Krečenje sobe za devojčice je uzbudljiv projekat koji može imati veliki uticaj na njihovu sobu i njihovo detinjstvo. Važnost boje i izgleda zidova kod dečijih soba, pogotovo kod devojčica nikako ne treba zanemariti. 

Prilikom krečenja, važno je razmotriti nekoliko ključnih faktora, kao što su uzrast devojčice, njene lične preferencije i funkcionalnost sobe. Na primer, za mlađe devojčice, možete odabrati veselije i svetlije boje, dok starije devojčice mogu preferirati suptilnije tonove. Takođe, razmislite o trajnosti boje i o tome koliko često planirate da krečite i menjate izgled sobe.

Popularne boje zidova za sobu za devojčice

Kad su u pitanju  popularne boje zidova za sobu za devojčice, izbor je zaista raznovrstan i nije tako lako doneti odluku. Kada imate manje opcija, onda je lakše prelomiti. Nekad imati izobilje opcija nije prednost.

Klasične pastelne nijanse kao što su roza, lavanda ili svetloplava su uvek popularne, ali i trendovi se menjaju. Ali kao za sve drugo, tako se i trendovi kad su u pitanju sobe za devojčice. Neke od novijih trendova uključuju neutralne boje poput bež ili sive, koje se lako kombinuju sa raznobojnim dekoracijama. Boje poput mekane zelene ili žute takođe mogu uneti vedrinu u sobu bez da budu previše intenzivne.

Ideje za krečenje sobe za devojčice

Znamo da vam nije lako doneti ovu odluku, jer krečenje nije nešto što se dešava previše često i ipak krečenje košta, pa je potrebno da donesete pravu odluku. Ako ste saznali šta vam sve treba za krečenje, kako da pripremite boju i drugo što je potrebno za krečenje, sad možete da razmatrate ideje za krečenje sobe. 

1. Tematske sobe

Kreiranje tematske sobe za devojčice pruža vam priliku da se njihova mašta razvija u prostoru koji odražava njihove interese i snove. Ukoliko je vaša devojčica  ljubitelj bajki, razmislite o tome da koristite  nežne, pastelne boje, kao i dekoracije koji podsećaju na svet princeza. Dekoracije vam ovde mogu značajno pomoći i čak i jednobojni zid u nekoj svetloj, pastelnoj boji, da naprave šarenim, zanimljivim i uzbudljivim. 

Za ljubitelje svemira, tamnoplave ili crne boje sa svetlucavim zvezdama i planetama mogu stvoriti pravu svemirsku avanturu. Možete čak i plafon okrečiti u tamnoplavu boju, a docrtati zvezde koje će obasjati dečije nebo svako veče pred spavanje. Ovo takođe može i da joj pomogne da se uspava. Ukoliko ste ipak za neku drugačiju tematiku, kao što je to priroda, za ovu temu se koriste zeleni i smeđi tonovi koji podsećaju na šume i prirodu. Ove prirodne boje su odličan odabir ukoliko smatrate da vam je potrebno da stvorite osećaj mira i relaksirajući prostor. 

2. Kreativni zidni mural

Zidni murali su fantastičan način da dodate personalizovan i umetnički dodir u sobu vaše devojčice. Odaberite motive koji odgovaraju njenim interesima - od prelepih cvetnih aranžmana, pa sve do raznih bajkovitih pejzaža koji stvaraju osećaj čuda i mašte. Ovaj Ovo može dodatno da pospeši kreativnost i maštu kod deteta i da pozitivno utiče na njega. Apstraktni dizajni takođe mogu biti zanimljivi, posebno ako uključuju njene omiljene boje ili oblike, doprinoseći kreativnoj atmosferi u sobi.

3. Kombinovanje boja

Kombinovanje boja u sobi za devojčice može biti zabavan i kreativan proces. Pastelno roze u kombinaciji sa sivom nudi klasičan, ali sofisticiran izgled koji može rasti sa devojčicom. Ukoliko vam je potreban više energičan i razigran prostor, razmislite o kombinaciji jarkih boja poput zelene i plave. To su ipak boje koje unose veselje i dinamiku u prostor, a izrazito kad se iskoriste u lepo balansiranim proporcijama. Eksperimentisanje sa različitim nijansama i tonovima može stvoriti jedinstven prostor koji odražava ličnost i stil vaše devojčice.

4. Akcentni zidovi

Kreiranje akcentnog zida je fantastičan način da unesete boju i energiju u sobu za devojčice bez potrebe da krečite celu sobu u smeloj boji. Izaberite jedan zid koji će biti fokus sobe i obojite ga u neku izraziru boju, a možete i da ga ukrasite tapetama sa zanimljivim dezenima. Ovo može biti zid iza kreveta ili radnog stola. Akcentni zid može poslužiti kao umetničko platno na kojem ćete ističu omiljeni motivi ili boje vaše devojčice, dodajući prostoru jedinstven karakter i lični pečat.

5. Geometrijski obrasci

Geometrijski obrasci su savršen način da dodate moderan i zabavan element u dekoraciju sobe za devojčice. Pravilni oblici poput kvadrata, pravougaonika i trouglova u različitim bojama mogu se koristiti kako bi se stvorili vizuelno zanimljivi i dinamični zidove. Ovi oblici mogu biti raspoređeni u nasumičnom redu ili da formiraju specifičan dizajn. Geometrijski obrasci se takođe mogu koristiti za stvaranje iluzije prostora, što je idealno za manje sobe.

6. Pastelna kombinacija

Pastelne boje su posebno popularne u dekoraciji soba za devojčice zato što pružaju osećaj mira i sigurnosti i daju prijatan ton prostoriji. Kombinovanjem nekoliko pastelnih nijansi, kao što su nežno roze, svetloplava, lavanda ili bledozelena, možete stvoriti mekan i opuštajući prostor. Ove boje su idealne za sobe mlađih devojčica i stvaraju osećaj topline i udobnosti.Ono što je takođe prednost pastelnih boja, jeste što se lako kombinuju sa drugim elementima dekora, pa zbog toga imate veću fleksibilnost u biranju tekstila, nameštaja i dekoracija.

7. Teksturisane boje

Upotreba teksturisanih boja u sobi za devojčice može stvoriti jedinstven i vizuelno privlačan efekat. Tehnike kao što su sunđerovanje ili prskanje boje nude vam kreativan način da upotpunite zid sa teksturom i potpuno mu promenite vizuelni identitet.

Sunđerovanje stvara mekan i nepravilan uzorak, dok prskanje može stvoriti dinamičniji i energičniji izgled. Ove tehnike su idealne za dodavanje dubine i slojevitosti boji, čineći sobu zanimljivijom i osobenijom. Teksturisane boje takođe mogu biti korisne za prikrivanje manjih nepravilnosti na zidovima i dodavanje toplog, ugodnog osećaja prostoru.

8. Dvoslojno krečenje

Dvoslojno krečenje je odličan način da sobi za devojčice date moderan i jedinstven izgled. Ova tehnika podrazumeva bojenje gornjeg dela zida u jednu boju, a donjeg dela u drugu, čime se stvara vizuelni kontrast i dodaje dubina prostoru. Na primer, odlična kombinacija može da bude odabir pastelne boje za gornji deo sa jačom bojom na donjem delu zida ili obrnuto. Ova kombinacija vam pruža jedan potpuno dinamičan efekat.

Ukoliko se odlučite za ovu opciju, izbor boja za dvoslojno krečenje treba da se uskladi sa opštim stilom i dekoracijom sobe. Pored toga, možete i da napravite kontrast bojama, ali i da se odlučite za neke tople i hladne boje koje bi se lepo uklopile.

Krečenje sobe za devojčice je prilika da pokažete kreativnost i stvorite prostor u kojem će se vaša devojčica osećati srećno i inspirisano. Sa pravim bojama i idejama, njena soba može postati mesto snova i mašte.

Okrečite sobu za devojčice uz pomoć Interproma

U potrazi ste za najboljom bojom za krečenje? Pa vi se onda nalazite na pravom mestu, jer kod nas ćete je definitivno pronaći. A ne samo to, već smo mi tu i da vam damo savete koji će vam olakšati krečenje.

Više ne morate mnogo da razbijate glavu oko toga kako krečenje funkcioniše, kako se priprema boja, koje su tehnike krečenja i sve ono drugo što vas je mučilo i okupirali vam misli. Sve odgovore ćete dobiti od naših zaposlenih lica. Mi smo tu da vam olakšamo ovaj proces i da vam pomognemo, od samo odabira i priprema boje, pa sve do skidanja fleka nakon krečenja. Baš zbog toga, neka Interprom bude vaš izbor.