Prilikom izgradnje ili renoviranja toaleta, na vašem spisku potrebnih stvari se nalazi mnogo, mnogo stavki. Pored tuš kabine, wc šolje i svega onog što spada u sanitarije i kupatilski nameštaj, neizostavni deo svakog toaleta jeste upravo bojler.

Potrebno je da izaberete savršen bojler za vaš dom, jer ipak vaš komoditet vrlo često zavisi od toga. Ako živite u višečlanoj porodici, morate ipak da razmišljate o veličini bojlera koji uzimate. Ako uzmete mali bojler, možda neće svi članovi vaše porodici moći da se istuširaju toplom vodom tokom zimskih dana. Takođe, pored toga, veličina bojlera je bitna i zbog slobodnog prostora u toaletu. Ne možete ugraditi bojler koji je previše velik u toaletu koji ima jako malu kvadraturu.

Kako biste lakše doneli odluku i videli kako u stvari funkcionišu bojleri, mi smo pripremili ovaj tekst za vas. A možete i videti koji su to najbolji bojleri po našem mišljenju iz naše ponude.

Čemu služe bojleri?

Bojleri su zaista postali nezamenjivi deo modernih domova, pružajući nam toplu vodu za sve ono što nam je svakodnevno potrebno. Bez bojlera ne biste mogli da obavite kupanje, pranje sudova, veša i druge potrebe. Ili biste mogli, ali na neki skroz teži način što sve svakako ne preporučuje. 

Ovi uređaji su u stvari jedno pouzdano rešenje za zagrevanje vode i omogućavaju nam da uživamo u komoditetu koji nam pruža topla voda bez obzira na vremenske uslove. Oni su postali gotovo neophodni uređaji u našim domovima, pružajući nam toplu vodu brzo, efikasno i jednostavno.

Ko je napravio prvi bojler?

Prvi zabeleženi bojler  koji je poznat javnosti je kreiran u 19. veku. Britanski pronalazač Benžamin Makksi je zaslužan za kreiranje ovog neverovatno izuma koji je promenio sve domove i način funkcionisanja ljudi. On je 1868. godine patentirao prvi moderni bojler koji je svima bio poznat kao "vodonosni kotao". 

Ovaj vodonosni kotao je koristio gorionik koji je bio smešten ispod rezervoara vode, a vatra se napajala uz pomoć ugljenične prašine. Zahvaljujući ovim izumom, Makksi je revolutionizovao način na koji ljudi zagrevaju vodu za svoje svakodnevne potrebe domaćinstva.

Na kom principu rade bojleri?

Zanima vas na kom principu radi bojler? Pa njegov način funkcionisanja nije uopšte nešto komplikovano i neobjašnjivo. Bojleri funkcionišu na jednostavnom principu zagrevanja vode pomoću grejača koji su smešteni unutar rezervoara. 

Ovi grejači najčešće koriste električnu energiju ili gas kako bi zagrejali vodu do željene temperature. Pre upotrebe, potrebno je proveriti ispravnost grejača. Nakon što se voda zagreje, ona se skladišti u izolovanom rezervoaru, spremna za upotrebu kada god je potrebna. Kada otvorite slavinu, topla voda iz bojlera teče do vašeg umivaonika, tuša ili kade. Moderni bojleri su veoma  često opremljeni i termostatima koji omogućavaju precizno podešavanje temperature vode, i na taj način su oni još praktičniji, ali i energetski efikasniji što je takođe veoma bitno. Može se desiti i da dođe do potrebe za zamenom termostata, nebitno da li je u pitanju neki povoljniji bojler ili skuplji - takve situacije se dešavaju. Sad znate kako radi bojler za vodu, tačnije kako zagreva vodu. 

Ako vas zanima kako napuniti bojler vodom, najbitnije je za početak da isključite dovod struje ako je bojler električni ili dovod gasa ako je bojler na gas. A slično je i sa pražnjenjem bojlera, prvi korak je takođe isključivanje dovoda struje.

Koliko bojleri troše struje?

Kad je u pitanju potrošnja struje bojler ima mnogo karakteristika koje utiču na tu stavku. Potrošnja  zavisi od nekoliko različitih faktora, a svi se prilikom kupovine pitaju koliko bojler troši kilovata i da li je ekonomičan. Neki od njih su kapacitet bojlera, moć izolacija rezervoara, kvalitet grejača i temperatura na koju je bojler podešen. Električni bojleri obično troše više struje od gasnih bojlera, ali su često lakši za instalaciju i lakše se održavaju i čiste od kamenca. Efikasnost bojlera takođe može da varira u zavisnosti od proizvođača i modela. 

Noviji modeli često su opremljeni tehnologijama za uštedu energije koje smanjuju potrošnju električne energije tokom zagrevanja vode. Ipak nije isto da li je u pitanju protočni bojler ili neki drugi. Svaki model nosi nešto sa sobom. Nije lako ustanoviti koji bojler troši najmanje struje, ali nije ni to svakako jedini parametar na koji trebate obratiti pažnju.

A kada bojler troši najmanje struje? Bojleri obično troše najmanje struje kada se nalaze u režimu mirovanja, odnosno kada nema zahteva za zagrevanjem vode. Kada se postigne željena temperatura vode, bojler prelazi u stanje mirovanja. Sve ovo zavisi od vrste bojlera koju koristite.

Koja je maksimalna temperatura vode u bojleru?

Maksimalna temperatura vode u bojleru je obično podešena na oko 60-65 stepeni Celzijusa. Ovo je optimalna temperatura vode u bojleru koja osigurava bezbednost i sprečava rizik od opekotina prilikom upotrebe tople vode. Takođe, ova temperatura je dovoljno visoka da vašem telu pruži udobnost tokom tuširanja i kupanja, ali i dovoljno niska da se izbegne prevelika potrošnja energije za zagrevanje vode u bojleru.

Ako mislite da je temperatura prevelika i da nešto nije u redu, pa se pitate kako smanjiti pritisak u bojleru, najbolje je za početak, ako nemate iskustva, da se obratite stručnom licu.

Za krajnjeg korisnika, možda je ipak najvažnije kako bojler izgleda. Kako on nalazi svoje mesto u velikoj većini kupatila, bojler koji estetski nije dopadljiv verovatno neće biti uži izbor moderno koncipiranog kupatila. Takođe, njihove dimenzije određuju izbor. Bojleri marke Ariston Velis ili Thermex Smart su stoga logični izbor, jer su plitki i atraktivnog izgleda. Kvalitet i tehnologija su svakako na njihovoj strani, tako da ako budžet dozvoli - birajte neki od ovih. Napomena je samo da Ariston koristi široke, nestandardne izlaze vode iz zida, dok se ruski Thermex može vezati na standardni promer cevi na zidu.

Najbolji izbor bojlera u Interpromovoj onlajn prodavnici

Prostudirali smo kako funkcioniše bojler, a sada možemo da vidimo neke primere dobrih i kvalitetnih bojlera. U Interpromovoj onlajn prodavnici imate raznovrsne modele bojlera. Bitno je samo da pronađete odgovarajući bojler za vaše domaćinstvo, a mi vam predstavljamo nekoliko najboljih modela koji su najprodavaniji i po našim kriterijumima najbolji. 

1. Bojler THERMEX Flat Smart 50 lit

Thermex premijum-bojler iz Rusije ima duple emajlirane kazane i zapreminu od 50 litara. Njegov specijalni dizajn omogućava montažu u prostorima sa ograničenim prostorom zahvaljujući dubini od samo 26 centimetara. 

Takođe, poseduje i pametnu funkciju samoučenja. Ovo znači da bojler prati vreme i sistem u upotrebi tople vode od strane korisnika i u skladu s tim obezbeđuje toplu vodu.

Ovaj fleksibilni bojler može se montirati kako horizontalno, tako i vertikalno, pružajući brzo zagrevanje vode zahvaljujući sistemu sa dva kazana. Digitalna regulacija temperature omogućava precizno podešavanje željene toplote, dok pametna funkcija samoučenja smanjuje troškove energije održavajući vodu na nižoj temperaturi kada nema potrebe za toplom vodom. LED indikator i ECO taster doprinose boljoj kontroli potrošnje električne energije.

2. ARISTON Velis 80 lit EVO WiFi

Ovaj premijum-bojler je odličan primer kvalitetnog bojlera sa duplo emajliranim kazanom i titanijumskom zaštitom.  Pored toga, prednost ima zahvaljujući mogućnošću WIFI kontrole sa kojom pruža vrhunsku efikasnost, brzo zagrevanje vode u bojleru i mogućnost daljinskog upravljanja putem mobilnog telefona. 

Takođe, poseduje i pametnu funkciju samoučenja. Ovo znači da bojler prati vreme i sistem u upotrebi tople vode od strane korisnika i u skladu s tim obezbeđuje toplu vodu. 

Sa fleksibilnom montažom, spoljnom digitalnom regulacijom temperature i LED indikatorom, ovaj bojler nudi praktičnost, ekonomičnost i jednostavnost upotrebe.