Boje i kontrast boja igraju ključnu ulogu u dizajnu enterijera, pružajući ne samo estetsku privlačnost već i veoma utiču na atmosferu i percepciju prostora. Razumevanje kako se različite boje kombinuju i stvaraju kontrast može značajno poboljšati izgled i osećaj svake prostorije. Ne možete kombinovati sve boje, već postoji određeni kontrast koji bi trebalo pratiti kako bi se dobio odličan efekat. 

Sve vrste boja za krečenje dolaze u obzir kad je u pitanju uređenje vašeg doma, ali sa adekvatnim odabirom i kontrastom, razlika je neverovatna i efekat nezamisliv. 

Takođe, postoje određene boje koje su prikladnije za određene prostorije. Ipak, pre ćete rozu boju iskoristiti za krečenje dečije sobe, nego za krečenje dnevne sobe. Naravno, niko vas ne ograničava za to, ali za dnevnu sobu se ipak koriste neke svedenije boje. Takođe, odabir boje za zid i stvaranje kontrasta zavisi i od estetike kojoj težite i od nameštaja i ostalih elemanata koje imate u vašem domu i određenim prostorijama.

Boje i kategorije

Boje se mogu podeliti u nekoliko osnovnih kategorija. Važno je da znate neke osnovne stvari o bojama, jer vam to znanje može biti krucijalno i prilikom odabira boje za farbanje za vašu kuhinju, kupatilo ili neki drugi kutak vašeg doma.

Prva kategorija boja jeste - primarne boje. To su crvena, plava i žuta. One se ne mogu dobiti mešanjem drugih boja, ali druge, sekundarne boje nastaju mešanjem dve primarne boje

Sekundarne boje nastaju od primarnih. Ukoliko se pomešaju plava i žuta, dobićete zelenu boju. Mešanjem crvene i plave, nova boja koja nastaje je ljubičasta, dok spajanjem žute i crvene dolazi do narandžaste boje.

Nakon primarnih i sekundarnih boja imamo tercijarne boje koje se dobijaju mešanjem primarnih i sekundarnih boja. U pitanju su različite nijanse primarnih i sekundarnih boja.

Pored toga što se dele na primarne, sekundarne i tercijarne boje, one se dele i na tople i hladne boje. Tople boje su crvena, narandžasta i žuta i njihove nijanse, dok su hladne boje plava, zelena i ljubičasta kao i sve njihove nijanse. 

Kontrast boja

Kontrast boja predstavlja razliku u bojama koje čine da jedna boja istakne drugu. Ovo je veoma bitno u uređenju prostora. Poznavanje osnova boja i kontrasta vam može značiti prilikom pripreme boja i mešanja ukoliko ste se odlučili da sami preuzmete tu ulogu na sebe. Pošto imamo mnogo boja i njihovih nijansi, tako i postoje različiti tipovi kontrasta, kao što su komplementarni kontrast, analogno kontrastiranje i kontrast svetla i tame.  

  • Komplementarni kontrast boja

Komplementarni kontrast boja nastaje kad se koriste boje koje su suprotne na bojenom krugu. To su na primer plava i narandžasta.

  • Analogno kontrastiranje

Analogno kontrastiranje predstavlja kontrastiranje koje koristi boje koje su blizu jedna drugoj na bojenom krugu, kao što su to plava, zeleno-plava i zelena.

  • Kontrast svetlosti i tame

Kontrast svetlosti i tame predstavlja igru između svetlnih i tamnih tonova. Podrazumeva korišćenje kombinacija svetlih i tamnih boja kako bi se međusobno istakle.

Kontrast boje i uticaj na prostor

Boje i te kako mogu uticati na to kako se osećamo u prostoriji i kakva se energija emituje. Možda mnogi ne misle tako, ali boja zidova ima veliki uticaj na nas i naša osećanja.

Bitno je da znate da tople boje stvaraju osećaj topline i udobnosti, ali takođe mogu da učine da prostor deluje manjim. A hladne boje na zidovima pružaju osećaj smirenosti i prostranosti, i samim tim čine da se prostorija vizuelno učini većom. čKako Kontrast Utječe na Prostoriju

Kontrast boja može dramatično promeniti percepciju prostora pa visoki kontrast, tačnije jak kontrast između boja daje osećaj zivahnog i dinamičnog prostora, dok niski kontrast stvara ipak lagodniju i opušteniju atmosferu. 

Kombinovanje boja

Kombinovanje boja u procesu farbanja i krečenja prostora je važan aspekt dizajna enterijera. Pravilan odabir i harmonizacija boja mogu unaprediti estetiku prostora i stvoriti željenu atmosferu. Evo nekoliko ključnih tačaka koje treba uzeti u obzir i koji vam mogu biti dobri saveti za naredno krečenje.

Psihološki uticaj boja

Obratite pažnju na toplo-hladne kombinacije. Kombinovanje toplih boja (crvena, narandžasta, žuta) sa hladnim bojama (plava, zelena, ljubičasta) može stvoriti dinamičan, ali uravnotežen prostor. Topli tonovi su ti koje donose prostoru energiju i toplinu, dok su hladne boje zaslužne za pružanje osećaja smirenosti i opuštenosti.

Pored kombinovanja toplih i hladnih boja, tu je i monohromatski izgled. On se dobija upotreba različitih nijansi jedne boje i tako se može stvoriti sofisticiran i umirujući efekat. Ova tehnika je odlična za stvaranje elegantnih i minimalističkih prostora. 

Tehnike farbanja i krečenja

Pored upotrebe različitih vrsta boja, bitna stvar jeste i tehnika krečenja. Ona može takođe da promeni izgled prostorije. Jedna od tih mogućnosti su akcentni zidovi. Farbanje jednog zida u kontrastnoj boji u odnosu na ostatak prostorije može biti efektan način da se doda karakter i dubina prostoru.

Takođe, bojenje plafona može da bude odličan izbor. Plafon u boji može promeniti percepciju visine prostora. Svetlije boje čine da plafon izgleda viši, dok tamnije boje mogu stvoriti osećaj intimnijeg ambijenta.

Kombinacija boja i tekstura takođe može biti veoma zanimljiva. Pored same boje, različite teksture mogu dodati dodatnu dimenziju. Na primer, mat boje apsorbiraju svetlo, stvarajući smireniji izgled, dok sjajne boje reflektuju svjetlo, čineći prostor svetlijim i energičnijim.

Praktični saveti za boje

Naš savet jeste da obavite testiranje boja kako biste bili sigurni da će kontrast boje koji izaberete biti odličan izbor za vas. Pre nego što se odlučite za određenu boju, preporučuje se testiranje na malim površinama. Različiti izvori svetlosti mogu promeniti kako boja izgleda u prostoru.

Možete i da koristite uzorke boja. Uzimajući u obzir tkanine, tepihe, nameštaj i druge elemente u prostoriji, možete odabrati boje koje će se dopunjavati ili stvarati kontrast sa tim elementima.

Pronađite odgovarajući kontrast boja u Interpromu

Kontrast boja je neverovatno moćan alat u dizajnu enterijera. Uz pravilno razumevanje i primenom kontrasta boja, možete transformisati prostor, stvoriti željenu atmosferu i naglasiti određene elemente u sobi. Odabir pravih i najboljih boja i njihova kombinacija može imati značajan uticaj na estetiku i funkcionalnost prostora.

Naš tim stručnjaka je tu da vam pomogne prilikom odabira boja za krečenje vašeg doma. Ali pre nego što krenete sa krečenjem, naš savet jeste da prvo očistite zidove kako bi nova boja izgleda što svežije i bolje, a vaš zid bio čist i lep.

Kod nas možete pronaći sve što vam je potrebno za krečenje, od podloge za krečenje, do raznih premaza. Naš kolektiv je tu da vam pomogne prilikom odabira svega što vam je potrebno. Pronađite u Interpromu koji kontrast boje vama najviše odgovara.