Bojleri su neophodan deo svakog domaćinstva, pružajući nam toplu vodu za svakodnevne potrebe kao što su tuširanje, pranje sudova i veša. Međutim, da bi bojler pravilno funkcionisao, svaki njegov deo mora da radi kako treba. Jedan od najvažnijih delova bojlera je termostat.

U ovom članku ćemo objasniti kako ispitati i zameniti termostat na bojleru. Ovaj proces može zvučati komplikovano, ali sa pravim vodičem, može biti prilično jednostavan, kao što je - recimo - i sama ugradnja. Bez obzira da li ste vešti majstor ili samo želite da uštedite novac na popravkama, ovaj vodič će vam pomoći da razumete kako termostat funkcioniše i kako da ga popravite ili zamenite.

Šta je termostat i kako radi?

Termostat je uređaj koji automatski reguliše temperaturu ili aktivira uređaj kada je temperatura na određenom nivou. U kontekstu bojlera, bilo klasičnih ili protočnih, termostat održava vodu na željenoj temperaturi.

Termostat u bojleru radi na vrlo jednostavan način. On je povezan sa grejačem unutar bojlera i sa spoljnim kontrolama koje korisnik koristi za podešavanje temperature. Kada korisnik podesi željenu temperaturu, termostat aktivira grejač da zagreje vodu do te temperature. Kada se ta temperatura dostigne, termostat isključuje grejač, što je isti princip kao i kod termostatskih slavina

Ovaj proces se ponavlja svaki put kada temperatura vode padne ispod podešene temperature, što osigurava da je voda u bojleru uvek prave temperature. Ovo je posebno važno za komfor i efikasnost, jer omogućava korisniku da ima konstantan pristup toploj vodi, dok istovremeno minimizira potrošnju energije.

Ako termostat ne radi pravilno, može doći do problema kao što su pregrejavanje vode ili prekomerna potrošnja energije, što se može ubrojiti u neke od čestih kvarova na bojlerima. Zato je važno redovno proveravati i održavati termostat na bojleru.

Znaci neispravnog termostata

Ako termostat na bojleru ne radi pravilno, to može dovesti do niza problema. Evo nekoliko znakova koji mogu ukazivati na to da je termostat neispravan:

  • Voda nije dovoljno topla ili je previše topla Termostat bi trebalo da održava vodu na podešenoj temperaturi, pa ako temperatura vode varira, to može biti znak problema.
  • Bojler se uključuje i isključuje često: Termostat bi trebalo da uključi bojler samo kada je temperatura vode ispod podešene temperature, a da ga isključi kada dostigne tu temperaturu. Ako se bojler uključuje i isključuje češće nego što je uobičajeno, to može biti znak da termostat ne radi kako treba.
  • Visoki računi za struju: Ako primetite da su vam računi za struju neočekivano visoki, to može biti znak da termostat na bojleru ne radi pravilno. Ako termostat ne radi kako treba, bojler može trošiti više energije nego što je potrebno, što može dovesti do visokih računa za struju.
  • Bojler ne reaguje na promene temperature: Ako podesite termostat na drugu temperaturu, ali bojler ne reaguje na tu promenu, to može biti znak da termostat ne radi pravilno.

Bezbednosne mere pre ispitivanja termostata

Pre nego što počnete sa ispitivanjem termostata na bojleru, važno je da preduzmete određene bezbednosne mere. Evo šta treba da pratite:

Isključite bojler iz struje

Pre nego što počnete sa bilo kakvim radom na bojleru, uključujući ispitivanje termostata, važno je da prvo isključite bojler iz struje. Ovo možete učiniti tako što ćete isključiti prekidač na osiguraču ili izvući utikač iz utičnice. Ako je bojler bio uključen, sačekajte da se potpuno ohladi pre nego što počnete sa radom.

Koristite odgovarajuću opremu

Kada radite na bojleru, uvek koristite odgovarajuću opremu. To uključuje radne rukavice za zaštitu ruku i zaštitne naočare za zaštitu očiju. Kada radite na bojleru, uvek budite svesni svoje okoline. Pazite da ne stojite u vodi ili na mokrom podu kada radite na električnim uređajima.

Pozovite stručnjaka ako niste sigurni

Ako niste sigurni u svoje sposobnosti ili se ne osećate sigurno dok radite na bojleru, uvek je najbolje da pozovete stručnjaka, nezavisno od cenovnog ranga bojlera. Bezbednost je na prvom mestu, a stručnjak će biti obučen da bezbedno obavi posao.

Korak po korak vodič za ispitivanje termostata

  1. Isključite bojler iz struje: Kao što smo već pomenuli, pre nego što počnete sa bilo kakvim radom na bojleru, uključujući ispitivanje termostata, važno je da prvo isključite bojler iz struje.
  2. Otvorite poklopac bojlera: Poklopac bojlera obično je pričvršćen šrafovima. Koristite odgovarajući odvijač da biste ga skinuli.
  3. Pronađite termostat: Termostat je obično crni ili sivi uređaj sa dva žičana priključka. Može biti pričvršćen za bojler ili može biti unutar kućišta.
  4. Proverite termostat multimetrom: Postavite multimetar na postavku za proveru otpora (obično označenu simbolom Ω). Dodirnite jednu sondom multimetra jedan priključak termostata, a drugom sondom drugi priključak. Ako multimetar pokazuje beskonačan otpor (obično označen simbolom ∞), to znači da termostat ne radi pravilno.
  5. Proverite termostat vizuelno: Pogledajte termostat da biste videli da li ima vidljivih znakova oštećenja, kao što su opekotine, pukotine ili oštećenja na žicama.
  6. Zamenite termostat ako je neispravan: Ako ste utvrdili da termostat ne radi pravilno, trebalo bi da ga zamenite.

Kako odabrati novi termostat

Kada birate novi termostat za bojler, važno je da uzmete u obzir nekoliko faktora:

  • Kompatibilnost sa bojlerom: Prva stvar koju treba da proverite je da li je termostat kompatibilan sa vašim bojlerom. Ovo možete proveriti tako što ćete pogledati model bojlera i pretražiti koji termostati su kompatibilni sa tim modelom.
  • Temperaturni opseg: Termostat bi trebao da ima dovoljno širok temperaturni opseg da bi mogao da zadovolji vaše potrebe. Većina termostata za bojlere može da reguliše temperaturu vode od oko 30°C do 75°C.
  • Jednostavnost instalacije: Neki termostati su jednostavniji za instalaciju od drugih. Ako planirate da sami instalirate termostat, možda biste trebali da tražite model koji je jednostavan za instalaciju.
  • Cena: Cena termostata može varirati u zavisnosti od njegovih karakteristika i brenda. Uvek je dobro uporediti cene pre nego što napravite konačnu odluku.
  • Recenzije i ocene: Pre nego što kupite termostat, proverite online recenzije i ocene. Ove informacije mogu vam pomoći da bolje razumete kvalitet i pouzdanost termostata.
  • Garancija: Garancija može pružiti dodatnu sigurnost u slučaju da termostat prestane da radi pravilno.

Korak po korak vodič za zamenu termostata

Evo koraka koje treba da pratite da biste zamenili termostat na bojleru:

  1. Isključite bojler iz struje
  2. Otvorite poklopac bojlera: Poklopac bojlera obično je pričvršćen šrafovima. Koristite odgovarajući odvijač da biste ga skinuli. 
  3. Pronađite termostat: Termostat je obično crni ili sivi uređaj sa dva žičana priključka. Može biti pričvršćen za bojler ili može biti unutar kućišta.
  4. Odvojite žice od termostata: Pre nego što možete da zamenite termostat, moraćete da odvojite žice koje su povezane sa njim. Obeležite žice pre nego što ih odvojite, kako biste znali gde treba da ih ponovo povežete.
  5. Uklonite stari termostat: Termostat je obično pričvršćen za bojler šrafovima ili klipsama. Koristite odgovarajući alat da biste ga skinuli.
  6. Instalirajte novi termostat: Postavite novi termostat na mesto starog i pričvrstite ga. Povežite žice na novi termostat prema obeležjima koja ste napravili.
  7. Vratite poklopac bojlera: Kada ste završili sa instalacijom novog termostata, vratite poklopac bojlera i pričvrstite ga.
  8. Uključite bojler u struju: Kada ste završili sa svim radovima, možete ponovo uključiti bojler u struju.

Velika olakšavajuća okolnost pri zameni termostata jeste to što nije potrebno ispustiti vodu iz bojlera tokom procesa.

Održavanje termostata

Redovno održavanje termostata može produžiti vek trajanja bilo koje vrste bojlera i poboljšati njegovu efikasnost. Stoga redovno proveravajte da li termostat pravilno reguliše temperaturu vode. Imajte na umu da prašina i prljavština mogu se nakupiti na termostatu i ometati njegov rad. Redovno čistite termostat mekom krpom da biste uklonili nakupljenu prašinu.

Svakako, iako je održavanje termostata važno, takođe je važno da redovno servisirate ceo bojler. Redovno servisiranje može pomoći u otkrivanju i rešavanju problema pre nego što postanu ozbiljni, čak je to preporučljivo i za “pametne” modele bojlera, poput Thermex Flat Smart IF50.

Da li je teško ispitati i zameniti termostat na bojleru

Kada termostat ne radi kako treba, može doći do različitih problema, uključujući pregrejavanje vode, prekomernu potrošnju energije ili čak potpuni prestanak rada bojlera.

Zato je, uz prepoznavanje problema sa grejačem ili sigurnosnim ventilom, poželjno znati kako ispitati i zameniti termostat na bojleru. Ako primetite bilo kakve znake da termostat ne radi pravilno, trebalo bi da ga ispitujete i - ako je potrebno - zamenite.

U ovom članku smo objasnili kako da ispitate i zamenite termostat na bojleru, kako da odaberete novi termostat i kako da održavate termostat. Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan i da će vam pomoći da održite svoj bojler u najboljem mogućem stanju. Srećno sa održavanjem vašeg bojlera!