Bez obzira kojeg kvaliteta, od kog materijala i kakve vrste je vaša wc šolja, ona može da se zapuši i da vam napravi velike probleme. Otpušavanje wc šolje nije nimalo prijatno, ali ovaj problem je potrebno sanirati odmah kako ne bi došlo do komplikacija. Najčešći problemi sa wc šoljama upravo uključuju zapušavanje wc šolje. A zašto dolazi do ovog problema?

Najčešći uzroci zapušene WC šolje

najčešći uzrocu zapušene wc šolje

Postoji više različitih razloga zbog kojih dolazi do zapušenja wc šolje, a svaki od njih stvara stres i predstavlja pravu noćnu moru. U nastavku smo izdvojili nekoliko razloga zašto dolazi do zapušavanja wc šolje.

Stara WC šolja

Postoji mogućnost da je došlo do zapušavanja, jer je wc šolja stara i ne može podneti mnogo ispiranja. Kupovinom nove, modernije wc šolje rešićete ovaj problem. Nove, moderne monoblok i konzolne wc šolje su odličan izbor ukoliko tražite novu wc šolju. 

Takođe, veliki broj novih šolja ima moderan i savremen dizajn koji troši manje vode prilikom ispiranja, a odlično očisti celu površinu. 

Vodokotlić

Vodokotlić može dovesti do problema sa stalnim zagušenjem wc šolje. Ukoliko zvono, ventil, plovak ili neki drugi deo na vodokotliću ne radi ispravno, može se dogoditi da nema dovoljno vode za ispiranje. 

Zamena ovih sitnih delova nije skupa, a može da vas poštedi stresa i potencijalno mnogo većih troškova. Jeftinije vam je svakako da zamenite njih, nego da kupujete novu wc šolju i plaćate montiranje wc šolje

Blokada cevi

Ovo je možda i najčešći uzrok zapušavanja - ispiranjem stvari u odvode koji nisu predviđene da se razlože i da prolaze kroz cevi. To su vlažne maramice, ostaci hrane, brijači i razni predmeti koje ljudi ubacuju u WC šolju. 

Potrebno je izbegavati bacati bilo šta u WC šolju ukoliko ne želite ovakve situacije. 

Neispravna ili oštećena kanalizaciona linija

Vaša WC šolja može da se zapuši ukoliko su polomljene cevi, korenje drveća raste oko njih ili su prosto cevi stare. Ovo nije nešto na šta vi možete da utičete, osim da prijavite vodovodu kvar i da se požalite. 

5 načina da sami otpušite WC šolju

kako sami da otpušite wc šolju

Postoji mali milion predloga kako otpušiti wc šolju. Ako se desilo prvi put i neočekivano, sasvim je moguće da vam je uhvatila panika. Nemojte da brinete, ovo je jedan rešiv problem koji uz malo sreće možete samostalno rešiti uz pomoć naših nekoliko saveta. 

Zanima vas čime otpušiti wc šolju? Na ovo pitanje ne postoji jedan, univerzalan odgovor - može vam pomoći otpušivač za wc šolju iz prvog pokušaja, a sasvim moguće je da vam ni posebno sredstvo za otčepljivanje wc šolje ne bude od koristi. U tim situacijama zovete vodoinstalatera, ali pre toga da vidimo kako najlakše otpušiti wc šolju. 

1. Otpušavanje WC šolje sodom bikarbonom

Verovatno ste nekad u životu čuli kako uvek treba imati sodu bikarbonu u kući i kako služi za sve i svašta. E pa, to je tačno! Soda bikarbona može da vam pomogne i u ovoj situaciji. A postoji još nekoliko sastojaka koji mogu da joj se pridruže i zajedno da pobede zapušenu wc šolju.

U posudu sipajte oko 100g sode bikarbone i pola litre sirćeta. Zatim tu smesu sipajte u wc šolju i sačekajte nekoliko sati, Ova kombinacija bi trebalo da reši problem, a posle nekoliko sati možete da se bacite na čišćenje wc šolje. 

Sodu Bikarbonu možete još kombinovati i sa tečnim sapunom, limuntusom i soli. Kada je u pitanju tečni sapun, njega pospite po wc šolji, a zatim, prethodno pripremljenu toplu vodu sa par kašičica sode bikarbone,  pospite u wc šolju. Kada su u pitanju so ili limuntus, dodajte ih u toplu vodu zajedno sa sodom i sipajte u wc šolju. Sačekajte da deluje i problem rešen.

2. Otpušavanje WC šolje folijom

Postoji folija Ponktu koju Koreanci vrlo često koriste za otpušavanje wc šolje. Ovakvo otpušavanje wc šolje folijom je postalo praktično i počelo se primenjivati i u našem delu sveta. 

Ukoliko ne možete da nabavite takvu foliju, sasvim dobro će vam biti od koristi najobičnija plastična folija. Potrebno je da oblepite suvu ivicu šolje u mnogo slojeva, a zatim da pustite vodu i onda istiskate vodu preko folije i sačekate da deluje. Primetićete kako se voda brzo povlači - dešava se odgušenje wc šolje za svega nekoliko trenutaka. 

Ono što je bitno pomenuti za ovaj metod jeste da ćete puštati vodu dok ne dođe do samog vrha wc šolje i tek tada ćete pritisnuti ka dole kako bi došlo do stvaranja pritiska koji je najbitniji za efikasnost ovog načina. 

3. Otpušavanje WC šolje sonom kiselinom

Sona kiselina za wc šolju mnogima predstavlja prvu pomisao kada dođe do problema zapušenih odvoda i zapušene wc šolje. Upravo zbog svoje efikasnosti se i primenjuje dugo u ove svrhe iako to nije njena ključna i glavna namena. Prilikom upotrebe potrebno je biti pažljivo kako ne biste naneli sebi povrede.

Kako otpečiti wc šolju sa sonom kiselinom? Potrebno je da sipate u odvod trećinu boce sone kiseline, polako i pažljivo. Posle toga, sačekajte 20-tak minuta i isperite odvod vodom. Ako nije uspelo, probajte ponovo. 

Ukoliko se koristi sona kiselina za otpušavanje wc šolje i drugih sanitarija, potrebno je da znate da ona neće delovati ukoliko je zapušenje teškog tipa i u cevima. Onda više deluje lokalno.

4. Otpušavanje WC šolje sajlom

Verovatno se pitate “Kako otpušiti wc šolju sajlom?”  Ovaj način otpušavanja se primenjuje kada nema teških zapušenja i nema potrebe za profesionalnim, mašinskim otpušavanjem. Princip je da je potrebno rotirati sajlu kako bi ona prodrla kroz začepljenje. 

Možda je najbolje da ukoliko radite ovo, skinete dasku kako je ne biste oštetili. Montiranje daske za wc šolju ponovo nazad ne bi trebalo da bude neki problem. 

5. Otpušavanje WC šolje vakum gumom

Kada nam kroz glavu prođe pitanje: “Kako otpušiti wc šolju od papira?”, verujemo da je i vama prva pomisao upravo vakum guma. Ovo je prva asocija na taj veliki problem. Ukoliko nemate ili ne želite da koristite sredstvo za otpušavanje wc šolje, onda je ovo idealna stvar.

Savet koji vam možemo dati jeste da pre korišćenja vakum gume potopite je na kratko u toploj vodi da bi smekšala kako bi mogla da napravi bolji vakum i lakše odčepi wc šolju.

Kako je najlakše otpušiti WC šolju?

Ukoliko nemate vakum gumu, niti sajlu, a i niste sigurni da su prethodni načini najbolji za vas, onda vam preostaju hemikalije za otpušavanje wc šolje

Sredstvo za otčepljenje wc šolje kome je to glavna svrha i namena može da se javi u vidu praha, tabelta ili tečnosti. Vi slobodno izaberite ono što vam je najlakše dostupno ili za šta mislite da najadekvatnije obavlja posao.

Na primer WC NET dolazi u vidu tableta i gela -  tečnost za otpušavanje wc šolje. Postoji i proizvod - aktivni gel za čišćenje odvoda proizvođača WEPOS iz Nemačke, koji se pokazao odličan saveznik u borbi protiv zapušene WC šolje.

Naravno, kada koristite bilo kakvo sredstvo za otpušavanje wc šolje, obavezno je da koristite zaštitne rukavice. Ukoliko vam se desi da se često zapušava wc šolja, probajte pronaći uzrok ovog problema kako ne biste svako malo razmišljali - kako da otpušim wc šolju!

Sada znate šta raditi kada se zapuši wc šolja

Kao što smo rekli, ukoliko je ovo česta situacija u vašem domu, morate pronaći uzrok problema, jer često zapušavanje ne može biti dobro, niti normalno. Iako sad znate kako odčepiti wc šolju, ne treba stvari prepuštati slučaju.

Takođe, nije važno da li su u pitanju skupe ili jeftine wc šolje, standardne, monoblok ili konzolne wc šolje, zapušavanje wc šolja može da se desi svima, a vrlo često uzrok nema veze sa wc šoljom, već su u pitanju neki drugi faktori. 

Ukoliko vam ovi saveti i načini koje smo vam predstavili ne pomažu, onda je najbolje da pozovete vodoinstalatera kako bi on utvrdio uzrok problema i isti problem sanirao.

Trudite se da ne bacate ništa u wc šolju kako vam se ne bi dešavali ovi problemi sa wc šoljama. A ukoliko vam je potrebna nova wc šolja, možete pogledati koji sve modeli wc šolja se nalaze u našem asortimanu. Pored toga, tu su i druge sanitarije i potrebne stvari za vaš toalet.