućnosti kada je u pitanju oblikovanje prostora koji nosi srce svakog doma. Sa ponosom vam predstavljamo širok asortiman pločica za kupatilo koji će ispuniti i najzahtevnija očekivanja.

Kvalitet, elegancija i funkcionalnost su temelji na kojima gradimo našu ponudu. Naša kolekcija pločica za kuhinju obuhvata paletu boja, tekstura i oblika koji će se savršeno uklopiti u svaki stil uređenja. Bez obzira da li preferirate klasičan izgled sa jednobojnim pločicama ili želite da unesete dinamiku sa živopisnim dezenima, mi imamo pravo rešenje za vas.

Ne samo da vam pružamo raznovrsnost, već i garanciju vrhunskog kvaliteta. Naše pločice su pažljivo odabrane kako bi zadovoljile najviše standarde i osigurale trajnost i estetsku vrednost tokom godina.

Pustite mašti na volju i osmislite kuhinju iz snova uz našu raznoliku ponudu pločica. Neka vaš prostor zasija elegancijom i funkcionalnošću koje zaslužuje. Posetite nas i otkrijte široki spektar mogućnosti koje vas čekaju. Vaša kuhinja zaslužuje najbolje, a mi vam to pružamo sa strašću i posvećenošću.