Svako ko živi u domu sa bojlerom zna koliko je važno da bojler pravilno funkcioniše. Topla voda je neophodna za svakodnevne aktivnosti kao što su tuširanje, pranje sudova i pranje veša. Kada bojler prestane da radi kako treba, to može izazvati velike neugodnosti.

Jedan od najčešćih problema sa bojlerima je kvar grejača. Grejač je ključni deo bojlera koji pretvara električnu energiju u toplotnu energiju, koja se zatim koristi za zagrevanje vode. Kada grejač prestane da radi, voda u bojleru neće biti dovoljno topla, što može biti veliki problem.

Zamena grejača na bojleru može zvučati kao zastrašujući zadatak, ali sa pravim alatima i malo strpljenja, to je nešto što možete uraditi sami. Ovaj članak će vam pokazati kako pravilno zameniti grejač na bojleru, korak po korak.

Kvarovi grejača na bojleru: Kako i zašto se javljaju?

Grejač na bojleru je ključni element koji omogućava zagrevanje vode. Međutim, kao i svaki drugi deo, bilo to termostat ili pak sigurnosni ventil, grejač može da doživi kvar tokom vremena. Postoji nekoliko razloga zbog kojih grejač može da prestane da radi pravilno.

Starost grejača

Jedan od najčešćih razloga za kvar grejača je jednostavno starost. Kao i svaki drugi deo, grejači na bojleru ne traju večno, bez obzira na to da li ste pri kupovini bojlera pazili na vaš budžet ili ne. Ako je vaš bojler stariji od 10 godina, postoji velika šansa da će grejač početi da pokazuje znake kvara.

Kvalitet vode

Kvalitet vode može imati veliki uticaj na rad grejača. Ako je voda u vašem domu tvrda ili ima visok nivo minerala, to može dovesti do taloženja kamenca na grejaču, što može smanjiti njegovu efikasnost i skratiti njegov vek trajanja.

Električni problemi

Ponekad, problem sa grejačem može biti posledica problema sa električnom instalacijom, gde problem može biti termostat koji je takođe potrebno ispitati. Ako grejač ne dobija pravilnu struju, neće moći da radi efikasno.

Kada se pojavi bilo koji od ovih problema, najbolje rešenje je obično zamena grejača.

Često postavljana pitanja o zameni grejača na bojleru

Pitanje 1: Koliko često treba menjati grejač na bojleru?

Učestalost zamene grejača na bojleru zavisi od nekoliko faktora, uključujući kvalitet vode, učestalost upotrebe bojlera i vrstu grejača. Međutim, u proseku, grejač na bojleru bi trebalo da traje između 5 i 10 godina.

Pitanje 2: Da li mogu sam da zamenim grejač na bojleru?

Da, možete sami da zamenite grejač na bojleru ako imate odgovarajuće alate i osnovno razumevanje kako bojler radi. Međutim, uvek je najbolje da se obratite profesionalcu ako niste sigurni u svoje sposobnosti.

Pitanje 3: Kako znam da je grejač na bojleru neispravan?

Ako primetite da voda iz bojlera nije dovoljno topla ili da bojler radi duže nego što je uobičajeno, to može biti znak da grejač ne radi pravilno. Takođe, ako bojler proizvodi neobične zvuke, to može biti znak da grejač treba da se zameni.

Pitanje 4: Da li je zamena grejača na bojleru skupa?

Cena zamene grejača na bojleru može varirati u zavisnosti od vrste grejača i troškova rada. Međutim, u većini slučajeva, trošak zamene grejača je znatno manji od troška zamene celog bojlera, čak i kada se radi o protočnim bojlerima.

Alati potrebni za zamenu grejača

Zamena grejača na bojleru je zadatak koji zahteva određene alate. Bez pravog alata, ovaj posao može biti težak, pa čak i opasan. Pravilan izbor alata ne samo da će olakšati posao, već će i osigurati da se posao obavi pravilno i bezbedno. Alati koji će vam verovatno trebati uključuju ključ za odvijanje i zatezanje grejača, odvijač za odvijanje električnih žica, metar za merenje, lampu za osvetljenje, rukavice za zaštitu ruku i kantu za vodu za ispuštanje vode iz bojlera. Pre nego što počnete sa radom, uverite se da imate sve potrebne alate i uvek se pridržavajte bezbednosnih mera.

Evo liste alata koji će vam verovatno trebati:

  1. Ključ.
  2. Odvijač
  3. Metar
  4. Lampa.
  5. Rukavice
  6. Kanta za vodu

Bezbednosne mere prilikom zamene grejača

Zamena grejača na bojleru je posao koji zahteva posebnu pažnju kada je reč o bezbednosti. Evo nekoliko ključnih bezbednosnih mera koje treba da imate na umu:

  • Struju: Pre nego što počnete sa radom na bojleru, uvek isključite struju. Ovo možete uraditi tako što ćete isključiti prekidač na glavnom električnom panelu.
  • Koristite odgovarajuće alate: Uvek koristite alate koji su dizajnirani za posao koji obavljate. Ovo će vam pomoći da izbegnete potencijalne povrede.
  • Nosite zaštitnu opremu: Uvek nosite odgovarajuću zaštitnu opremu, uključujući rukavice i zaštitne naočare.
  • Budite oprezni sa vodom: Budite oprezni kada radite sa vodom, posebno ako radite u blizini električnih uređaja. Uvek ispraznite bojler pre nego što počnete sa radom.
  • Ne radite sami: Ako je moguće, uvek imajte nekoga sa sobom kada radite ovakve poslove. U slučaju nezgode, druga osoba može pružiti pomoć ili pozvati hitnu pomoć.

Detaljno uputstvo za zamenu grejača na bojleru

  • Korak 1: Isključite struju — Pre nego što počnete sa radom na bojleru, prvo isključite struju, kao što je opisano u prethodnom odeljku
  • Korak 2: Ispraznite bojler — Pre samog rada sa grejačem, potrebno je isprazniti bojler ispuštanjem vode, što možete učiniti lako i bezbedno.Otvorite slavinu za toplu vodu i pustite da bojler se isprazni u kantu koju ste prethodno pripremili. Ovo može potrajati nekoliko minuta. Potrebno je napomenuti da bojleri sadrže nekoliko desetina litara vode, čak i do 100 litara, kao što je bojler marke Ariston - Velis 100 EVO.
  • Korak 3: Uklonite stari grejač — Na grejaču će biti dve žice koje su povezane sa strujom. Koristeći odvijač, pažljivo otkopčajte ove žice. Koristeći ključ, pažljivo odvrnite stari grejač. Budite oprezni da ne oštetite navoje na bojleru.
  • Korak 4: Instalirajte novi grejač — Pre nego što instalirate novi grejač, proverite da li je prave veličine i da li je kompatibilan sa vašim bojlerom, pošto postoji više vrsta grejača za razlitiče vrste bojlera. Pažljivo umetnite novi grejač na mesto starog. Budite sigurni da je grejač pravilno postavljen pre nego što ga zategnete. Koristeći ključ, zategnite novi grejač. Budite sigurni da je čvrsto postavljen, ali pazite da ne preterate sa zatezanjem. Ponovo povežite električne žice sa novim grejačem. Uverite se da su žice čvrsto povezane i da nema labavih konekcija.
  • Korak 5: Napunite bojler — Zatvorite slavinu za toplu vodu i pustite da se bojler napuni. Kada je bojler pun, uključite struju.

Održavanje bojlera nakon zamene grejača

Nakon što ste zamenili grejač na bojleru, važno je da redovno održavate bojler kako biste osigurali njegovu dugovečnost i efikasnost. Evo nekoliko saveta:

  • Redovno proveravajte temperaturu vode: Proverite temperaturu vode iz bojlera redovno kako biste se uverili da grejač pravilno radi. Ako primetite da voda nije dovoljno topla, to može biti znak da grejač ne radi pravilno.
  • Čistite bojler redovno: Taloženje kamenca može smanjiti efikasnost grejača i skratiti njegov vek trajanja. Redovno čišćenje bojlera od kamenca može pomoći u sprečavanju ovog problema.
  • Proverite električne konekcije: Proveravajte električne konekcije na grejaču redovno kako biste se uverili da su čvrsto povezane i da nema korozije.
  • Pratite potrošnju energije: Ako primetite da vaš bojler koristi više energije nego što je uobičajeno, to može biti znak da grejač ne radi efikasno.
  • Konsultujte se sa profesionalcem: Ako niste sigurni u svoje sposobnosti, uvek je najbolje da se obratite profesionalcu za održavanje bojlera.

Pravilno zameniti grejač na bojleru je lakše nego što mislite

Zamena grejača na bojleru je zadatak koji može izgledati zastrašujuće, ali sa pravim alatima, malo strpljenja i jasnim uputstvima, to je nešto što možete uraditi sami. Važno je da se pridržavate bezbednosnih mera, koristite odgovarajuće alate i redovno održavate bojler nakon zamene grejača. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti, uvek je najbolje da se obratite profesionalcu. Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan i da vam je pružio sve informacije koje su prikazale kako pravilno zameniti grejač na bojleru.