Ukoliko želite sami da ugradite bojler i da izbegnete dodatne troškove za montiranje bojlera, pred vama se nalazi koraci kako to da uradite sami. Pažljivo ispratite korake, nabavite sav neophodan materijal i ugradite bojler bezbedno.

Šta vam sve treba od alata za ugradnju bojlera

Pre nego što se upustite u proces ugradnje bojlera, potrebno je da obezbedite odgovarajući alat kako biste sebi olakšali postupak i osigurali sigurnost tokom instalacije, a i dobro uradili ovaj posao. Uz loš alat, pitanje je da li ćete dobro ugraditi bojler što može dovesti do kvarova bojlera i drugih problema. Pred vama se nalazi lista osnovnog alata koji će vam biti potreban:

  • Bušilica: Potrebna vam je bušilica kako biste izbušili rupe u zidu za kačenje bojlera.
  • Set burgija: Najbolje je da obezbedite set različitih veličina burgija kako biste se prilagodili različitim tipovima zidova i materijala.
  • Libela: Libela vam je potreba da biste se uverili da je bojler pravilno i ravno postavljen na zid.
  • Ključevi: Nabavite odgovarajuće ključeve kako biste lako i sigurno montirali i pričvrstili cevi i priključke na bojleru.
  • Izolaciona traka: Koristite izolacionu traku za zaptivanje spojeva i sprečavanje curenja.
  • Klješta: Imajte klješta pri ruci kako biste mogli zategnuti vijke i pričvršćivati cevi.
  • Odvijači: Potrebni su vam odvijači različitih tipova i veličina kako biste demontirali stari bojler ili pričvrstili delove novog bojlera. 
  • Klješta za cevi: Klješta za cevi će vam pomoći da sigurno pričvrstite cevi i sprečite curenje vode.
  • Rukavice: Obezbedite se rukavicama kako biste zaštitili ruke tokom rada sa ovim alatima.
  • Ugaona brusilica: Ugaona brusilica će vam biti korisna za skidanje starih bojlera sa zida ili za prilagođavanje određenih delova novog bojlera.

Kako i gde ugraditi bojler u kupatilu

Ugradnja bojlera u kupatilu zahteva pažljivo planiranje i pridržavanje određenih koraka kako biste osigurali sigurnost i funkcionalnost. Za početak, ono što je možda teže od ugradnje jeste odabir bojlera, jer ipak nije uvek lako izabrati najbolji bojler za vaše kupatilo. Evo kako da pravilno i bezbedno ugradite bojler u kupatilu:

  • Izaberite odgovarajuće mesto: Prvo odaberite mesto u kupatilu gde želite da postavite bojler. Ovo treba da bude dovoljno prostrano kako biste mogli nesmetano pristupiti bojleru za održavanje ili popravke i da bojler ne smeta drugim elementima u toaletu.
  • Proverite nosivost zida: Pre nego što postavite bojler, proverite nosivost zida kako biste bili sigurni da on može izdržati težinu bojlera kad je pun. Ukoliko je potrebno, ojačajte zid dodatnim nosačima ili upotrebite posebne nosače za bojlere.
  • Postavite šablon: napravite šablon na zidu pomoću kojeg ćete obeležiti mesta na kojima ćete bušiti rupe za kačenje bojlera. Ovo će vam pomoći da precizno postavite bojler na zid.
  • Izbušite rupe: Koristite bušilicu sa odgovarajućom burgijom da biste izbušili rupe na obeleženim mestima.
  • Postavite nosače i kačenje bojlera: Postavite odgovarajuće nosače na zid i pažljivo postavite bojler na nosače. Proverite nivelom da li je bojler horizontalno i vertikalno ravno postavljen.
  • Priključite cevi: Povežite cevi za hladnu i toplu vodu na odgovarajuće priključke na bojleru. Zaštitite spojeve izolacionom trakom kako biste sprečili curenje.
  • Povežite odvod: Povežite odvodnu cev sa bojlerom kako biste osigurali odvod suvišne vode.
  • Proverite spojeve: Pre nego što uključite i napunite bojler, pažljivo proverite sve spojeve kako biste bili sigurni da su pravilno zatvoreni i da nema curenja vode.

Nakon uspešno obavljenih prethodnih koraka, možete se pohvaliti da znate kako funkcioniše ugradnja bojlera u kupatilu.

Kako i gde ugraditi bojler u kuhinji

Ugradnja bojlera u kuhinji takođe zahteva pažljivo planiranje i izbor odgovarajućeg mesta kako biste obezbedili sigurnu i efikasnu instalaciju.  Prvo morate da pronađete najbolji bojler za vašu kuhinju, pa tek onda da pratite ove korake prilikom ugradnje bojlera u kuhinji:

Odabir mesta postavke bojlera u kuhinji: Odaberite odgovarajuće mesto u kuhinji za postavljanje bojlera. Najbolje je postaviti ga blizu sudopere kako biste imali lak pristup toploj vodi za pranje posuđa.

Proveravanje nosivosti zida, postavljanje šablona, bušenje rupa i montiranje nosača i postavka bojlera je u suštini ista kao kod montiranja bojlera za kupatilo. Razlika je što su za kuhinju u pitanju manji bojleri, pa je možda sam proces lakši. A takođe, oni nekad budu skriveni iza kuhinjskih elemenata, pa ponekad to dodatno otežava, ako postavljate bojler na već ugrađenu i pripremljenju kuhinju. Morate paziti da ne oštetite ostatak kuhinje.

Povežite cevi, priključite odvodnu cev, a zatim proverite sve spojeve kako ne bi došlo do curenja vode. Kada ste se uverili da je sve dobro namešteno, možete upaliti bojler.

Kako zakačiti bojler na zid

Kačenje bojlera na zid zahteva pažljivu pripremu. Proverite nosivost zida i uklonite prepreke. Postavite šablon za bušenje rupa. Izbušite rupe precizno. Postavite nosače ravno. Pažljivo postavite bojler na nosače i nivelirajte ga. Pričvrstite bojler vijcima za sigurnu montažu. Proverite spojeve i zaptivke protiv curenja. Bojler je sada spreman za upotrebu, a vi se sad možete pohvaliti drugima da znate kako postaviti bojler.

Kako skinuti bojler sa zida

Ukoliko je potrebno da skinete bojler sa zida, postupak zahteva pažljivo rukovanje kako biste izbegli oštećenje zida i uređaja. Evo kako skinuti bojler sa zida bezbedno i bez pomoći majstora:

  • Isključite napajanje: Pre nego što počnete sa skidanjem bojlera, isključite električno napajanje, tj. isključite bojler i zatvorite dovod vode kako biste ispraznili bojler.
  • Oslobodite pričvršćivanje: Pažljivo odvijte vijke ili pričvršćivače koji drže bojler na zidu. Ako bojler ima posebne nosače, morate da ih oslobodite kako biste mogli da ga skinete sa zida.
  • Opustite cevi: Opustite cevi za vodu i gas kako biste ih mogli lako odvojiti od bojlera.
  • Skinite bojler sa nosača: Pažljivo skinite bojler sa nosača ili nosača na kojima je bio postavljen.
  • Uklonite cevi i kablove: Kada je bojler skinut sa zida, pažljivo uklonite cevi i električne kablove kako biste mogli nesmetano izneti uređaj iz prostorije.

Treba vam kvalitetan bojler?

Kada je u pitanju kupovina novog bojlera, Interprom je pouzdan izbor. Interprom nudi širok izbor kvalitetnih bojlera proizvođača iz raznih delova sveta. Bojleri iz naše ponude su prilagođenih različitim potrebama i budžetima, pa kod nas možete pronaći kako jeftine bojlere, tako i one najkvalitetnije, skuplje bojlere. Bez obzira da li vam je potreban bojler za kupatilo ili kuhinju, Interprom će vam pružiti kvalitetan uređaj sa garancijom i profesionalnom podrškom.

Pre nego što se odlučite za određeni model, posavetujte se sa stručnjacima iz Interproma kako biste dobili savete i preporuke koje će vam pomoći da izaberete najbolji bojler za vaš dom. Uz Interprom, možete biti sigurni da ćete dobiti pouzdan i efikasan bojler koji će zadovoljiti sve vaše potrebe za toplom vodom.