Krečenje može da bude veoma naporno i zahtevno, ali ukoliko imate dobre savete za krečenje, adekvatan valjak za krečenje i sve što vam je potrebno za krečenje - onda će ovaj posao da se pretvori u zanimljiv zadatak.

Krečenje spavaće sobe može biti uzbudljiv projekat, ali i izazovan zadatak. Veoma je važno da stvorite prostor koji odražava vaš lični stil, ali je istovremeno i bitno da pruža mirno i opuštajuće okruženje. Prilikom odabira boje za spavaću sobu, razmislite o atmosferi koju želite stvoriti i kakvu energiju želite da emituje vaša spavaća soba. Da li težite ka smirujućem ambijentu ili vibrantnoj energiji? Takođe, razmotrite osvetljenje u sobi, jer svetlost može bitno promeniti izgled boje.

Pred vama se nalazi pregršt opcija, od odabira između toplih i hladnih boja, do stvaranja dobrog kontrasta bojama. Pronaći najbolju boju nije lako, ali uz ovaj članak, mi se nadamo da ćemo vam olakšati ovu muku i skratiti proces.

Popularne boje zidova za spavaću sobu

Kada birate boje za spavaće sobe, poželjno je i da razmotrite trenutne trendove, ali i klasične nijanse koje ne izlaze iz mode. Postoje određene boje koje su prihvatljive svuda, idu uz skoro svaki nameštaj i mogu se uklopiti uz mnoge dekoracije. 

Neutalne boje poput bež, sive i pastelnih tonova često su popularan izbor jer stvaraju osjećaj mira i elegancije. Za smelije opcije, razmislite o tamnijim nijansama poput plave, zelene ili čak tamno crvene, koje mogu dodati dubinu i karakter prostoru.

Ovo ne zavisi samo od toga kakvu energiju želite da prostor emituje, već je i važno da se uklopi sa ostalim nameštaj i dekoracijama unutar spavaće sobe, ali i uz estetiku doma. 

6 Ideja za krečenje spavaće sobe

Kad je u pitanju krečenje sobe, pred vama se nalazi veliki izbor raznovrsnih boja - i ne mislimo samo na razlike u nijansama, već i u vrsti boja, koje se biraju i na osnovu željenih efekata, ali i tehnika krečenja. Sad čak postoje i boje koje su antivirusne i hipoalergene, pa je na primer korišćenje Vitex Care Eggshell boje dobra preporuka ukoliko patite od alergija i astme.

U nastavku teksta možete pročitati nekoliko ideja za krečenje spavaće sobe koje će vam promeniti izgled sobe i pomoći vam da odlučite šta je to idealno za vaš kutak. A njih ne morate isključivo da primenjujete samo na spavaće sobe, već ukoliko krečite dnevnu sobu ili želite da okrečite kuhinju, možete da neke od ovih ideja iskoristite i u te svrhe.

1. Pastelne nijanse za miran ambijent

Pastelne boje su odličan način da napravite mirnu i opuštajuću atmosferu u spavaćoj sobi. Blaga i umirujuća svojstva pastelnih boja ih čine idealnim izborom za prostor u kojem se odmara i opušta.

  • Svetloplava - Ova boja podseća na nebo i more, stvara osećaj prostranstva i spokoja. Svetloplava pomaže u smanjenju stresa i poboljšanju sna zahvaljujući umirujućim svojstvima koje ima na nas.
  • Lavanda - Lavanda predstavlja blažu varijanta ljubičaste. Ova boja je povezana s opuštanjem i smirenjem. Njene umirujuće osobine čine je savršenom za spavaće sobe, posebno ukoliko želite da stvorite prostor koji podstiče opuštanje i miran san.
  • Nežno zelena - Ako želite da imate boju koja vas podseća na prirodu, onda je ovo odlična opcija. Nežno zelena boja donosi osećaj svežine, cvetanja i rasta. Ova nijansa pomaže u stvaranju osećaja povezanosti s prirodom, što može biti veoma opuštajuće, posebno u urbanim prostorima.

2. Univerzalni izgled uz neutralne boje za spavaću sobu

Neutralne boje nude klasičan i vremenski neograničen izgled za vašu spavaću sobu. One su izuzetno prilagodljive i mogu poslužiti kao osnov za različite stilove dekoracije. Ovo su neutralne boje za spavaću sobu koje mogu krasiti i ulepšati vaš prostor:

  • Bež - Bež boja je topao i ugodan izbor i ova boja daje osećaj stabilnosti i udobnosti. Ona se lako kombinuje s raznim teksturama i materijalima, pružajući bezvremenski izgled.
  • Svetlo siva - Svetlo siva je moderna i sofisticirana opcija koja može delovati i moderno i klasično. Njena svestranost omogućava lako kombinovanje s akcentnim bojama i različitim dizajnerskim elementima.
  • Kremasto bela - Ova boja donosi osećaj svetlosti i prostranosti, čineći sobu svetlijom i vizuelno većom. Kremasto bela je idealna za stvaranje mekog, prozračnog i pozivajućeg okruženja.

3. Tamnije boje za spavaće sobe daju dramatičan efekat

Tamnije boje za spavaće sobe mogu poptuno da promene prostor, jer one mogu da prostoriji pruže dubinu, karakter i dramu, a to može biti zanimljivo. One su odličan izbor za stvaranje izražajnog i jedinstvenog prostora.

  • Tamnoplava - Ova boja evocira osećaj stabilnosti i sofisticiranosti. Tamnoplava može stvoriti osećaj udobnosti i intime, što je čini idealnom za večernje relaksiranje.
  • Šumskozelena - Šumskozelena je bogata i elegantna boja koja unosi osećaj prirode i luksuza. Ova nijansa je savršena za stvaranje umirujućeg, ali istovremeno raskošnog okruženja.
  • Burgundac crvena: Burgundac ili tamno crvena je dramatična i senzualna boja. Ona dodaje toplinu prostoru i stvara osećaj dubine. Ova boja je odličan izbor za akcentni zid ili kao dekorativni akcent u kombinaciji s neutralnijim tonovima.

Ove boje pružaju raznolikost opcija koje mogu zadovoljiti različite ukuse i stilove uređenja. Biranjem odgovarajućih nijansi, možete kreirati prostor koji odražava vaš lični stil i istovremeno pruža funkcionalnost i udobnost potrebnu za spavaću sobu.

Trebalo bi da imate i u vidu da je teže prekrečiti zid u boji kad se koriste tamne i jake boje. U tim situacijama se koristi više slojeva podloga za krečenje.

4. Kombinovanje boja za dinamičan izgled

Kombinovanje boja može transformisati vašu spavaću sobu, dodajući slojevitost i vizuelni interes prostoru. Kada kombinujete boje, važno je uzeti u obzir kako se one dopunjuju i stvaraju koherentan izgled.

Jedna od opcija može biti upotreba komplementarnih boja. Izaberite boje koje su suprotne na kolornom krugu, kao što su to plava i narandžasta ili zelena i crvena. Ove kombinacije stvaraju živopisan i energetski ambijent.

Pored komplementarnih, tu su i analogne boje. One se nalaze jedna do druge na kolornom krugu, kao što su plava i zelena. Ova kombinacija stvara harmoničan i umirujući izgled.

A ako vam se ovo ne dopada, onda vam preostaje kontrast upotrebom neutralnih i jakih boja. Kombinovanje neutralnih boja sa jednom jačom bojom može stvoriti fokus u sobi bez preopterećenja prostora.

5. Topli tonovi za udobnost

Topli tonovi, poput terakote, zlatno žute ili tople roze, mogu stvoriti udoban i gostoljubiv ambijent u spavaćoj sobi.

Terakota je zemljana boja koja unosi toplinu i udobnost u prostor. Kombinujte je sa neutralnim bojama poput bež ili kremasto bele za uravnotežen izgled.

Zlatno žuta predstavlja idealnu svetlu i veselu boja sa kojom možete uneti sunčevu svetlost u vašu sobu. Odlično se slaže sa tamnijim drvetom i teksturama za uravnoteženje.

A tu je i topla roza koja donosi mekoću i ženstvenost u prostor. Kombinujte je sa sivim ili belim tonovima za sofisticiran izgled. Ali morate znati da ukoliko se odlučujete za svetlije i bele tonove, potrebno je da dobro očistite zid pre krečenja, kako ne bi ostalo fleka i boja ne bi izgledala 

6. Hladni tonovi za osvežavajući izgled

Hladni tonovi, poput ledene plave ili nežno zelene, mogu stvoriti osećaj svežine i prozračnosti u spavaćoj sobi.

Ledena plava vam donosi osećaj smirenosti i svežine. Ona je idealna za stvaranje opuštajućeg okruženja, posebno u kombinaciji sa sivim ili belim tonovima.

Nežno zelena je boja koja je inspirisana prirodom. Ide odlično uz drvene elemente i bele tonove. U kombinaciji sa njima stvara osećaj harmonije i ravnoteže. 

Stvorite svoj kutak po vašoj meri uz pomoć Interproma

Korišćenjem ovih saveta, možete kreirati prostor koji je ne samo estetski privlačan, već i odražava vaš lični stil i pruža željeni ambijent u vašoj spavaćoj sobi. Kombinovanjem različitih boja za i nijansi, možete stvoriti jedinstven i dinamičan prostor koji će biti vaš lični oaza mira. A kod nas vas čeka pregršt 

Uz Interprom, vaša vizija idealne spavaće sobe postaje stvarnost. Naša paleta boja, od pastelnih nijansi do smelih tamnih tonova, nudi neograničene mogućnosti za personalizaciju vašeg prostora. Sigurno ćete pronaći razne boje za spavace sobe, i ne samo to, već ćete dobiti kvalitetne materijale za krečenje, ali i stručno savetovanje kako biste izabrali savršenu kombinaciju boja za vaš dom.

Naši eksperti su tu da vas vode kroz svaki korak, od izbora idealne palete boja do završnih detalja, osiguravajući da vaša spavaća soba bude tačno onakva kakvu ste zamislili.