Moderno domaćinstvo ne može da se zamisli bez bojlera i tople vode koju bojler obezbeđuje. On je prosto sad sastavni deo svakog doma. Kako biste imali uvek pristup toploj vodi, vaš bojler u kuhinji ili bojler u kupatilu, ako imate odvojene bojlere, morate voditi računa u vašem bojleru i njegovoj ispravnosti. 

Kvar na bojleru je nekad neminovan, ali bitno je da znate da ne morate menjati čitav bojler. Sasvim je moguće da je došlo do problema sa grejačem na bojleru ili je potrebna zamena termostata. A bitno je i proveriti sigurnosni ventil. To je jedna bitna stavka koju ne smete zanemariti kako biste izbegli poplave, curenja ili druge veće probleme sa bojlerom. A ovo se može desiti i sa povoljnim bojlerima, ali i sa onim skupim, najboljim bojlerima - u svakom slučaju, koju god vrstu bojlera da imate, potrebno je da znate nešto više o njima i o tome kako bojleri rade. 

Čemu služi sigurnosni ventil na bojleru?

Sigurnosni ventil na bojleru je vitalna komponenta koja igra ključnu ulogu u osiguravanju bezbednosti prilikom korišćenja ovog uređaja. Njegova glavna funkcija je oslobađanje viška pritiska i pare iz kazana bojlera kako bi se eliminasala šansa da dođe do prevelikog pritiska koji može uzrokovati oštećenje na bojleru  ili čak rezultirati eksplodiranjem bojlera.

Sigurnosni ventil se aktivira kada pritisak unutar kazana premaši određeni nivo, omogućavajući sigurno otpuštanje viška pare i smanjenje pritiska. A da ne bi dolazilo do takvih situacija, veoma je bitno da znate kako da proverite da li je sigurnosni ventil ispravan.

Kako proveriti sigurnosni ventil na bojleru i da li je ispravan?

Provera ispravnosti sigurnosnog ventila na bojleru je od suštinskog značaja za očuvanje njegove funkcionalnosti i bezbednosti. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti ako hoćete da znate kako proveriti sigurnosni ventil na bojleru i njegovu ispravnost:

  • Ispitivanje reakcije: Pažljivo pratite ponašanje bojlera kada se voda zagreva. Ako primetite da sigurnosni ventil ispušta paru ili vodu pre nego što dostigne odgovarajuću temperaturu, to može ukazivati na problem sa ventilom.
  • Provera curenja: Obratite pažnju na bilo kakve znakove curenja oko sigurnosnog ventila. Ako primetite vodu koja izlazi iz ventila kada bojler radi, to može biti znak da ventil nije ispravan.
  • Testiranje pritiska: Ovaj korak zahteva poseban alat za merenje pritiska. Proverite da li sigurnosni ventil pravilno reaguje i otpušta pritisak kada unutar kazana dođe do kritičnog nivoa.

Kako popraviti sigurnosni ventil na bojleru?

Popravka sigurnosnog ventila na bojleru može biti komplikovanija i opasna, te se preporučuje da se ova vrsta posla prepusti stručnjaku kako ne biste povredili sebe, oštetili bojler ili napravili neki problem u vašem toaletu. 

Ako primetite nepravilnosti u radu sigurnosnog ventila, najbolje je da odmah pozovete sigurnog i proverenog majstora za bojlere kako bi se odmah izvršio pregled i uklonio problem ukoliko on zaista postoji. Ukoliko reagujete odmah, mogu se lako obaviti prepravke, a odlaganje problema može dovesti do još veće štete i može ugroziti i vaš život i drugih ukućana. 

Ali nije samo bitno da se bojler pogleda i problem reši, već da to se uradi trajno i da osoba koja popravlja bojler bude za to i obučena kako ne bi došlo ponovo do kvara ili nekih drugih problema. Pokušaj popravke od strane nestručne osobe može izazvati ozbiljne probleme ili ugroziti sigurnost vašeg domaćinstva.

Kako zameniti sigurnosni ventil na bojleru?

Zamena sigurnosnog ventila na bojleru je složen postupak koji takođe zahteva stručnost. Ako uočite da je sigurnosni ventil oštećen ili nepravilno funkcioniše, trebalo bi ga zameniti novim, odgovarajućim ventilom istog tipa i modela  ili spajanje sigurnosnog ventila na bojleru.

Za zamenu sigurnosnog ventila, obavezno angažujte sertifikovanog tehničara koji će pravilno izvršiti postupak i osigurati sigurnost vašeg bojlera. Ipak ne može svako da zna kako zameniti sigurnosni ventil na bojleru, pa nemojte da se prosto igrate sa tim i rizikujete.

Kako da izbegnete probleme sa sigurnosnim ventilom

Redovno održavanje: Kako biste osigurali dugotrajnost i pouzdanost sigurnosnog ventila, preporučuje se redovno održavanje i čišćenje bojlera od kamenca. Stručnjaci preporučuju servisiranje bojlera najmanje jednom godišnje, što uključuje i proveru ispravnosti sigurnosnog ventila.

Bezbednost pri radu: Ako primetite da sigurnosni ventil redovno otpušta paru ili vodu čak i kad bojler nije u funkciji, odmah isključite bojler iz struje i pozovite stručnjaka za pregled i popravku.

Pravilno podešavanje: Sigurnosni ventil na bojleru treba biti pravilno podešen kako bi se osiguralo da reaguje na odgovarajući pritisak. Nikada ne pokušavajte podešavati ventil sami, jer to može dovesti do neželjenih posledica.

Zamena u skladu s preporukama: Proizvođači bojlera često daju preporuke o veku trajanja sigurnosnih ventila. Prema tim preporukama, trebali biste razmotriti zamenu sigurnosnog ventila nakon određenog broja godina kako biste osigurali njegovu ispravnost.

Bezbednost vašeg domaćinstva: Sigurnosni ventil na bojleru je od ključne važnosti za sprečavanje neželjenih situacija poput eksplozija ili oštećenja bojlera. Uvek se pobrinite da vaš bojler ima ispravan sigurnosni ventil i da se redovno održava kako biste zaštitili sebe i svoju porodicu.

Zapamtite, sigurnost je na prvom mestu, pa uvek angažujte stručnjake za radove na vašem bojleru kako biste osigurali da je sigurnosni ventil u dobrom stanju i da bojler funkcioniše bezbedno i efikasno.

Sigurnosni ventil za bojler je od ključnog značaja za bezbednost i ispravno funkcionisanje ovog uređaja. Redovno proveravajte rad sigurnosnog ventila kako biste bili sigurni da je u dobrom stanju. U slučaju bilo kakvih problema, pozovite stručnjaka za bojlere da obavi pregled, popravku ili zamenu sigurnosnog ventila kako biste osigurali sigurnost i pouzdanost vašeg bojlera.

A možete i da nabavite veoma kvalitetan bojler, koji će se sigurno ređe kvariti i manje su šanse da ćete morati menjati sigurnosni ventil za bojler. Jedan od naših predloga jeste ARISTON bojler Velis 80l EVO INOX. U pitanju je premijum bojler prohrom kazana sa velikom litražom i brzim zagrevanjem vode. Takođe, možete ga montirati vertikalno i horizontalno što vam dodatno olakšava ugradnju bojlera.

Kvalitet i sigurnost na prvom mesto u Interpromu

Ako želite kvalitetan bojler, pogledajte naš asortiman, a tu imate i širok izbor raznih rezervnih delova, drugih potrebnih sanitarija i elemanata za vaš toalet. Kod nas možete da pronađete sve što vam je potrebno, a tu smo i da vam damo odgovore na sva vaša pitanja. 

Posetite našu onlajn prodavnicu ili našu fizičku prodavnicu, a mi smo tu da vam pomognemo i da vam olakšamo sve kupovine ili promene u vašem toaletu.