Krečenje dnevne sobe može potpuno da promeni vaš prostor i da mu pruži neki potpuno novi osećaj i pruži mu novi život. Pre nego što zasučete svoje rukave i bacite sa na krečenje, potrebno je i da razmislite o sledećim faktorima: funkcionalnosti prostora, količini prirodnog svetla, kao i o postojećem nameštaju i dekoru. 

Odabir prave boje za krečenje dnevnog boravka zahteva od vas da pažljivo planirate i razumete kako različite nijanse mogu uticati na atmosferu i percepciju prostora. 

Popularne boje zidova u dnevnoj sobi

Moderni trendovi u dekorisanju doma donose nam širok spektar moderne boje zidova za dnevnu sobu. Od pastelnih tonova do smelih akcenata, najlepše boje za dnevni boravak su u stvari one koje odražavaju vaš lični stil. Nije ni bitno da boja bude trenutno moderna, da bude u trendu, već da ćete se vi lepo osećati sa tom bojom na zidu i da je ona adekvatno uklopljena uz nameštaj i preostalu estetiku vašeg doma. Posebno je bitno da bude uklopljivo sa ostalim prostorom ukoliko je dnevna soba povezana sa trpezarijom ili kuhinjom.

Kad su u pitanju popularne boje zidova u dnevnoj sobi, trendovi se menjaju i pred nama danas stoji širok spektar odabira boja. Sad možete samostalno pripremiti boju za krečenje koja vama odgovara. Ne trebate ni biti ograničeni na jednu boju, jer vidimo da sve više domaćinstava odlučuje se za bojenje zidova u dve boje, što dnevnoj sobi može dati dinamičan i savremen izgled.

Ideje za krečenje dnevne sobe

Razmišljajući o idejama za krečenje dnevne sobe, važno je analizirati kako boje u dnevnoj sobi komuniciraju jedna s drugom, kao i sa ostatkom vašeg doma. Kako bismo vam olakšali donošenje odluke, mi vam nudimo nekoliko predloga za krečenje dnevne sobe. 

1. Kontrastni zidovi

Za krečenje dnevne sobe u dve boje, odaberite jedan zid kao fokalnu tačku i obojite ga u kontrastnu boju u odnosu na ostatak sobe. Dobar kontrast boja može da pruži potpuno novi osećaj prostoru i da mu da određenu dinamičnost i novi osećaj prostora. 

Bitno je da dobro procenite kontrast boja, jer on može da se gleda na različite načine. Možete napraviti kontrast između svetlih i tamnih tonova, toplih i hladnih boja, kao i kontrast komplementarnih boja.

 

2. Pastelne nijanse

Pastelne boje za dnevni boravak stvaraju osećaj mira i prostranosti, te su idealne za male prostore.

Takođe, kada je reč o krečenju dnevne sobe u pastelnim tonovima, bitno je da povedete računa o kombinaciji sa ostatkom prostora. Pastelni zidovi se veoma lepo dopunjuju sa svetlim drvenim nameštajem, kao i sa tekstilom u neutralnim bojama. Takođe, dodavanje detalja poput mekanih jastuka ili tepiha sa šarama može dodatno da obogati vaš prostor i da tako se unese dodatna toplina. 

Pastelne boje za dnevni boravak vam takođe nude fleksibilnost prilikom dekorisanja. Bez obzira na smene koje se dešavaju sa trendovima, one se lako prilagođavaju novim dekorativnim dodacima i stilovima, pa sa ovim bojama nećete morati brinuti da li će izaći iz mode - jer će uvek biti lako uklopljive. Ovo ih čini dobrim dugotrajnim izborom. 

Iako su ovo boje koje ne dominiraju prostorom, one pružaju mogućnost da se akcenti poput umetničkih dela, ukrasnih jastuka ili dekorativnih predmeta istaknu, što daje prostoriji personalizovan osećaj.

3. Prirodni tonovi

Za one koji preferiraju neutralne nijanse, boje zemlje su savršen izbor za kreiranje toplog i ugodnog ambijenta. U ovu paletu boja spadaju boje poput tople bež, suptila taupe, bogata kremasto bela i mekano sivkasto smeđa. Ove boje odražavaju boje iz prirodnog okruženja i korišćenjem njih se stvara osećaj spokoja i komfora. 

Ukoliko se odlučite za ove boje zidova za dnevni boravak, znajte da se one savršeno uklapaju sa prirodnim materijalima kao što su drvo, koža i kamen, što prostoru daje dodir rustičnosti i elegancije. 

4. Smeli akcenti

Ako želite da dodate malo živosti, odaberite jednu od modernih boja zidova za dnevnu sobu poput tirkizne ili tamno plave. Ove moderne boje zidova za dnevnu sobu unose energiju i karakter. Tirkizna boja može da unese osećaj svežine i živosti, dok tamno plava može dodati dubinu i sofisticiranost. Ove boje se mogu koristiti na jednom zidu kao fokalna tačka ili kao akcenti u dekorativnim detaljima poput jastuka, zavesa ili tepiha. Ukoliko kombinujete smele akcente sa neutralnim tonovima, stvarate balans i sprečavate da prostor deluje preopterećeno. Smeli akcenti su posebno efektni u prostorijama sa puno prirodnog svetla, gde mogu doći do izražaja i napraviti jednu dinamičnu atmosferu.

5. Mirne plave

Plava je idealna boja ako želite da stvorite relaksirajuće okruženje, a kombinacije sa sivim tonovima mogu delovati veoma sofisticirano.

Svetloplava može da učini da prostor izgleda većim i svetlijim, dok dublje nijanse plave, kao što je mornarska, donose osećaj luksuza i dubine. Korišćenje plave kao dominantne boje za zidove u dnevnoj sobi može poslužiti kao mirna pozadina za umetnička dela, tekstil u jarkim bojama ili razne ukrasne predmete, čime se postiže uravnotežen ali dinamičan dekor.

6. Topli žuti i narandžasti tonovi

Najlepše boje za dnevnu sobu su one koje osvetljavaju prostor, poput sunčanih nijansi žute ili narandžaste.

Korišćenje žutih ili narandžastih akcenata može uneti energiju i veselje u dnevni boravak, dok u isto vreme pruža toplu i dobrodošlu atmosferu. Kad su u pitanju nijanse meda, žutog topaza ili terakote mogu se divno kombinovati sa neutralnim bojama kao što su bež ili krem, i na taj način stvarajući osvežavajući kontrast koji prostoru daje dodatnu dimenziju. 

7. Elegancija sive

Siva boja je postala sinonim za sofisticiranost i suptilnu eleganciju u savremenom dizajnu enterijera, posebno kada je u pitanju dnevni boravak. Njena svestranost omogućava lako kombinovanje s drugim bojama i materijalima, pružajući savršenu osnovu za bilo koji stil uređenja. 

Svetlosive nijanse mogu prostor učiniti svetlijim i prozračnijim, dok tamnosive tonove karakteriše dubina i dramatičnost, stvarajući upečatljiv vizuelni efekat. Siva se može kombinovati s jarkim bojama za stvaranje živopisnih akcenata ili s pastelnim tonovima za nežniji izgled. Takođe, siva boja zidova u dnevnoj sobi odlično se slaže sa metalnim detaljima, kao što su hrom ili bakar, dodajući moderni, gotovo industrijski osećaj prostoru.

8. Prirodni zeleni tonovi

Zelena boja u dnevnoj sobi donosi elemente prirode u vaš dom i na taj način pruža osećaj smirenosti i opuštenosti. Od svetlih, osvežavajućih nijansi koje podsećaju na prolećno lišće do dubokih, bogatih tonova šumskog zelenila, zelena nudi raznolikost koja može transformisati prostor. 

Zelena boja se može koristiti kao blaga pozadina koja odražava mir i harmoniju ili kao smeo akcenat koji daje prostoru životnost i energiju. Osim toga, zelena boja zidova u dnevnoj sobi stvara osećaj ravnoteže i obnavljanja, što je čini idealnom bojom za prostorije u kojima se opuštate i odmarate. Kombinacija zelene s prirodnim materijalima poput drveta, kože ili biljaka može dodatno pojačati osećaj povezanosti s prirodom, stvarajući prostor koji je ujedno umirujući i inspirativan.

Bez obzira na to da li birate najbolja boja za dnevni boravak ili želite da eksperimentišete sa više boja, ključ je u harmoniji i balansu. Uz malo mašte i pravu paletu boja, vaša dnevna soba može postati prostor koji savršeno odražava vaš lični ukus i stil.

Ove boje i ove ideje se ne vezuju samo za dnevnu sobu, njih možete da koristite i za krečenje spavaće sobe, neke od ovih varijanti i za krečenje kupatila, kao i za krečenje kuhinje.

Pronađite pravu boju za vaš dom u Interprom

Posetite Interprom i otkrijte svet boja koje će vaš dom pretvoriti u pravo umetničko delo! U našoj prodavnici, nudimo širok asortiman boja za krečenje, od klasičnih tonova do najnovijih trendova u dizajnu enterijera. 

Bez obzira da li želite da osvežite dnevni boravak pastelnim nijansama, dodate eleganciju spavaćoj sobi pomoću sofisticiranih sivih tonova ili unesete prirodu u svoj dom kroz zelene boje, Interprom ima sve što vam je potrebno.

Naše stručno osoblje je tu da vam pomogne da odaberete idealnu nijansu koja će odgovarati vašem prostoru, stilu i ambijentu koji želite da stvorite. Pored saveta o izboru boja, naše osoblje će vam pružiti korisne savete i trikove za proces krečenja, kako biste bez muke postigli profesionalne rezultate.

Ne morate da razmišljate o tome koliko košta krečenje kod profesionalca, jer ćete uz našu pomoć samostalno moći da obavite ovaj proces. Posetite Interprom danas i započnite transformaciju vašeg doma uz najkvalitetnije boje za krečenje!