Pločice, bilo da su na podu ili zidu, često su glavni detalj i deo enterijera svake prostorije. Međutim, ćak i najbolje pločice s vremenom mogu izbledeti, postati zastarele ili jednostavno više ne odgovaraju vašem ukusu. Da li se vama ovo desilo u vašem domu? Da li su pločice u vašoj kuhinji izgubile sjaj i boju? Ili su pločice u toaletu mnogo bleđe nego što su bile?

Umesto skupog i vremenski zahtevnog postupka zamene, verovatno se sad pitate: "Da li se pločice mogu ofarbati?" Odgovor je, na vašu sreću potvrdan. Pločice se i te kako mogu ofarbati, ali to vredi raditi ukoliko koristite isključivo specijalizovanu farbu za pločice. 

Ova posebna farba za pločice je dizajnirana tako da se čvrsto veže za glatke površine kao što su keramičke pločice, i zahvaljujući svojoj efikasnoj formuli, ona pruža dugotrajnu i otpornu završnicu.

Kako ofarbati pločice?

Farbanje pločica vam možda zvuči kao komplikovano i težak posao, ali to zaista nije tako. Ono što je činjenica jeste da ipak zahteva pažljivu pripremu i pravu tehniku. A mi smo za vas izdvojili korake kako da to uspešno obavite bez potrebe angažovanja majstora za te potvrde. Na taj način ćete uštedeti, ali ćete se osećati i korisno nakon što uradite nešto dobro za vaš dom i vašu porodicu. 

1. Priprema 

Prvi korak jeste priprema. To znači da pre nego što počnete sa farbanjem, potrebno je pločice temeljno očistiti od masnoće, prljavštine i sapuna. Ovo će osigurati da se farba za pločice pravilno veže za površinu.

2. Brušenje 

Drugi korak koji je potrebno uraditi jeste brušenje pločica. Ništa nije komplikovano, nema potrebe da se brinete i uplašite pojma - brušenje. Potrebno je samo da lagano pređete preko pločica finim brusnim papirom. Upravo ovo će omogućiti bolje prianjanje farbe.

3. Podloga 

Naredni korak jeste nanošenje prajmera iliti podloge. Potrebno je da nanesete prajmer koji je kompatibilan sa završnom bojom za farbanje pločica. Ovo će osigurati da se boja bolje veže i traje duže.

4. Farbanje 

Nakon što se prajmer osuši, sledi farbanje. Nanosi se boja za farbanje keramičkih pločica. Ukoliko nakon nanošenja prvog sloja ne dobijete željenu boju, nema potrebe da se zabrinete. Sasvim je normalno da je ponekad potrebno nekoliko slojeva, a to sve zavisi od izabrane boje i originalne boje pločica. Ukoliko su prethodne pločice bile tamnije boje, a sada želite da osvežite vaše pločice za hodnik ili bilo koju drugu prostoriju svetlijom bojom, budite spremni da će biti potrebno više od jednog sloja.

5. Završni sloj

Nakon što se boja za pločice osuši, potrebno je da nanesete završni sloj za dodatnu zaštitu. Bitno je da ne preskočite ovaj korak, kako bi zasigurno obezbedili dodatnu zaštitu i dugotrajnost farbe na vašim pločicama.

Kako odabrati boju za pločice?

Kad se bira boja za pločice, to može biti pravi izazov, pogotovo zato što na raspolaganju postoji veliki broj različitih broja i nijansni, ali kako bismo vam olakšali tu odluku, izdvojili smo nekoliko faktora koje bi trebalo da uzmete u obzir. 

1. Prostor 

Razmislite o prostoriji u kojoj se pločice nalaze. Nije isto da li farbate pločice na terasi ili pločice u kuhinji. Boja bi trebalo da se uklapa u celokupan ambijent. U kuhinji i drugim prostorijama ipak imate više nameštaja i detalja uz koje je potrebno uskladiti boju, dok na primer ukoliko farbate pločice za terasu ili pak pločice za bazen, donošenje odluke je ipak malo lakše. Pogotovo ukoliko je u pitanju bazen.

2. Veličina prostorije

Svetlije boje mogu prostoriju učiniti većom, dok tamnije boje mogu stvoriti intimniju atmosferu. Ukoliko imate mali toalet, a želite da prostor deluje veće i prostranije, onda je bela boja ili neka druga svetlija idealan izbor za vas. Takođe i dimenzije pločica su odličan način da promenite izgled prostora i da uz adekvatan odabir pločica prostor deluje drugačije.

3. Trendovi

Iako je važno odabrati boju koja vam se sviđa, možda biste želeli da razmislite o trenutnim trendovima u dizajnu enterijera. Uvek možete pronaći moderne, a povoljne pločice koje će ulepati vaš dom.

4. Tip pločica

Da li farbate zidne ili podne pločice? Boja poda može biti drugačija od boje zida, pa je važno uzeti to u obzir. Dobro razmislite o usklađivanju boja podnih i zidnih pločica. Na primer u tolaetu možete napraviti kontrast koji će izgledati neverovatno i potpuno transformisati vaš toalet.

Kada odaberete boju, preporučuje se da prvo testirate malu površinu kako biste videli kako boja izgleda u različitim svetlosnim uslovima.

Najbolje boje za farbanje pločica

Postoji veliki izbor boja za farbanje pločica. Postoji posebna farba za zidne, a posebna za podne pločice. Kako bismo vam olakšali potragu, mi smo za vas izdvojili najbolje boje za farbanje pločica.

1. Boja za PLOČICE 750 ml 3 u 1

Otkrijte savršenstvo u boji sa "Jaeger" farbom za pločice! Ova inovativna farba za pločice na vodenoj bazi donosi revoluciju u osvežavanju vašeg enterijera. Sa završnim emajlom koji se direktno nanosi na pločice, nema potrebe za dodatnim podlogama zahvaljujući 3-u-1 sistemu. Uživajte u elegantnoj beloj boji sa satenskim sjajem koja će vašem prostoru dati sofisticiran izgled. Jednostavna za nanošenje, jednokomponentna, svaka boca od 750 ml pokriva površinu od oko 7 m2. Ovaj proizvod je isključivo za primenu na zidovima u enterijerima. 

2. Boja za PODNE PLOČICE 1,1 kg

Ovaj jedinstveni emajl, baziran na poliuretanskoj PU osnovi u dve komponente, garantuje solidnu pokrivnu moć od 4 m2 po 1 kg. U pakovanju od 1,1 kg, pruža vam sve što vam je potrebno za savršen završetak, bez potrebe za dodatnom podlogom. Uz to, svaka kutija dolazi sa fabričkim razređivačem, olakšavajući vam svaki korak procesa. Dopustite da vas očara njena sofisticirana bela nijansa sa satenskim sjajem, kreirana isključivo za unutrašnje prostore vašeg doma.

3. Boja za PODNE pločice VITEX SET 20-25 m2

Predstavljamo vam revolucionarnu farbu za pločice, grčkog proizvođača "VITEX"! Ovaj set se sastoji od dva ključna elementa: podloge "VITEX GRIP 360" i završne boje za podove "FLOORGUARD PU".

Zašto je ova farba posebna? Ne samo da je izuzetno rezistentna i kvalitetna, već je i jednostavna za upotrebu. Oba premaza su na vodenoj bazi, što znači da su bez mirisa i suše se u rekordnom roku. Bez obzira da li želite osvežiti pločice u kupatilu, kuhinji, terasi, garaži ili magacinu, naša farba je savršen izbor za vas. Pogodna je za spoljašnju i unutrašnju upotrebu, pružajući vam fleksibilnost u svakom projektu. Farbanje podnih pločica će biti lakše uz ovu farbu!

Ovaj set može i da se tonira u veliki broj nijansi po Vitex mix sistemu! 

Ova farba za pločice daje prelep efekat satenskog polu-sjaja, dodajući sofisticiranost svakom prostoru. U pakovanju dobijate 2.5 litara podloge i 3 litre završne boje, što je dovoljno za pokrivanje površine od 20-25 m2 podova.

4. Boja za ZIDNE pločice VITEX SET 7-9 m2

Ovaj VITEX set kombinuje dva ključna proizvoda: podlogu VITEX GRIP 360 i završnu boju AQUAVIT ECO. Obezbedite svojim pločicama izuzetnu rezistentnost i kvalitet koji dugo traje. Bez obzira da li želite osvežiti kuhinju, kupatilo ili spoljne površine, ova farba za pločice je savršen izbor.

Čak i ako niste profesionalac, lako ćete postići savršen rezultat. Oba premaza su na vodenoj bazi, bez neprijatnih mirisa i brzog sušenja, a bilo da želite mat, polu-sjaj ili visoki sjaj, možete da izaberete željeni efekat. Ono što je vama možda i najvažnije - ovaj set može biti toniran u BILO KOJU željenu nijansu. Nijanse možete pogledati i online, ili kod nas u našem salonu.

Jedan set od 2x 750 ml pokriva između 7-9 m2 zidova, što je izuzetno isplativo.

Veliki izbor pločica i farbi za pločice na jednom mestu

U našem asortimanu možete pronači širok izbor pločica i farbi za pločice. Ukoliko tražite keramičke, granitne, bele, šarene, mozaik ili neklizajuće pločice, nema potrebe da brinete, sve se to nalazi u našem asortimanu. A pored pločica, tu su i farbe za pločice koje će vam pomoći da transformišete izgled vaše prostorije.

Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao da bolje razumete proces farbanja pločica i kako odabrati pravu boju. Ako imate dodatnih pitanja ili želite više informacija, slobodno nam se obratite.