Odabir prave veličine pločica može biti izazovan, ali je ključan za postizanje željenog izgleda i funkcionalnosti vašeg prostora. Prilikom odabira dimenzija pločica, važno je uzeti u obzir veličinu prostora, namenu pločica i estetiku kojoj težite. 

Na primer, velike pločice mogu vizuelno proširiti prostor, dok male pločice mogu dodati detalje i teksturu. Dimenzije pločica za kuhinju mogu se razlikovati od dimenzija pločica za kupatilo, jer kuhinje često zahtevaju veće pločice koje su lakše za čišćenje. A takođe, ni pločice za hodnik, neće biti istih dimenzija kao za neke druge prostore, pogotov neće biti iste dimenzija pločica za stepenice, koje ipak moraju biti manjih do srednjih dimenzija. 

Idealna pločica za vaš dom savršenih dimenzija će zavisi od mnogo faktora, od  materijala izrade, do dizajna pločica. A mi smo tu da vam olakšamo i malo pomognemo oko odabira prave pločice za vaš dom.

Koliko debele treba da budu pločice?

Debljina pločica zavisi od materijala od kog su napravljene i mesta na kojem će biti postavljene. Na primer, pločice za podove su obično deblje od onih za zidove kako bi mogle da podnesu veći pritisak. Uobičajena debljina keramičkih pločica za zidove je oko 8-10 mm, dok su pločice za podove obično deblje, između 10-12 mm. Međutim, uvek je najbolje konsultovati se sa stručnjakom ili proizvođačem pločica pre nego što donesete odluku.

Najčešće dimenzije pločica

Pločice dolaze u raznim dimenzijama, ali i za razne primene. Pa tako možemo pronaći podne i zidne pločice. Pored toga, najčešće dimenzije pločica zavise i od prostorije za koju su i namenjene, ali i od materijala od kog su napravljene.

Sasvim smo sigurno da ne biste postavili u svoj hodnik dimenzije pločica za kupatilo, jer se za hodnik koriste pločice većih dimenzija, dok se za kupatilo uglavnom koriste pločice manjih dimenzija. Pogotovo ukoliko je kupatilo manje, pa se na taj način stvori iluzija većeg prostora.

Za oblaganje zidova

Kada je reč o zidnim pločicama, najčešće dimenzije pločica su 10x10 cm, 15x15 cm, 20x20 cm i 30x60 cm. Ove dimenzije su popularne jer omogućavaju fleksibilnost u dizajniranju i postavljanju pločica. Fleksibilnost koju ovo dozvoljava omogućava igranje sa šablonima, dezenima i preuređivanje prostora pločicama na jedan potpuno novi način. Ali takođe, sve zavisi i od prostora u kom se ove pločice postavljaju.

Pločice manjih dimenzija, kao što su 10x10 cm, često se koriste za detalje. One povećavaju izgled prostora i ove manje pločice su idealne za toalet ili za kuhinju. Zbog svoje male veličine, one su idealne za prostorije sa mnogo uglova ili za oblaganje manjih površina poput leđa sudopere ili tuš kabine.

 Dok su veće pločice, kao što su 30x60 cm, idealne za veće površine. Ove pravougaone pločice su savršene za kreiranje vizuelne širine ili visine, zavisno o tome kako su postavljene. Zbog svoje veličine, one su idealne za veće zidove i prostorije, kao što su dnevne sobe, hodnike  ili glavni zidovi u kupatilima. Osim toga, njihova veća površina znači da će biti manje fugni, što može doprineti čistijem i elegantnijem izgledu,i lakšem održavanju pločica i prostorija u kom se nalaze.

Ali, takođe, sve zavisi i od materijala. Dimenzije keramičkih pločica ne mogu biti iste debljine kao granitne ili mermerne

Za oblaganje podova

Kada je reč o podnim pločicama, popularne dimenzije uključuju 30x30 cm, 45x45 cm, 60x60 cm i 80x80 cm. Dimenzije pločica za stepenice obično zavise od širine i dubine stepenika, ali često se koriste pločice dimenzija 30x30 cm ili 30x60 cm. Veće pločice, kao što su 60x60 cm ili 80x80 cm, često se koriste u većim prostorima poput dnevnih soba ili hodnika, dok su manje pločice pogodne za manje prostorije poput kupatila.

Kad su u pitanju pločice dimenzija 30x30 cm, ova dimenzija je često izbor za manje prostorije, kao što su kupatila ili manje kuhinje. Zbog svoje veličine, pločice od 30x30 cm omogućavaju veću fleksibilnost prilikom njihove ugradnje, posebno kada se postavljaju u prostorijama koje imaju nepravilne uglove ili su nepravilnog oblika. 

Pločice dimenzija 45x45cm su srednje veličine i idealne su za većinu stambenih prostora, uključujući dnevne sobe, trpezarije i spavaće sobe. One su idealan balans između velikih i malih pločica.

Dok su pločice dimenzija 60x60 i 80x80 popularan izbor za veće prostorije poput dnevnih soba ili poslovne i komercijalne prostore. Pružaju luksuzan izgled i smanjuju potrebu za održavanjem zahvaljujući manjem broju fugni.

Odabir prave dimenzije i debljine pločica zavisi od mnogo faktora, uključujući veličinu i namenu prostora, kao i estetitika kojoj težite. Pojedini dezeni mogu da se jave samo kod pločica određenih dimenzija - za neke su u pitanju manje dimenzije, dok su za druge potrebne veće dimenzije kako bi se mozaici i šabloni uklopili. 

Bilo da renovirate kuhinju, kupatilo ili postavljate nove stepenice, važno je pažljivo razmotriti sve opcije kako biste postigli željeni izgled i funkcionalnost. Uvek je preporučljivo da se konsultujete se sa stručnjakom ili proizvođačem pločica pre nego što donesete konačnu odluku. Na taj način ćete izbeći dodatne troškove skidanja pločica i kupovinu novih ukoliko prethodne koje ste izabrali samostalno bez konsultacije ne budu adekvatne iz nekih razloga. 

Pločice svih dimenzija i pregršt modela vas čeka u Interpomovoj online prodavnici

U našoj ponudi možete da pronađete široki izbor pločica raznih dimenzija. U našem asortimanu se nalaze najčešće dimenzije pločica napravljene od raznih materijala, pa možete da pronađete idealne pločice bez obzira za koje potrebe su vam neophodne. 

Razne dimenzije pločica za kuhinju, dimenzije pločica za stepenice i sve ostale pločice koje vam trebaju, sve vas to čeka na jednom mestu. 

A ne morate da se ograničavate samo za unutrašnje pločice, jer kod nas možete pronaći i pločice za terasu, pločice za bazen, ali kao i pločice za dvorište. A mi smo tu da vam odgovorimo na sva vaša pitanja i da vam pomognemo da pronađete pločice za vaš budžet.