U današnje vreme, bojler je postao neizostavan deo svakog domaćinstva. Bez obzira na vrstu bojlera i bilo da je reč o pripremi tople vode za tuširanje, pranje sudova ili veša, bojler je tu da nam olakša svakodnevne aktivnosti. Međutim, kako bi bojler pravilno i efikasno radio, neophodno je da bude pravilno povezan na struju.

Bezbedno povezati bojler na struju nije komplikovan proces, ali zahteva određeno znanje i veštinu. Pre svega, potrebno je razumeti osnovne principe rada bojlera, kao i bezbednosne mere koje treba preduzeti prilikom rada sa električnom energijom.

U ovom članku, detaljno ćemo objasniti kako bezbedno povezati bojler na struju. Pored toga, pokrićemo i neke dodatne teme koje se tiču održavanja i servisiranja bojlera, kao i savete za uštedu energije.

Osnovni delovi bojlera

  • Grejač: Grejač je ključni deo bojlera koji zagreva vodu. Oni su obično izrađeni od metala otpornih na koroziju, kao što su bakar ili nikl. Grejači mogu biti različitih oblika i veličina, u zavisnosti od modela bojlera. Kada se bojler uključi, struja prolazi kroz grejač, što ga zagreva. Ova toplota se zatim prenosi na vodu u bojleru.
  • Termostat: Termostat je uređaj koji kontroliše temperaturu vode u bojleru. On radi tako što kontinuirano meri temperaturu vode i uključuje ili isključuje grejač kako bi održao željenu temperaturu. Termostati mogu biti mehanički (sa ručnim podešavanjem temperature) ili elektronski (sa digitalnim displejom i preciznijim kontrolama).
  • Sonda termostata: Sonda termostata je deo termostata koji detektuje temperaturu vode. Ona je obično smeštena unutar cevi koja se uranja u vodu u bojleru. Kada se temperatura vode promeni, sonda šalje signal termostatu, koji zatim reguliše rad grejača.
  • Sigurnosni ventil: Sigurnosni ventil je deo bojlera koji sprečava prekomerni pritisak. Kada pritisak unutar bojlera pređe određeni nivo, sigurnosni ventil se automatski otvara i oslobađa višak pritiska. Ovo sprečava potencijalne eksplozije ili oštećenja bojlera, te preporučujemo da uvek obratite pažnju na njegovu ispravnost.
  • Anoda: Anoda je deo bojlera koji štiti bojler od korozije. Ona radi tako što privlači korozivne elemente u vodi, sprečavajući ih da oštete unutrašnjost bojlera. Anode su obično izrađene od magnezijuma, cinka ili aluminijuma.
  • Dihtung: Dihtung je deo bojlera koji obezbeđuje nepropusnost bojlera. Oni su obično izrađeni od gume ili drugih fleksibilnih materijala i postavljeni su između različitih delova bojlera kako bi sprečili curenje vode.
  • Indikator: Indikator je deo bojlera koji pokazuje da li je bojler uključen. Oni su obično smešteni na spoljašnjoj strani bojlera i obično se sastoje od male svetleće diode (LED) koja svetli kada je bojler uključen.
  • Ložište: Ložište je deo bojlera gde se odvija proces zagrevanja. To je mesto gde se nalazi grejač i gde se voda zagreva. Ložišta su obično izrađena od materijala otpornih na visoke temperature.

Mere predostrožnosti prilikom rada sa električnom energijom

Sigurno je reći da rad sa električnom energijom nosi određene rizike. Bez obzira da li povezujete bojler na struju ili obavljate neki drugi posao koji uključuje električnu energiju, važno je da se pridržavate određenih mera predostrožnosti:

  • Isključivanje napajanja: Pre nego što počnete sa radom na bilo kojem uređaju koji koristi električnu energiju, uključujući bojler, uvek isključite napajanje. Ovo će eliminisati rizik od električnog udara.
  • Koristite odgovarajuću opremu: Kada radite sa električnom energijom, uvek koristite odgovarajuću opremu. Ovo uključuje izolovane alate i zaštitnu opremu kao što su rukavice i obuća.
  • Budite svesni svoje okoline: Uvek budite svesni svoje okoline kada radite sa električnom energijom. Izbegavajte rad u vlažnim ili mokrim uslovima, jer voda može povećati rizik od električnog udara.
  • Redovno proveravajte opremu: Redovno proveravajte svoju opremu da biste se uverili da je u dobrom stanju. Oštećeni kablovi ili konektori mogu povećati rizik od električnog udara.

Pravilna primena ovih mera predostrožnosti može značajno smanjiti rizik od povreda prilikom rada sa električnom energijom

Koraci za povezivanje bojlera na struju

Montaža termostata

Nakon što ste završili sa ugradnjom samog bojlera, prvi korak u povezivanju bojlera na struju je montaža termostata. Termostat je ključan element u bojleru jer reguliše temperaturu vode, a sam proces rada sa termostatom je prilično jednostavan.

Pričvršćivanje termo-osigurača

Nakon termostata, na stranice bojlera se pričvršćuje termo-osigurač. Ovaj element služi za zaštitu od prekomernog zagrevanja.

Povezivanje termo-osigurača sa keramičkim kontaktima

Zatim, termo-osigurač se povezuje sa keramičkim kontaktima. Na ove kontakte će biti priključen napon napajanja bojlera.

Povezivanje kontakata sa grejačem

Jednim provodnikom nulti kontakt vezuje se za grejač. Drugim provodnikom, koji je fazni provodnik, povezuje se termoosigurač sa termostatom.

Povezivanje indikatorske lampice

Kada je to urađeno, potrebno je spojiti indikatorsu lampicu. Ova lampica se pali kada je grejač uključen, što nam daje vizuelnu potvrdu da bojler radi.

Uzemljenje svih važnih elemenata

Preostalo je da se svi važni elementi uzemne povezivanjem na provodnike uzemljenja. Ovo je veoma važno jer pojava napona na spoljašnjim površinama bojlera može da bude veoma opasna.

Održavanje i servisiranje bojlera

Redovno održavanje i servisiranje bojlera su ključni za njegovu efikasnost i bezbednost. Bez obzira na vrstu bojlera, neophodno je da se redovno proveravaju i održavaju njegove komponente.

Održavanje bojlera obuhvata različite aktivnosti, uključujući čišćenje elektroda, plamenika, ventilatora i ostalih delova od mehaničke prljavštine. Takođe, važno je redovno proveravati pritisak i temperaturu bojlera. Previsok ili prenizak pritisak, kao i nepravilna temperatura, mogu dovesti do problema sa efikasnošću ili bezbednošću.

Servisiranje bojlera podrazumeva usluge koje obuhvataju montažu, demontažu i zamenu određenih delova na uređaju. To uključuje zamenu grejača, termostata, flanšne bojlera, sigurnosnog ventila, čišćenje kamenca iz bojlera i druge aktivnosti.

Redovno servisiranje bojlera može produžiti njegov životni vek, poboljšati energetsku efikasnost, smanjiti troškove popravke i garantovati garanciju. Stoga je preporučljivo da se bojler servisira najmanje jednom godišnje, ili češće u mestima gde je sastav vode takav da sadrži puno kamenca.

Važno je napomenuti da najčešće kvarove na bojlerima možete obaviti sami, ali ako niste sigurni - posao prepustite profesionalnom majstoru za bojler. Zbog bezbednosti korisnika, svako odlaganje poziva majstoru kada je u pitanju popravka bojlera može dovesti do većih problema na uređaju.

Ušteda energije i ekološki aspekti

Ušteda energije i ekološki aspekti su ključni faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira i korišćenja bojlera, počevši od najjeftinijih bojlera za kupce na budžetu, pa sve do skupljih bojlera, sa raznim dodatnim funkcijama.

Bojleri su poznati kao “energetski vampiri” jer neprekidno troše energiju, čak i kada ne rade. Međutim, postoje načini da se smanji potrošnja energije bojlera. Na primer, podešavanje termostata bojlera na ekonomično grejanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60 stepeni, može dovesti do uštede energije. Pregrevanje vode, na 75 ili čak 85 °C, uzrokuje veću potrošnju električne energije, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca, što će u nekom momentu zahtevati njegovo čišćenje.

Takođe, toplotne pumpe za pripremu tople vode koriste toplotu iz vazduha kao obnovljivi izvor energije i omogućavaju vam da uštedite više energije u poređenju sa tradicionalnim električnim bojlerima. Novija generacija bojlera, takozvani Smart bojleri, dolaze sa alatima za praćenje potrošnje električne energije kao i mogućnošću pravljena rasporeda zagrevanja vode.

Koliko je teško bezbedno povezati bojler na struju?

Povezivanje bojlera na struju je postupak koji zahteva pažnju i preciznost. Pravilno povezivanje bojlera na struju obezbeđuje sigurno i efikasno grejanje vode u vašem domu. Ukoliko se pridržavate svih koraka i bezbednosnih mera, možete bezbedno povezati bojler na struju.

Odabir pravog bojlera je ključan za zadovoljenje vaših specifičnih potreba za toplom vodom. Bilo da se radi o akumulacionim, prelivnim, protočnim, električnim, plinskim ili solarnim bojlerima, svaki od njih ima svoje prednosti i mane.

Redovno održavanje i servisiranje bojlera su ključni za njegovu efikasnost i bezbednost. Bez obzira na vrstu bojlera, neophodno je da se redovno proveravaju i održavaju njegove komponente.

Ušteda energije i ekološki aspekti su ključni faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira i korišćenja bojlera. Pravilan odabir bojlera može dovesti do uštede na računima za energiju, pogotovu ako je u pitanju bojler sa unapred ugrađenim inteligentnim sistemom zagrevanja koji postoji u Thermex Flat Smart bojlerima.