Krečenje zida u novu boju je odličan način da osvežite svoj prostor. Hoćete da okrečite vašu dnevnu sobu ili da unesete svežinu krečenjem vašeg toaleta? Ne morate da gledate zidove iste boje, već možete prekrečiti drugom bojom, čak i preko stare boje. Međutim, važno je da pratite određene korake kako bi se osigurao kvalitetan i dugotrajan rezultat.

Ukoliko želite da saznate kako prekrečiti zid u boji, pročitajte ovaj članak koji smo pripremili za vas kako bismo vam olakšali ovaj proces.

Koje boje se mogu sve prekrečiti?

Brinete se da li će se vaša trenutna boja moći prekrečiti? Ne brinite, jer većina boja za zidove može se prekrečiti drugom bojom. To uključuje mat, sjajne i polusjajne boje. Međutim, ukoliko na vašim zidovima imate tamnije boje, to može zahtevati da nanesete više slojeva nove boje kako bi ona bila prekrivena ili upotrebu prajmera kako bi se osiguralo da nova boja pravilno prekrije staru. Podloga za krečenje može da pomogne u tome da lakše prekrečite tamnije boje. Krečenje preko stare boje ne mora da bude strašno i komplikovano uz adekvano krečenje.

Šta vam je sve potrebno da biste prekrečili zid?

Pre nego što započnete s krečenjem, potrebno je pripremiti sve što vam je potrebno za krečenje. Ovo uključuje:

  • Boju po izboru
  • Valjak za boju i kistove
  • Prajmer (ukoliko je potreban)
  • Lepak traku za zaštitu ivica
  • Ceradu ili stare novine za zaštitu poda
  • Četku i sunđer za čišćenje zida pre krečenja 

Kako prekrečiti zid u boji u 10 koraka

Mi smo tu da vam skratimo muke i da vam prosto i jednostavno objasnimo kako prekrečiti zid u boji u 10 koraka. Ovo nije toliko težak posao i moguće je da ga uradite sami kod kuće. Ako ste saznali koliko košta krečenje i ne odgovara vam ta cena, zasucite rukave, pročitajte ovaj tekst do kraja i bacite se na posao. 

1. Pripremite prostoriju

Pre početka bilo kakvog krečenja, ono što je ključno i potpuno neophodno jeste da pripremite prostoriju. Pripremanje prsotorije podrazumeva uklanjanje ili prekrivanje nameštaja ceradom kako biste ga zaštitili od mogućih mrlja od boje. Takođe, važno je da zaštitite podove - to možete upotrebom starih novina, kartona ili cerade. Ovo osigurava da se boja neće prosuti na podove, što kasnije olakšava čišćenje jer nema mnogo skidanja fleka od krečenja.

2. Očistite zidove

Pre nego što se bacite na nanošenje boje, zidovi moraju biti čisti i suvi. Naš predlog je da ih očistite vlažnom krpom ili sunđerom kako biste uklonili prašinu, mrlje i paučinu. Ovaj korak je ključan, jer prašina i nečistoće mogu sprečiti pravilno prijanjanje boje na zid. A ukoliko ne skinete dobro fleke i prašinu, a krečite zid u svetliju boju, postoje i šanse da se fleke i mrlje vide, što je nešto što nikako ne želite.

3. Popravite oštećenja

Pripremite zidove za krečenje popravljajući sve pukotine i rupe. Ovo može uključivati korišćenje kitova za gips ili drugih materijala za popravku. Ali, ovaj korak vam osigurava glatku površinu za krečenje, što za krajnji ishod ima bolji izgled i lepši prostor. Pored toga što ste popunili rupe, olakšali ste i proces krečenja jer će sad i krečenje preko stare boje biti mnogo jednostavnije, a krajni ishod mnogo bolji.

4. Nanesite prajmer

Upotreba prajmera je posebno važna kada prekrečujete tamnije boje. Prajmer će vam pomoći u postizanju ravnomernog i čistog finiša, i poboljšava prijanjanje boje na zid. Ovo je ključan korak za osiguravanje dugotrajnosti i kvaliteta završnog sloja boje. Potrebno je da nanosite prajmer ravnomerno po celoj površini zida i da sačekate da se osuši pre nanošenja boje kako ne bi došlo do mrlja, grešaka i potrebe za ponovnim farbanjem. 

5. Zalepite ivice

Naš savet je da obavezno zaštitite ivice prozora, vrata i plafona uz pomoć kvalitetne lepak trake. Ovo je značajan korak za osiguravanje čistih i urednih linija u vašem krečenju. Pažljivo postavite traku duž ivica kako biste biste osigurali da boja ne prelazi na neželjene površine. Ova metoda takođe pomaže u stvaranju profesionalnog izgleda završnog sloja.

6. Pomešajte boju

Pre početka krečenja, važno je temeljno promešati boju. Ovo osigurava da su pigmenti i ostali sastojci u boji ravnomerno raspoređeni, što dovodi do konzistentne boje i teksture. Najlakkše promešajte boju koristeći drveni štap ili specijalni alat za mešanje, sve dok ne postignete homogenu smesu u nijansi koja vama odgovara.

Sve naravno zavisi i od vrste boje, ali na pakovanju ćete najverovantije imati i uputstva ili neke dodatne smernice ukoliko ih ima.

7. Počnite s krečenjem

Započnite krečenje koristeći valjak za veće površine i kist za ivice i uglove. Valjak omogućava brže i ravnomernije nanošenje boje, dok kist pomaže u preciznom pokrivanju oni teže dostupnih mesta. Krećite od gornjeg dela zida prema dole, koristeći ravnomerne pokrete za postizanje urednog finiša.

8. Nanesite više slojeva

Da biste postigli bolje pokrivanje i intenzivniju boju, nanesite nekoliko slojeva boje. Važno je sačekati da se svaki sloj potpuno osuši pre nego što nanesete sledeći. Ovo ne samo da poboljšava izgled zida, već i povećava trajnost boje. Broj potrebnih slojeva zavisiće od izabrane boje i prethodne boje zida.

9. Uklonite lepak traku

Kada se boja potpuno osuši, važan korak je pažljivo uklanjanje lepak trake. Uradite to polako i pažljivo kako biste izbegli oštećenje novog sloja boje. Idealno bi bilo da povlačite traku pod uglom od 45 stepeni, što pomaže u sprečavanju ljuštenja boje sa zida. Ovaj korak je ključan za postizanje čistih i preciznih ivica koje će vašem krečenju dati profesionalan izgled.

10. Čišćenje

Nakon završetka krečenja, sledi nešto što je možda još teže i neprijatnije od čitav krečenja, a to je čišćenje. Potrebno je da očistite sve alate koje ste koristili - valjke za krečenje, kistove, posude za boju i druge alate. Valjke i kistove možete oprati u vodi ako ste koristili vodootpornu boju, ili u odgovarajućem rastvaraču za boje na bazi ulja. Takođe, pobrinite se da očistite sve mrlje od boje sa poda ili nameštaja. Pravilno čišćenje alata produžava njihov vek trajanja i osigurava da će biti spremni za upotrebu u budućim projektima.

Uz praćenje ovih koraka, osiguravate da će vaš prostor biti čist i uredan, a vaši zidovi savršeno obojeni. Pažnja posvećena detaljima u svakom koraku procesa krečenja ključna je za postizanje zadovoljavajućih i profesionalnih rezultata.

Nove boje vas čekaju u Interpromu

Otkrijte svet novih boja za vaš dom u Interpromu. Bilo da želite promenu ili osveženje prostora, naša paleta boja vam nudi širok izbor nijansi koje će transformisati Vaš dom. Od svetlih pastela  i toplih tonova do hladnih, dubokih, tonova, naše boje će uneti novu energiju i atmosferu u svaki kutak Vašeg doma. Posetite nas i izaberite boju koja će najbolje odražavati Vaš stil i ličnost, te učiniti Vaš prostor jedinstvenim i privlačnim. 

U Interpromu, nove boje nisu samo promena - one su početak nove priče Vašeg doma. A krečenje zida u novu boju može biti izuzetno zadovoljavajući DIY projekat. Prateći ove korake, možete uspešno prekrečiti svoje zidove i dati svom prostoru novi život i energiju.