Kada se pripremate za krečenje, jedno od ključnih pitanja koje se postavlja je koliko boje treba za krečenje. Ovaj aspekt planiranja je često podcenjen, ali je od suštinske važnosti za uspeh vašeg projekta krečenja. Da biste izbegli uobičajene zamke kao što su kupovina premalo ili previše boje, neophodno je pažljivo izračunati potrebnu količinu.

U ovom tekstu, korak po korak, vodićemo vas kroz sve faze ovog procesa kako ne biste doneli neke pogrešne odluke. Od merenja površine koju planirate da okrečite, preko razumevanja kako različite vrste boja i njihove pokrivne moći utiču na potrošnju, pa sve do praktičnih saveta o kupovini i pripremi za krečenje. Svrha ovog teksta koji smo pripremili za vas jeste da vam pruži sve potrebne informacije kako bi vaš projekat krečenja bio ne samo estetski dopadljiv, već i ekonomičan i efikasan.

Uz precizne savete i stručne preporuke, moći ćete da donesete informisane odluke, smanjite otpad i osigurate da vaš dom zablista novim sjajem bez nepotrebnih komplikacija i dodatnih troškova. Pa, hajde da vidimo šta nas sve to čeka u svetu boja i da zajedno otkrijemo koliko boje zaista treba za vaš sledeći projekat krečenja!

Od čega sve zavisi koliko boje treba za krečenje?

Količina boje koja vam je potrebna zavisi od nekoliko faktora. Prvo, treba znati kako se računa površina za krečenje. Važno je uzeti u obzir ukupnu kvadraturu zidova, ali i površine koje se ne kreče, kao što su prozori i vrata. Drugi faktor je tip i kvalitet boje, jer različite boje imaju različitu pokrivnu moć i potrošnju po kvadratu. Takođe, zavisi i od toga kako pripremate i mešate boju. Ali o tome nekom drugom prilikom.

Kako se pravilno računa površina za krečenje?

Verovatno nikad niste mislili da će vam za krečenje biti potrebna matematika, ali prosto ne možete da je izbegnete. Morate da znate kako se računa kvadratura za krečenje kako biste bili spremni na sav ostali posao koji vas čeka. Da, da, morate koristiti matematiku da saznate koliko boje treba za krečenje.

Ukoliko hoćete da naučite kako se računa površina za krečenje, prvi korak jeste uzimanje tačnih mera svakog zida u prostoriji koju planirate da okrečite. Ovo uključuje merenje širine i visine zida.

Kada imate ove mere, primenjujete jednostavnu matematičku formulu za izračunavanje površine: širina zida množi se sa njegovom visinom. Na primer, ukoliko je zid širok 6 metara i visok 2.5 metra, njegova površina će biti 6 metara puta 2.5 metara, što iznosi 15 kvadratnih metara.

Ovu računicu treba uraditi za svaki zid u prostoriji. Ukoliko imate četiri zida različitih dimenzija, izračunaćete površinu svakog pojedinačno, a nakon toga, saberite sve te površine i dobićete ukupnu kvadraturu prostorije koja treba da se okreči. Sad znate da to kako se računa površina za krečenje nije uopšte komplikovano i teško. 

Važno je napomenuti da prilikom ovog računanja morate uključiti i površine koje se neće krečiti, kao što su prozori i vrata. Ove površine treba izmeriti, a onda zatim oduzeti od ukupne kvadrature zida na kojem se nalaze. Na primer, ako zid ima prozor dimenzija 3 metra puta 1.5 metra, površina prozora od 4.5 kvadratna metra će se oduzeti od ukupne površine zida.

Ukupna kvadratura koju dobijete biće osnova za određivanje količine boje koja vam je neophodna za krečenje. Ovim preciznim proračunom možete izbeći kupovinu previše ili premalo boje, osiguravajući time efikasnost i ekonomičnost vašeg krečenja. A sad kad znate kako se racuna kvadratura kod krecenja, sigurno ćete se lakše odlučiti na ovaj potez, jer jednu stavku ste skinuli sa spiska.

Koliko boje je potrebno po kvadratu zida?

Kada se radi o tome koliko boje je potrebno po kvadratu, ključno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Za unutrašnje boje, prosečna potrošnja varira od 100 do 150 mililitara po kvadratnom metru. Ovo može zavisiti od pokrivne moći boje i teksture zida. Ako krečite površine sa grubljom teksturom, možda će vam biti potrebno više boje. Za potrošnju fasadne boje po m2, očekujte veću potrošnju - oko 200 do 300 mililitara po kvadratnom metru, jer spoljašnje površine obično zahtevaju više boje zbog svoje izloženosti elementima i često grublje teksture. 

Šta da radite ako vam preostane farbe?

Ako se na kraju projekta krečenja nađete sa viškom boje, imate nekoliko korisnih opcija i saveta za buduće krečenje. Prvo, možete je sačuvati za buduće potrebe, kao što su popravke ili retuširanje. Takođe, možda možete tu boju da upotrebite u nekoj drugoj prostoriji i da sa tom neplaniranom bojom, odradite pravi kontrast boja i osvežite prostor. 

Da bi boja ostala upotrebljiva što duže, čuvajte je na suvom, tamnom mestu i dobro zatvorite poklopac. Alternativno, razmislite o doniranju viška boje. Lokalne škole, umetničke radionice, pozorišta i reciklažni centri često traže donacije boje za svoje projekte. Ovo ne samo da pomaže zajednici, već i promoviše recikliranje i smanjenje otpada. Uvek proverite sa organizacijama unapred, da biste se uverili da prihvataju donacije i da je vrsta boje koju imate odgovarajuća za njihove potrebe.

Sasvim je moguće i često se dešava količina boje po kvadratu koju ste dobili računicom nije tačna. Nema potrebe da se brinete, pored ovih opcija koje smo stavili pred vas.

Pronađite savršenu boju za krečenje u Interpromu

Tražite idealnu boju za transformaciju vašeg doma? Posetite Interprom i otkrijte spektar boja koje će vaš prostor učiniti jedinstvenim. U Interpromu, nudimo raznovrsnu paletu boja, od klasičnih tonova do najmodernijih nijansi, osiguravajući da pronađete savršenu boju koja odgovara vašem stilu i ambijentu. Nije bitno da li ležite toplu ili hladnu boju, mi vam nudimo sve!

Naši stručnjaci za boje su tu da vam pomognu u izboru, pružajući profesionalne savete o najboljim bojama za vaše specifične potrebe. Tu smo da vas posavetujemo i damo odgovore na sva vaša pitanja, kao što je na primer kakva je potrošnja fasadne boje po m2. 

Bilo da krečite unutrašnje prostorije ili spoljašnje površine, naša paleta boja je dizajnirana da pruži dugotrajnu i vibrantnu pokrivenost.

U Interpromu razumemo važnost kvaliteta. Zato nudimo samo boje najvišeg standarda, koje osiguravaju izuzetnu pokrivenost i dugotrajnost. Naše boje su lako nanosive i ekološki prihvatljive, čineći vaš projekat krečenja ne samo lepim, već i odgovornim izborom. A tu su naravno i kvalitetne podloge za krečenje.

Posetite nas danas i započnite svoju transformaciju sa Interpromom - vašim partnerom u kreiranju doma iz snova!