Postavljanje pločica može biti zahtevan proces koji zahteva pažnju, preciznost i određeno predznanje. Bilo da želite da osvežite pločicama kuhinju, kupatilo ili bilo koji drugi prostor, važno je znati kako se postavljaju pločice kako biste osigurali dugotrajan i estetski dopadljiv rezultat.

Takođe, ukoliko se pločice ne postave dobro, moraćete ih skidati, možda i razbijati, pa postavljati ponovo, jer može da dođe do neravnina, izlivanja vode i sličnih problema ako sama postavka ne bude dobra. Ovo je veliki izdatak, pa čak iako ste  uspeli da pronađete najjeftinije pločice.

Ukoliko ne želite sami da naučite kako se postavljaju pločice, uvek možete angažovate prave profesionalce. Pred vama se nalazi tekst koji će vam dosta toga objasniti o postavljanju pločica, pa možda se i upustite u ovu avanturu i recimo da sami sebi postavite pločice za hodnik

Koje se pločice prve postavljaju – podne ili zidne?

Svaki projekat postavljanja pločica zahteva pažljivo planiranje i razmatranje različitih faktora kako bi se osigurao kvalitetan i dugotrajan rezultat. Jedno od ključnih pitanja koje se postavlja prilikom ovakvih projekata jeste: "Koje se pločice postavljaju prve – podne ili zidne?"

Generalno, preporučuje se da se prvo postavljaju zidne pločice. 

Razlog za to jeste što nakon što se prvo postave zidne pločice, podne pločice mogu biti precizno isečene tako da se uklapaju uz zidne. Takođe, postavkom prvo zidnih pločica se izbegava oštećenje novopostavljenih podnih pločica prilikom nekih naknadnih radova na zidovima.

Ukoliko se prvo postave zidne pločice, radnici mogu da se slobodno kreću i rade na zidovima bez brige o oštećenju podnih pločica.

Na ovaj način se obezbeđuje lakši pristup zidovima i smanjuje se potreba za zaštitnim materijalima na podu, ali se i izbegavaju mogući troškovi koji bi možda nastali usled uništenja podnih pločica.

Naravno, ovo sve malo i zavisi od prostorije u kojoj se postavljaju pločice, jer nije isto da li stavljate pločice na stepenik ili postavljate pločice na terasu

Kako postaviti zidne pločice

Nije uopšte teško naučiti kako postaviti zidne pločice. Bitno je samo da pratite upustvo i da se ne stresirate. Za početak, ono što je prvi korak jeste priprema zida. 

1. Priprema zida

Potrebno je da zid bude čist, suv i glatak. Uklonite sve ostatke tapeta, boje ili lepka. A nakon toga proverite koristeći libelu da li je zid ravan. Ako nije, možda će biti potrebno koristiti nivelirajuću masu.

2. Planiranje i dizajn

Izmerite zid i proverite dimenzije pločice kako biste odredili koliko pločica je potrebno i gde će biti postavljene sečene pločice, a nakon toga razmislite o rasporedu pločica, bojama i oblicima kako biste kreirali vizualni efekat koji želite.

3. Određivanje startne tačke

Pronađite središnju tačku zida kako biste osigurali simetričan raspored pločica, a nakon središnje tačke, postavite horizontalne i vertikalne vodilje kako biste osigurali ravnomerno postavljanje.

4. Priprema lepka

Odaberite lepak koji je odgovarajući za vrstu pločica i zida i pomešajte ga prema uputstvima proizvođača, osiguravajući konzistentnu smesu.

5. Postavljanje pločica

Koristite zupčastu gletericu kako biste ravnomerno naneli lepak na zid, a zatim postavite pločice pritiskajući ih u lepak, počevši od središnje tačke i prateći vodilje. Postavite krstiće između pločica kako biste osigurali jednake fugne.

6. Sečenje pločica

Koristite rezač pločica ili brusilicu kako biste precizno seckali pločice tamo gde je potrebno. I obavezno se pobrinite se da sečene pločice uklapaju savršeno u prostor.

7. Fugovanje

Sačekajte da se lepak potpuno osuši, pa tek nakon toga možete da se bacite na fugovanje. Koristite gumenu špahtlu kako biste naneli fug masu, pritiskajući je u prostore između pločica. Koristite vlažnu krpu ili sunđer kako biste očistili višak fug mase sa površine pločica.

8. Finese

Ukoliko je potrebno, nanesite sredstvo za zaptivanje fugni kako biste ih zaštitili od vlage i prljavštine i proverite zid kako biste se uverili da su sve pločice čvrsto postavljene i da nema praznina između fugni.

Kako postaviti podne pločice

Kada je reč o tome kako se postavljaju pločice na podu, prvo je potrebno osigurati da je podloga čista, suva i ravna. Ukoliko je potrebno, pod se može iznivelisati samonivelišućom masom. Slično kao i kod zidnih pločica, određuje se središnja tačka i postavljaju se pločice koristeći lepak i krstići za fuge. Nakon sušenja, vrši se fugovanje, ali ne morate da pamtite ovaj proces na taj način, već da pratite ovo korak-po-korak upustvo kako postaviti podne pločice.

1. Priprema podloge

Potrebno je očistiti i proveriti ravnost površine, kao i kod zidnih pločica.

2. Planiranje postavljanja

Odredite raspored pločica kako biste minimizirali sečenje i otpad i pronađite središnju tačku prostorije kao početnu tačku postavljanja pločica.

3. Odabir materijala

Odaberite odgovarajući lepak u skladu sa vrstom pločica i podloge i pre postavke proverite da li su sve pločice u dobrom stanju i da li su iste serije i kalibra.

4. Postavljanje pločica

Koristite zupčastu gletericu za nanošenje lepka na pod i postavljajte pločice od središnje tačke prema ivicama prostorije, koristeći krstiće za održavanje konzistentnih fuga.

A za rezanje pločica, koristite rezač pločica kako biste prilagodili pločice duž ivica i oko prepreka.

5. Fugovanje

Nakon što se lepak potpuno osuši, za šta treba nekad i do 24h , tada se tek nanosi fug masa. Koristite gumenu špahtlu za nanošenje fug mase, pritiskajući je u prazan prostor između pločica. Obavezno na kraju, očistite višak fug mase sa pločica pre nego što se potpuno osuši, jer ćete gabonda mnogo teže skinuti, a može se desiti i da oštetite pločice prilikom grubog i snažnog skidanja osušene fug mase.

6. Završni radovi

Možete zaštiti fugne od vlage i prljavštine zaptivanjem, a pre kraja svakako, proverite sve pločice i fugne kako biste se uverili da nema praznina ili oštećenih delova.

7. Održavanje

Redovno čistite podne pločice koristeći odgovarajuće sredstvo za čišćenje i zaštitu pločica i fugni kako biste očuvali njihov izgled i dugovečnost 

Čime se pločice pričvršćuju

Pločice se najčešće pričvršćuju sa posebnim lepkom za pločice. Izbor lepka zavisi od vrste i formata pločice, kao i od podloge na koju se pločice lepe. Lepak se nanosi na podlogu zupčastom gletericom, a pločice se postavljaju pritiskom na lepak. Nakon postavljanja pločica, koristi se fug masa za popunjavanje prostora između njih.

Da li možete sami postaviti pločice?

Iako postavljanje pločica može izgledati kao komplikovan zadatak, sa pravim alatima, materijalima i uputstvima, moguće je da ih samostalno postavite u vašem domu. 

Bitno je da se obrati pažnja na pripremu, merenje i praćenje koraka kako bi se osiguralo da su pločice ravnomerno postavljene i da je završni izgled upravo onakakav kakvim ste ga zamislili. Međutim, ukoliko niste sigurni u svoje veštine, uvek je preporučljivo angažovati profesionalca kako biste bili sigurni u kvalitet i dugovečnost postavljanja pločica.

Pronađite vaše idealne pločice na sigurnom mestu

Kada je u pitanju renoviranje ili dekorisanje prostora, izbor pravih pločica igra ključnu ulogu u kreiranju željenog ambijenta i stila. 

Bilo da je reč o kuhinji, kupatilu, hodniku ili bilo kojoj drugoj prostoriji, pločice mogu značajno uticati na estetiku i funkcionalnost prostora. Upravo iz tog razloga, Interprom Vam pruža širok asortiman kvalitetnih pločica putem svoje online prodavnice, omogućavajući Vam da kreirate prostor iz snova bez napuštanja udobnosti svog doma.

Tu smo da odgovorimo na sva vaša pitanja i da vam pomognemo u vašoj potrazi.