Bojleri su ključni aparati u modernim domovima, koji nam obezbeđuju neophodnu toplu vodu za tuširanje, pranje suđa i za obavljanje mnogih drugih svakodnevnih aktivnosti unutar našeg doma. 

Međutim, kao i bilo koji drugi uređaj, bojleri nisu imuni na kvarove tokom svog životnog veka i sasvim je normalno da se desi neki kvar, pogotovo ukoliko se bojler koristi duži niz godina. Ovo nema ni veze sa tim da li se radi o jeftinom bojleru, prosto, takve situacije su moguće. Nekad je u pitanju i neadekvatno korišćenje, nedovoljno čišćenje bojlera od kamenca i slične druge stvari. U ovom tekstu, istražićemo nekoliko najčešćih kvarova na bojlerima. Da biste znali kako popraviti bojler,  pružićemo vam korisne savete kako da izbegnete neke situacije koje mogu dovesti do kvara i da produžite životni vek vašeg bojlera.

4 najčešća kvara na bojlerima (i kako ih popraviti)

Sasvim je normalno da dođe do kvara vašeg bojlera. Bitno je da se on ustanovi na vreme, ali i da prepoznate kad nešto nije u redu. Nekad je bitno brzo odreagovati, pa je potrebno da znate kako isprazniti bojler ili isključiti bojler na vreme kako ne bi došlo do nekih neželjenih situacija. U nastavku teksta smo izdvojili najčešće kvarove koji mogu da se dese čak i najboljim bojlerima.

1. Bojler ispušta čudne zvukove

Ako primetite da vaš bojler ispušta čudne zvukove poput zujanja, lupanja ili krckanja, to može ukazivati na postojanje nakupljenog kamenca i sedimenata unutar samog bojlera. Ove naslage se formiraju zbog tvrde vode koja sadrži minerale. Kada se bojler zagreva, ovi minerali se talože na grejaču i unutar cevi, ometajući normalan protok vode i povećavajući pritisak u bojleru.

Da biste otklonili ovaj problem, preporučuje se da redovno ispirate bojler kako bi se otklonile nakupljene naslage. Postoje i specijalna sredstva za čišćenje bojlera koja pomažu u razbijanju kamenca i sedimenata i koja će vam sprečiti mnoge druge probleme koji mogu nastati usled taloženja kamenca. 

Ovo možete uraditi sami, dovoljno je samo da pratite uputstva proizvođača. Ako problem i dalje postoji nakon čišćenja kamenca, u toj situaciji se preporučuje da pozovete stručnjaka koji će pregledati unutrašnjost bojlera, on će znati kako popraviti bojler i zameniti oštećene delove ako je potrebno. A tad vrlo često bude potrebna zamena grejača na bojleru, jer se kamenac nakupi, a grejač onda oslabljeno radi i potrebno mu je više vremena da zagreje vodu, što itekako može da bude problem, pogotovo u višečlanim porodicama gde je skoro uvek potrebna topla voda. 

Sad znate šta morate da uradite kada čujete zujanje bojlera, kako ne biste vaše domaćinstvo doveli do nekih ozbiljnih problema usled nedostatka tople vode i kvara bojlera.

2. Bojler kaplje na sigurnosnom ventilu

Sigurnosni ventil na bojleru ima ključnu ulogu u oslobađanju viška pritiska unutar bojlera kako ne bi dolazilo do preopterećenja i potencijalne eksplozije. Ukoliko primetite da kaplje voda iz bojlera, tačnije iz sigurnosnog ventila, to može značiti da je u pitanju prevelik pritisak unutar bojlera. Kapanje sigurnosnog ventila na bojleru nikako nije dobro. Prekomeran pritisak može biti posledica začepljenog ventilskog sistema, oštećenih ventila, ali i prevelike količine vode unutar bojlera. A sad se pitate kako smanjiti pritisak vode u bojleru?

Prvo proverite pritisak na manometru na bojleru. Ako je pritisak previsok, možete smanjiti pritisak vode u bojleru pomoću odgovarajuće regulacione ručice ili ventila. Ako to ne reši problem, a vi i dalje primećujete da bojler kaplje na sigurnosnom ventilu, postoji mogućnost da je sigurnosni ventil neispravan, oštećen ili začepljen, što zahteva intervenciju stručnjaka za popravku bojlera. Bitno je takođe imati i kvalitetan sigurnosni ventil, kako ne bi dolazilo do ovih situacija.

Kad znate kako da postupite i šta da uradite ako i kad procuri sigurnosni ventil na bojleru. Odmah odreagujte i tako izbegnite neželjene posledice.

3. Slab pritisak tople vode iz bojlera

Ako primetite da iz vašeg bojlera izlazi topla voda pod veoma slabim pritiskom, sasvim je moguće da zbog toga dolazi usled zapušenog ili oštećenog creva, zatvorenog ventila ili čak neispravne pumpe. Pre nego što pozovete servisera, možete sami da proverite creva i filter kako biste se uverili da su čisti i neoštećeni. Ako primetite naslage i prljavštinu, pažljivo ih očistite.

Takođe, bitno je da proverite da li su ventili otvoreni u potpunosti kako bi se omogućio normalan protok vode. Ako je problem i dalje prisutan, možda će biti potrebno pozvati stručnjaka za bojlere da pregleda unutrašnjost uređaja i popravi ili zameni neispravne delove. 

Slab pritisak tople vode iz bojlera može da bude prava noćna mora, pogotovo ako vam onemogućava održavanje lične higijene ili pranje suđa onda kad vam je to najpotrebnije. Zbog toga ne čekajte, već rešite ovaj problem na vreme.

4. Bojler curi

Zanima vas šta znači kad procuri bojler? Ne brinite, tu smo da vam damo odgovor na ovo pitanje. Curenje vode iz bojlera može biti alarmantan znak i zahteva hitnu reakciju. Curenje bojlera može biti posledica raznih faktora, kao što su oštećen ventil, pukotina na rezervoaru, korozija ili propadanja zaptivača i brtvila. Ukoliko primetite da vaš bojler curi, prvi korak jeste da isključite struju i vodu ka bojleru kako biste sprečili moguću štetu na električnim delovima i opremi u blizini.

Zatim, dobro pregledajte bojler kako biste utvrdili odakle bojler curi i koji je izvor curenja. Ako je curenje uzrokovano oštećenim ventilom, možda će biti potrebno zameniti ventil ili neispravne brtve. U slučaju da primećujete pukotine na rezervoaru ili koroziju, to može zahtevati zamenu rezervoara, što bi trebalo da obavi stručnjak, koji vam može pomoći i oko odabira najboljeg bojlera za vaše kupatilo ili najboljeg bojlera za vašu kuhinju, ukoliko imate odvojene bojlere.

Šta najčešće prouzrokuje kvarove na bojleru?

Postoji veći broj uzroka kvarova na bojlerima i oni prosto zavise od mnogo faktora. Nekad, mi sami možemo da dovede do ovih kvarova, a nekad je do kvaliteta bojlera ili nekih drugih nepredviđenih situacija.

Najčešći uzroci kvarova na bojlerima su:

  1. a) Nakupljanje kamenca i sedimenata unutar bojlera, što dovodi do ometanog protoka vode, slabijeg rada grejača i smanjenja funkcionalnosti uređaja.
  2. b) Povećan pritisak vode unutar bojlera, što može dovesti do curenja na sigurnosnom ventilu ili drugim delovima bojlera.
  3. c) Oštećeni ventili ili pumpe, što utiče na normalno funkcionisanje bojlera i može dovesti do curenja ili slabog pritiska vode.
  4. d) Korozija unutar bojlera, što može uzrokovati curenje i smanjiti vek trajanja uređaja.
  5. e) Oštećenje creva ili drugih delova bojlera, što može dovesti do curenja i smanjene efikasnosti.

Redovno održavanje bojlera, uključujući ispiranje kamenca i proveru ventila, može značajno smanjiti rizik od ovih kvarova i produžiti životni vek uređaja. Takođe, bitno je i da znate kad treba ugasiti bojler, kad je potrebno zameniti delove kako bi osigurali njegovu dugotrajnost i prosto da vodite računa o njemu, kako bi što duže bio deo vaše svakodnevnice i služio vas.

Kupite kvalitetan bojler u Interpromovoj onlajn prodavnici

Kada je vreme za kupovinu novog bojlera, važno je izabrati kvalitetan model koji odgovara vašim potrebama. U Interpromovoj onlajn prodavnici možete pronaći širok izbor bojlera renomiranih proizvođača različitih kapaciteta i energetskih klasa. 

Ovi bojleri dolaze sa garancijom kvaliteta i pružaju pouzdanu i efikasnu uslugu zagrevanja vode. Pre nego što se odlučite za određeni model, obratite pažnju na kapacitet, energetsku efikasnost i dodatne funkcije koje želite, kako biste bili sigurni da je odabrani bojler idealan za vaš dom.