Zagušena sudopera je čest problem s kojim se svi susrećemo s vremena na vreme, čak iako ste se odlučili za najbolju moguću sudoperu. Hrana, mast i ostaci mogu se s vremenom nakupljati u odvodima i onemogućiti protok vode, što dovodi do frustracije i neugodnosti. Prskanje vode po sudoperi, spori odvod i neprijatni mirisi samo su neki od znakova da je vaša sudopera možda zagušena.

Srećom, u većini slučajeva ne morate zvati vodoinstalatera da biste rešili problem. Postoji nekoliko jednostavnih i jeftinih metoda koje možete sami isprobati da biste otpušili sudoperu i vratili je u funkcionalno stanje. U ovom sveobuhvatnom vodiču ćemo vam predstaviti kako brzo i lako otpušiti sudoperu uz korišćenje lako dostupnih namirnica i alata.

Osim toga, daćemo vam savete za prevenciju budućih zagušenja i održavanje sudopera u dobrom radnom stanju. Takođe ćemo razmotriti uobičajene uzroke zagušenja sudopere, dodatne metode otpušivanja i kada je potrebno nazvati vodoinstalatera.

Kako otpušiti sudoperu gumom za otpušivanje

Kada se suočite sa zapušenom sudoperom, na tržištu postoji mnoštvo proizvoda i metoda koje obećavaju brzo i efikasno rešenje. Međutim, sa toliko opcija dostupnih, može biti zbunjujuće odabrati pravu za vaš problem.

Najprostije sredstvo za otpušavanje sudopere je ono koje svako domaćinstvo ima - guma za otpušivanje, iliti plunger. Ovo je alat koji koristi vakum za raspršivanje i uklanjanje zagušenja u odvodima. Ova metoda je efikasna za lakša zapušenja izazvana mastima, hranom i papirnatom robom.

  • Nanesite vodu: Napunite sudoperu vodom do nivoa koji prekriva gumu.
  • Stvorite vakum: Stavite plunger preko odvoda i čvrsto ga pritisnite da stvorite vakum.
  • Naglo povucite: Brzo i snažno povucite gumu da biste raspršili zagušenje.
  • Ponavljajte: Ako zagušenje nije otklonjeno nakon prvog pokušaja, ponovite korake 2 i 3 nekoliko puta.

Alternativa na gumu za otpušivanje

Alternativa na ovo je i “mehanički pročišćivač”. Ovo je duga, fleksibilna žica sa spiralnim krajem koja se može ubaciti u odvod da bi se ručno uklonile blokade. Ova metoda je efikasna za čvrstije blokade poput kose, krpa za pranje posuđa i drugih predmeta.

Potrebno je ubaciti mehanički pročišćivač u odvod i polako ga gurati kroz cev dok se ne naiđe na otpor. Zatim, potrebno je okrenuti rukohvat pročišćivača da bi se raspršila blokada.

Sledeći korak je da polako izvučete pročišćivač iz odvoda, donoseći blokadu sa sobom.

Na kraju ispunite sudoperu vrućom vodom da biste isprali ostatke blokade i prljavštine.

Kod ove metode koja uključuje upotrebu sile, potrebno je obratiti pažnju na samu sudoperu kako je ne biste oštetili ili čak polomili, što se može desiti kod keramičkih sudopera.

Kako otpušiti sudoperu sodom bikarbonom i sirćetom

Soda bikarbona i sirće su jeftini i prirodni sastojci koji mogu brzo i lako otpušiti sudoperu. Hemijska reakcija koja nastaje mešanjem ove dve supstance stvara mehuriće koji mogu pomoći u raspršivanju i uklanjanju zagušenja u odvodima.

Potrebni materijali:

  • Soda bikarbona
  • Belo sirće
  • Vruća voda
  • Posuda
  • Gumena rukavica (opcionalno)

Koraci:

  • Priprema: Ugasite vodu u sudoperi i stavite posudu ispod odvoda da biste uhvatili eventualno prolivenu vodu. Ako želite, navucite gumene rukavice da zaštitite ruke.
  • Sipanje sode bikarbone: Sipite šolju sode bikarbone u odvod sudopere.
  • Dodavanje sirćeta: Polako zalijte sodu bikarbonu s pola čaše belog sirćeta. Doći će do hemijske reakcije koja će stvoriti mehuriće. Ne budite zabrinuti ako mešavina šumi i peni se.
  • Ostavite da deluje: Pustite da mešavina sode bikarbone i sirćeta deluje desetak minuta. Ovo će dati vremena da mehurići razbiju zagušenje.
  • Ispiranje vrućom vodom: Nakon 10 minuta, pustite vruću vodu da procuri kroz odvod nekoliko minuta. Vruća voda će pomoći da se isperu ostaci zagušenja i spreči da se ono ponovo formira.

Dodatni saveti:

Za jače zagušenje, možete poboljšati ovu metodu dodavanjem 1/4 šolje soli u mešavinu sode bikarbone i sirćeta.

Ako zagušenje nije otklonjeno nakon prvog pokušaja, ponovite proces. Naravno, ako imate duplu sudoperu, kao što je keramička sudopera Bocchi Lavello, to morate odraditi dva puta.

Redovno koristite ovu metodu kao preventivnu meru da biste održali odvode sudopere slobodnim i sprečili buduća zagušenja.

Prednosti korišćenja sode bikarbone i sirćeta:

  • Jeftino i lako dostupno
  • Prirodno i ekološki prihvatljivo
  • Efikasno u otpušivanju blagih zagušenja
  • Bezbedno za upotrebu

Napomena: Soda bikarbona i sirće mogu biti blago korozivni, stoga ih ne koristite previše često. Takođe, u zavisnosti od vrste sudopere ili ako imate cevi od PVC-a, preporučuje se da koristite alternativne metode otpušivanja, poput gume ili mehaničkog pročišćivača. I još jedna stvar, sirće može pomoći i kada radite na čišćenju sudopere od kamenca.

Kako otpušiti sudoperu Koka-kolom

Koka-kola je još jedan jeftin i jednostavan način za otpušivanje sudopera. Kiselina u Koka-koli može pomoći u raspršivanju masti i drugih organskih materija koje mogu izazvati zagušenje.

Potrebni materijali:

  • 2 litre Koka-kole
  • Vruća voda
  • Posuda

Koraci:

  1. Sipanje Koka-kole: Sipajte dva litra Koka-kole u odvod sudopere. Pustite da deluje nekoliko minuta da kiselina u Koka-koli ima vremena da razbije zagušenje.
  2. Ispiranje vrućom vodom: Nakon nekoliko minuta, pustite vruću vodu da procuri kroz odvod nekoliko minuta. Vruća voda će pomoći da se isperu ostaci zagušenja i spreči da se ono ponovo formira.

Dodatni saveti:

Za jače zagušenje, možete ostaviti Koka-kolu da deluje preko noći. Ako zagušenje nije otklonjeno nakon prvog pokušaja, ponovite proces.

Redovno koristite ovu metodu kao preventivnu meru da biste održali odvode sudopere slobodnim i sprečili buduća zagušenja.

Koka-kola može obojiti sudoperu, stoga budite oprezni prilikom sipanja, mada to i nije problem ako pribegavate novim trendovima i imate crnu sudoperu. Takođe, ako imate cevi od PVC-a, preporučuje se da koristite alternativne metode otpušivanja.

Upotreba Koka-kole za otpušivanje sudopera je jeftin i jednostavan način da se rešite lakših zagušenja. Samo imajte na umu da ova metoda možda nije efikasna za jača zagušenja i da može obojiti sudoperu.

Profesionalni vodoinstalateri

Ako ste isprobali sve navedene metode, a zagušenje još uvek nije otklonjeno, vreme je da pozovete profesionalnog vodoinstalatera. Oni imaju iskustvo i alate potrebne za otkrivanje i rešavanje složenih zapušenja, uključujući i one u dubini cevi.

Kada pozvati vodovodara:

  • Ako zagušenje nije otklonjeno domaćim metodama
  • Ako sumnjate da je zagušenje uzrokovano oštećenim odvodom ili cevi
  • Ako nemate iskustva ili znanja za rad sa mehaničkim pročišćivačima

Saveti za održavanje sudopera:

  • Redovno čistite sudoperu: Redovito čišćenje sudopere deterdžentom i toplom vodom pomoći će da se uklone ostaci hrane i masti sa zidova sudopera i spreči da se nagomilaju i izazovu zagušenje.
  • Koristite rešetku za sudoperu: Rešetka će uhvatiti krupne komade hrane i ostale otpatke, sprečavajući ih da dospeju u odvod i izazovu zagušenje. Redovno čistite rešetku da biste osigurali optimalan protok vode, što je takođe bitno ako ste ispod sudopere montirali mašinu za sudove.
  • Izbegavajte bacanje masti i ulja u sudoperu: Masti i ulja se mogu ohladiti i stvrdnuti u odvodima, što dovodi do zagušenja. Umesto toga, ohladite masti i ulja u limenoj kutiji i bacite ih u smeće.

Kako otpušiti sudoperu bez imalo muke

Zagušena sudopera može biti frustrirajući problem, i jedan je od najčešćih kvarova, ali ga u većini slučajeva možete rešiti sami bez poziva vodoinstalatera. Koristeći jednostavne metode i alate dostupne u vašem domu, možete otpustiti zagušenje i vratiti sudoperu u funkcionalno stanje.

U ovom vodiču smo vam predstavili kako brzo i lako otpušiti sudoperu uz različite metode otpušivanja, uključujući gumu za otpušivanje, sodu bikarbonu i sirće, Koka-kolu i mehanički pročišćivač. Takođe smo dali savete za prevenciju budućih zagušenja i održavanje sudopera u dobrom radnom stanju.

Zapamtite, ako zagušenje nije otklonjeno domaćim metodama ili ako sumnjate da je uzrok složeniji, uvek je najbolje pozvati profesionalnog vodoinstalatera da otkrije i reši problem.

Uz malo znanja i truda, možete sami otpuštiti sudoperu i uštedeti novac i vreme, kao što sami možete montirati sudoperu. Sledeći savete iz ovog vodiča, možete osigurati da vaša sudopera bude ispravna i funkcionalna za potrebe pranja posuđa, što može značiti ako ste kupac na budžetu.