Kupatilo, kao intimno mesto lične nege i relaksacije, zaslužuje posebnu pažnju pri uređenju. Pločice za kupatilo, osim što pružaju estetski doprinos, igraju ključnu ulogu u stvaranju funkcionalnog i higijenskog okruženja. Izbor pravih pločica može transformisati prostoriju, čineći je udobnom, sigurnom i privlačnom. Evo svega što treba da znate o odabiru najboljih pločica za kupatilo.

Koje vrste pločica su najpogodnije za kupatilo?

Kupatilo je područje sa promenljivim uslovima, uključujući visoku vlažnost i temperaturne promene. Zbog toga je od ključne važnosti izabrati pločice koje su otporne i trajne. Među najpogodnijim vrstama pločica za kupatilo su keramičke pločice i porcelanska keramika. Ove pločice nisu samo otporne na vodu i habanje, već su veoma prilagodljive različitim stilovima dekora, bojama i dimenzijama. Keramičke pločice nude raznolikost dezena, dok porcelanska keramika naglašava luksuz i eleganciju. Daju vam pregršt mogućnosti, pa ukoliko želite da vaše kupatilo pored funkcionalnosti, ima i određeni dizajn, temu i stil - pločice su odličan način da upotpunite sve to.

Da li je neophodno da pločice za kupatilo budu neklizajuće?

Bezbednost je veoma bitna i značajna stakva o kojoj treba voditi računa prilikom uređenja kupatila. Upravo zbog toga, od samog početka uređenja, treba razmišljati o neklizajućim pločicama, jer su upravo one neophodne kako bi se smanjio rizik od pada. 

Prilikom odabira pločica za vaše kupatilo, naša preporuka je da potražite oznake "R" (rezistentnost) koje ukazuju na stepen neklizavosti. Veći broj označava bolju neklizavost. Na ovaj način ćete smanjiti šanse da dođe do povreda u toaletu. Ipak, nakon tuširanja, ako je ostalo vlage i vode po pločicama, možete izaći iz tuš kabine ili kade i okliznuti se, pa tako povrediti sebe. Najbolje je da to automatski prečite, sa pronalaskom pločica koje imaju minimalno klizanje.  

Ne zaboravite da je bezbednost na prvom mestu, posebno ako u kući imate decu ili starije osobe. Do povreda može doći čak i kad pločice nisu klizave, pogotovo kod dece i starijih osoba, pa je najbolje da se unapred smanje šanse za tim i da se izbegnu loše situacije, koje su nažalost, veoma česte i moguće ukoliko se ne obrati pažnja na klizavost pločica u toaletu

Kako odabrati prave pločice za vaše kupatilo?

Jasno nam je da nije lako znati kako odabrati pločice za kupatilo zbog velikog broja različitih pločica. Kako biste odabrali idealne pločice za kupatilo, potrebno je da posmatrate nekoliko različitih faktora koji će vam pomoći da donesete najobjektivniju i najbolju odluku za vas. Kako bismo vam olakšali donošenje odluke o tome koje vrste pločica su najbolje pločice za kupatilo u vašem domu, izdvojili smo najbitnije faktore i ono na šta posebno trebate obratiti pažnju prilikom odabira idealnih pločica. 

1. Estetika i Stil

Kupatilo treba da odražava vaš lični stil. Pre nego što se upustite u potragu za pločicama, razmislite o atmosferi koju želite postići. Da li preferirate moderni minimalizam, rustičnu toplinu ili klasičnu eleganciju?

Pred vama je veliki broj raznih opcija, a dizajn pločica može da promeni celokupan izgled toaleta. Zahvaljujući velikom izboru, možete da napravite toalet onako kako vi to želite - bez obzira na temu koju želite. Bitno je da se to vama dopadne i da estetika celog kupatila bude lepo uklopljena. Birajte svetlije tonove ukoliko vam je kupatilo manjih dimenzija, odnosno ukoliko nema prozor kao izvor prirodnog, dnevnog svetla.

2. Veličina i Dimenzije

Veliki ili mali prostor? Veličina kupatila diktira veličinu pločica. Manje pločice mogu vizuelno uvećati prostor i dati mu potpuno novu dimenziju, dok veće pločice mogu stvoriti utisak luksuza i elegeancije. Nepisano pravilo koje je manje-više poznato svima glasi: manje pločice za manje prostore, veće pločice za veće prostore. Mada, i to pravilo ima svoje izuzetke. Ponekad, ako stavljate pločice u dvorište za neki putić, male pločice sa zanimljivim dezenom ili bojom mogu mnogo bolje izgledate nego velike pločice.

Posebno kada ovo uklopite sa dizajnom, zaista možete napraviti jedan predivan toalet koji će biti više od prostorije u kojoj vodite računa o vašoj ličnoj higijeni. Biće jedan odlično uređen prostor u kom ćete uživati.

Generalan savet je da birate manji format podnih pločica, kako bi keramičar mogao lakše i efikasnije da napravi potreban pad kad slivniku. Kako pod obično ne uzima mnogo od budžeta, jer ga je malo, razmislite o nekim skupljim ali efektnim pločicama. Na primer, sve popularnije su heksagonalni oblici, koji su dovoljno malih formata a veoma atraktivnog dizajna!

3. Otpornost i Trajnost

Kupatilo doživljava konstantne promene uslova, stoga je važno izabrati pločice za kupatilo otporne na vlagu i habanje. Birajte pločice koje će zadržati svoj izgled i funkcionalnost tokom godina. Ovo nije mala investicija, pa kad već stavljate pločice, odaberite neke koje će biti dugotrajne.

4. Neklizavost i Bezbednost

Kako biste izbegli padove i povrede, odaberite pločice sa odgovarajućim stepenom neklizavosti. Ovo je posebno važno kod tuševa i podova oko bazena. Takođe, pored klizanja u toaletu, ukoliko ćete postavljati pločice na stepenište, i za njih je veoma važno da budu neklizive.

Ovo je posebno bitna stavka za domove u kojima žive mala deca i stariji ljudi, jer će oni najlakše da se okliznu i povrede.

5. Lakoća Održavanja

Kupatilo je područje koje zahteva često čišćenje. Izaberite pločice koje se lako čiste i ne zahtevaju posebne proizvode. Izborom lakih za održavanje pločica olakšaćete sebi svakodnevnu negu kupatila. Samim tim, u vezi sa prethodno rečenim - nemojte birati previše anti-kliznu pločicu. Faktor R10 je najviše što je potrebno za kupatila...

U procesu odabira pločica za kupatilo, obratite pažnju na sve navedene faktore. Usklađivanjem estetike, funkcionalnosti i bezbednosti, stvorićete prostor u kom ćete uživati svaki dan. Ne zaboravite da su pločice dugoročna investicija, pa se potrudite da izaberete one koje će vas zadovoljiti na svim nivoima i koje će biti deo vašeg doma dugi niz godina.

Nadamo se da ćete sada moći lakše odabrati pločice, jer smo vam pokazali koji su kriterijumi i kako odabrati pločice za kupatilo

6 kvalitetnih pločica za kupatilo koje morate razmotriti

S obzirom da smo vam dali savete oko odabira pločica, odlučili smo da vam još malo skratimo muke i da vam preporučimo konkretne pločice  koje moraju da uđu u vaš uži izbor za najbolje pločice za kupatilo u vašem domu.

1. 20x20 mat Lasselsberger

Za minimalistički toalet, savršeno se uklapaju jednobojne pločice. Pločica je dimenzija 20x20 cm, prve klase, može da se ide i na zid i na pod. Bela boja pruža čist i elegantan izgled, iako one po ceni spadaju u jeftine pločice. Ove pločice su proizvedene od strane "Lasselsberger", renomiranog proizvođača iz Poljske. Njihova mat površina dodaje suptilnost i doprinosi harmoničnom izgledu prostora. Veći broj boja će vam dati mogućnosti da se poigrate u izboru pločica.

2. BISELADO Negro MAT 10x20

Ukoliko želite postići minimalistički izgled sa notom luksuza i glamura, ove jednobojne crne pločice su idealan izbor za vaš toalet. U pitanju su crne zidne keramičke pločice dimenzija 10x20 cm, sa oborenim ivicama ("biselado"). Ove pločice, proizvedene od strane renomirane kompanije "Ceramica Vilar Albaro" iz Španije, pružaju toaletu profinjen i elegantan izgled. Njihova mat površina dodatno doprinosi utisku luksuza, istovremeno čineći prostor bezbednim i funkcionalnim.

3. 120x60 polirani ALBATROS granit N

Ove polirane granitne pločice visokog sjaja dimenzija 120x60 cm, proizvedene od strane renomirane kompanije "Kutahnya" iz Turske, unose eleganciju u svaki kutak vašeg toaleta. Njihova krem-bela boja sa suptilnim sivim šarama, koje imitiraju kalakata mermera, stvaraju sofisticirani ambijent. Sa laserski sečenim ivicama, postavljanje ovih pločica obavlja se bez fuga, dodatno naglašavajući njihovu neodoljivu estetiku.

4. TOBA Gris 17x52

Zidna dekorativna pločica dimenzija 17x52 cm prve klase, proizvedena od strane renomiranog proizvođača "Pamesa Ceramica" iz Španije. Ova pločica se ističe svojom mat površinom sa reljefnom teksturom koja imitira izgled cigle. Ovaj detalj dodaje autentičnost i karakter vašem toaletu, istovremeno pružajući visoki kvalitet i estetski doprinos prostoru. Ove pločice mogu biti odličan izbor i za pločice za terasu.

5. ANDROS Negro 25x50

Za one koji traže savršen spoj elegancije i praktičnosti u svom toaletu, zidne pločice dimenzija 25x50 cm prve klase su idealan izbor. Ovaj crno-sivi mozaik, proizveden od strane renomirane kompanije "STN Ceramica" iz Španije, donosi notu luksuza i modernog dizajna u vaš toalet. Sa visokim sjajem i reljefnom površinom, ove pločice ne samo da pružaju estetski doživljaj već i dodatnu teksturu koja unosi dubinu i karakter u prostor.

Ovaj model pločica možete pronaći i u kombinacijama sa plavom i belom bojom, što je idealna opcija za pločice za bazen.

6. GIORNATA Bianco 11X60

Podne i zidne pločice dimenzija 11x60 cm, prve klase, pružaju izvanredan izbor za uređenje vašeg toaleta. Ove pločice su proizvedene od renomiranog proizvođača "Cerrad" iz Poljske, obezbeđujući visok kvalitet i pouzdanost. Njihova svetlo siva boja, savršeno imitira teksturu drveta, unosi suptilnost i eleganciju u prostoriju. Mat površina ovih pločica ne samo da donosi prirodan izgled, već i pruža sigurnost i jednostavnost održavanja, čineći vaš toalet istovremeno privlačnim i funkcionalnim.

U Interpromu vas čekaju pločice za toalet raznih mera i dezena!

U našem asortimanu možete pronaći pločice raznih mera i dezena i da ih uklopite savršeno u vašu viziju toaleta. Nije bitno kakvom stilu težite, kod nas ćete sigurno pronaći ovo što vam je potrebno.

U ponudi imamo raznolike vrste pločica koje se razlikuju po mnogim karakteristikama, kao što su dezen, boja, materijal izrade, dimenzije i druge karakteristike. Zahvaljujući ovako širokoj podeli i asortimanu, svako može da pronađe idealne pločice za sebe, nebitno da li su vam potrebne pločice za kuhinju, toalet ili neki drugi kutak vašeg doma.