Kako na tržištu postoji veliki broj različitih proizvođača WC šolja, tako i imamo priliku da biramo između velikog broja različitih dasaka za wc šolju. U velikom broju slučajeva one idu u kompletu sa WC šoljom, ali nije uvek tako.

Takođe, ukoliko dođe do kvara, pucanja ili potrebe za zamenom daske za wc šolju iz nekih drugih razloga, može se desiti da nećete pronaći originalnu dasku koja je predviđena za tu WC šolju.

Nemojte da očajavate, takvi problemi sa wc šoljama i daskama su česti. Mnogi modeli WC šolja su slični, pa ćete pronaći sličnu dasku vrlo lako. Najbitnije je da ona odgovara vašoj WC šolji, a neke druge karakteristike su one koje odlučuju koja je WC šolja najbolja, a njih ćemo proći u nastavku.

7 najboljih i nakvalitetnijih dasaka za WC šolje 

S obzirom da ima veliki broj modela ovih proizvoda, mi smo za vas izdvojili nekoliko modela koji su po našem mišljenju kvalitetni, a istovremeno pristupačni naspram onoga što nude. 

Nadamo se da ćemo vam sa ovom listom olakšati muke i potragu i da ćete uspešno pronaći adekvatnu dasku iliti poklopac za wc šolju, kako god to nazivali.

1. Duroplast D_SLIM soft-close / take off daska za wc šolju

Ova WC daska je proizvod srpskog proizvođača “COTEXSA” i dolazi nam u beloj boji. Ovo je univeralna slim WC daska koja je napravljena od duroplast-plastike koja je poznata po svojoj izdržljivosti. 

Ona odgovara većini ovalnih wc šolja koje imaju ravne stranice i odličan je primer sporo-spuštajuće daske za wc šolju. Zahvaljujući TAKE-OFF sistemu, ona se lako skidanje i namešta, pa vam montiranje daske za wc šolju neće biti problem ukoliko bude bilo potrebe da je skidate.

Uz ovaj model idu i šarke od inoksa koje su celom svojom dužinom zaštićene duroplastom, što znači da imate garantovanu izdržljivost i kvalitet.

2. WC daska NKP 400 Duroplast take-off

Ovaj model WC daske dolazi od proizvođača “NKP” iz Turske i napravljen je od kvalitetne  masivne duroplast-plastike. Zahvaljujući kvalitetnoj izradi ovi modelu vremenom ne žute, otporni su na ogrebotine i imaju sjajnu površinu, a nežne su pri dodiru. 

Pored toga, ovaj model kao i prethodni ima SOFT-CLOSE sistem sporog spuštanja koje ne stvara buku, ali i TAKE-OFF sistem, pa će vam demontaža i montaža bili laka. 

Ali ovo nije sve, kvalitetan duroplast ima i antibakterijska svojstva, pa će čišćenje wc šolje i daske biti lakše. 

3. WC daska NKP 401 Duroplast take-off

Ovaj model je prilično sličan prethodnom modelu. Ono što ih razlikuje jeste dizajn. Ovaj model ima nešto minimalistički dizajn i nema toliko oblina kao prethodni. Kvalitet je isti, jedina razlika je upravo u izgledu, što može da vam predstavlja problem ukoliko želite da se daska savršeno uklopi uz vašu wc šolju. Zbog toga je i NKP odlučio da ponudi različite modele kako bi svako pronašao pravi za sebe.

Ovaj i prethodni model su odličan izbor ukoliko želite dasku koja neće menjati boju, ne upija mirise, a laka je za održavanje

Pored lakog održavanja, Soft-Close sistem vam pruža zaista potpuno bezšumno zatvaranje i konstantu brzinu zatvaranja. Ovo je zaista bitna funkcionalnost ukoliko imate u kući malo dete koje voli da istražuje i potura prste i ruke svuda. Na taj način ste sigurno da ukoliko dođe u kontakt sa WC šoljom, neće doći do povreda usled naglog zatvaranja daske. 

4. WC daska Duroplast B-COMPACT soft close

Ovo je univerzalna WC daska napravljena od duroplast plastike i predstavlja odličan primer kvalitetnog, domaćeg proizvoda. Proizvođač je “COTEXSA” iz Srbije. 

Ovaj model dolazi u beloj boji i poseduje sistem sporog spuštanja(SOFT-CLOSE) koji ne proizvodi buku, kao i sistem lake demontaže(TAKE-OFF). Na TAKE-OFF sistem ćete posebno biti zahvalni prilikom ribanja i čišćenja WC šolje. Zahvaljujući njemu, možete vrlo jednostavno da skinete dasku, sredite sve i vrlo lako je i montirate nazad.

Takođe, pored korišćenja kvalitetne duroplastike za izradu daske, šarke od inoksa za ovaj model su celom svojom dužinom zaštićene duroplastom. Ovo vam i više nego govori koliko se “COTEXSA” trudi da ponudi svojim potrošačima  kvalitetne proizvode koji odišu sa dugotrajnošću i čvrstinom

Iako je ova WC daska univerzalna i odgovara najvećem broju wc šolja, ona je najviše karakteristična za monoblok WC šolje zbog svog oblika. 

5. WC daska A-BASIC Duroplast

Ova daska za wc šolju je takođe proizvod našeg domaćeg proizvođača “COTEXSA”. Dolazi u beloj boji.

Ovo je univerzalna daska za wc šolju koja je napravljena od izdržljive duroplast-plastike i njen oblik je standardan. Upravo zbog tog standardnog oblika ona odgovara velikoj većini wc šolja standardnog oblika. 

Ukoliko imate takvu WC šolju, onda je ova veoma kvalitetna, a povoljna daska za wc šolju idealan izbor za vas.

Kako bi se povećala izdržljivost i kvalitet, šarke ove WC šolje koje su napravljene od inoksa su celom svojom dužinom i dodatno zaštićene duroplastom. Ovo će vam dodatno osigurati kvalitet i zagarantovati dugotrajnost korišćenja ove daske.

6. WC daska Duroplast O-BASIC soft close

Ovaj model je sličan prethodnom i deo je iste BASIC kolekcije proizvođača “COTEXSA”. Oblik je malo drugačiji, više zaobljen na stranama, pa zbog toga i nosi naziv O-Basic jer podseća na slovo O. 

Takođe je napravljen od izdržljive duroplast-plastike, a odgovara velikoj većini WC šolja standardnog oblika. Ono što ovaj model razlikuje od prethodnog jeste što ima SOFT-CLOSE sistem što znači da se sporo zatvara, kako ne bi došlo do buke ili mogućih povreda prilikom naglog zatvaranja, tačnije spuštanja daske. Sporo i samospuštajuće daske za wc šolju su odličan izbor za bilo čiji dom i toalet.  Ovakve daske ne treba da se gledaju kao dodaci za wc šolju, već da sve daske imaju te funkcionalnosti.

7. WC daska NKP dečija soft-close

Poslednja daska na listi je dečija daska. Ona dolazi u beloj boji. Napravljena je od kvalitetne plastike, koja je antibakterijska i sjajna, a laka za održavanje.

Prednost ove daske jeste što vi dobijate 2 daske u jednoj. Jedna je standardna daska, a tu je i dodatak manje, dečije WC daske koja se spusti ili podiže po potrebi. Savršeno leže ispod glavnog poklopca, pa ukoliko se ne koristi i podignuta je, ne predstavlja problem. 

Poseduje i SOFT-CLOSE sistem koji vam garantuje tiho i sigurno zatvaranje,a tu je i TAKE-OFF mehanizam zahvaljujući kojem ćete vrlo lako skinuti i ponovo postaviti dasku.  Nebitno da li imate standardne, monoblok ili konzolne wc šolje, ova wc daska je univerzalna. Jedino na šta treba da obratite pažnju jeste kako se poklapa sa oblikom vaše WC šolje.

Odabir idealne daske za WC šolju

Biranje nameštaja za vaš dom, a pogotovo odabir sanitarija i drugih potrepština za toalet nije lak posao. Toliko različitih modela, verzija, funkcija - sasvim je razumno ako dobijete glavobolju. 

Nedoumice, brige, dogovori, pregovori i pitanja: Da li jeftine wc šolje mogu biti kvalitetne? Da li je skupo i komplikovano montiranje wc šolje? Šta ako moramo da bušimo i rušimo nešto u toaletu? Da li su keramičke daske za wc šolju bolje od plastičnih?

Sve razumemo i sve nam je jasno. Zbog toga smo i napravili ovu listu kako bismo vam bar malo olakšali posao i dali možda odgovore na neka vaša pitanja. 

Ukoliko i dalje razmišljate o tome koja daska je idealna, a niste doneli odluku, pogledajte našu ponudu, možda usput pronađete i neki drugi proizvod koji vam je potreban.