Pločice veoma često imaju problema sa kamencom. To je problem koji se javlja u mnogim domovima i ponekad je teško da se reši, tačnije  da se izbegne pojavljivanje ovog kamenca. 

Kamenac nastaje kada se taloži mineral iz vode, posebno kalcijum i magnezijum. Prilikom isparavanja vode sa površine pločica, ti minerali ostaju i stvaraju bele, tvrde naslage koje mi prepoznajemo kao kamenac. 

Ova pojava je naročito izražena u nekim predelima koji imaju tvrđu vodu, gde je koncentracija ovih minerala u vodi drugačija, tačnije znatno veća. 

Ipak su pločice u kupatilima često izložene vodi, pa je sasvim jasno da upravo tu nastaje najveći problem sa kamencom. Nije bitno da li je reč o kapi vode prilikom tuširanja, prskanju vode iz slavine ili pare koja se stvara tokom kupanja - kamenac na pločicama je kamenac.

Slična situacija je i sa pločicama u kuhinji, posebno u blizini sudopere, jer je upravo taj deo pločica stalno izložen vodi. Zbog toga su ove površine idealno tlo za formiranje kamenca. Na ovim površinama će doći do kamenca, za razliku od pločica na hodniku ili pločica na stepenicama. Osim estetskog problema, kamenac može smanjiti efikasnost sredstava za čišćenje i održavanje pločica pretvoriti u pravi pakao. Kamenac može da stvori idealne uslove za rast bakterija i buđi, što nije nikako poželjno, gde god da se nalaze pločice i nebitno koja vrsta pločica je u pitanju.

Kako očistiti kamenac sa pločica?

Ako se pitate kako očistiti kamenac s pločica, ne brinite, niste jedini koji imate problem sa  kamencom. Takođe, nema potrebe da očajavate, jer postoji nekoliko efikasnih metoda. Sirće je prirodna kiselina koja može razgraditi naslage kamenca. Potrebno je da pomešate jednak deo vode i sirćeta i da taj koktel tečnosti nanesete na pločice, ostavite da deluje nekoliko minuta, a nakon toga ih samo isperete isperite. Limun je još jedna alternativa koja deluje na sličan način kao sirće. I ovo su neka 2 najčešća načina kako očistiti kamenac sa pločica.

10 načina da smanjite taloženje kamenca po pločicama

Sirće i limun naravno nisu jedini način kako smanjiti kamenac na pločicama. Tu su i drugi načini. Bitno je da pronađete način koji vama odgovara i da redovno održavate površine, bez obzira na dimenzije pločica, i da li su one betonske pločice ili keramičke pločice. Svaka površina mora biti čista i sigurna.

1. Redovno čišćenje 

Jedan od najefikasnijih načina kako održavati pločice jeste upravo redovno čišćenje. Brisanje pločica nakon svake upotrebe smanjiće šanse da uopšte i dođe do taloženja kamenca. Ukoliko ovo uvrstite u svoju naviku, neće vam biti problem da prebrišete pločice nakon tuširanja i tako ćete se rešiti kamenca. 

2. Omekšivači vode

Ukoliko biste koristili omekšivače vode, može da dođe do smanjenja količine minerala u vodi, a samim tim bi se smanjio i rizik od nastanka kamenca. Ovo je opcija koju trebate proveriti.

3. Sirće i voda

Povremeno prskanje pločica rastvorom sirćeta i vode pomoći će u prevenciji kamenca. U prethodnim pasusima imate objašnjeno kako očistiti kamenac sa pločica uz pomoć sirćeta. Pridržavajte se tih uputstava

4. Izbegavanje sapunica

Preporuka je da se koriste tečni sapuni umesto čvrstih, jer oni manje doprinose stvaranju kamenca. 

5. Redovno provetravanje prostora

Održavajte kupatilo suvim i provetrenim kako biste smanjili vlažnost koja doprinosi taloženju kamenca. Najbolje da sprečite pojavu kamenca, nego da posle muke mučite sa rešavanjem istog. Bolje je naučiti kako smanjiti kamenac na pločicama pre nego što on dođe, nego ga se rešavati već kad uhvati maha.

6. Prirodni proizvodi za čišćenje

Koristite prirodne proizvode kao što su limun i soda bikarbona kako biste sprečili taloženje kamenca. Oni su često veoma efikasniji nego hemikalije koje koristimo.

7. Zaštitni premazi

Postoje specifični premazi koji se mogu naneti na pločice i koji stvaraju dodatnu zaštitu od kamenca. Ovo je preventiva koja je i te kako isplativa i poželjna. 

8. Filteri za tuš

Postoje i posebni filteri za tuš. Instalacija ovakvih filtera za tuš glavu može smanjiti minerale koji uzrokuju kamenac.

9. Brza intervencija

Čim primetite tragove kamenca, najbolje je da reagujete odmah. Brzo reagovanje sprečava trajne naslage koje se kasnije teže skidaju.

10. Pravilno održavanje fugni

Fuge između pločica takođe mogu akumulirati kamenac. Kako održavati pločice podrazumeva i brigu o fugnama, pa koristite četkicu za zube i sirće kako biste ih očistili. Takođe pored održavanja fugni, bitno je i da je postavka fugni dobro urađena. 

Sve pločice na jednom mestu u Interpromu

Tražite savršene pločice za svoj dom ili poslovni prostor? Interprom je pravo mesto za vas! U našem asortimanu ćete pronaći pločice svih dimenzija, boja i oblika, prilagođene svim vašim željama i potrebama.

Ali, to nije sve! Naš stručni tim je tu da vam pruži sve savete koje vam mogu zatrebati. Od izbora materijala, preko boje, pa sve do saveta o održavanju i rešavanja problema kao što je kamenac na pločicama - mi smo tu da vam pomognemo u svakom koraku. Naš cilj je da svaki prostor u kojem se postave naše pločice postane mesto gde ćete uživati.

Posetite nas u Interpromu i otkrijte zašto smo prvi izbor mnogih zadovoljnih kupaca. Pridružite se brojnim porodicama koje su svoj dom učinile lepšim uz naše proizvode. Interprom - gde kvalitet i stil se stapaju!