Čak i kada imate najkvalitetnije wc šolje, može da dođe do određenih problema. Otpušavanje wc šolje nije nimalo prijatno i ponekad ne možete samostalno ni da uradite to. Problemi znaju da nastanu i ako je montiranje wc šolje odrađeno loše, pa da se problemi pojave ili odmah ili nakon nekog vremena. 

To su prosto neki problemi koji se dešavaju i na koje nekad ne možemo imati neki uticaj, osim da ih rešimo i da uradimo sve što je u našoj moći da šteta bude manja.

5 najčešćih problema sa WC šoljama (i kako ih rešiti)

Mi smo za vas izdvojili 5 najčešćih problema sa wc šoljama, ali takođe smo vam dali i rešenja kako da ih rešite i ostavite te probleme iza vas.

WC šolja vraća vodu 

Svi znamo koliki nam nemir unosi bilo kakva loša situacija sa curenjem vodem, poplavama i sa kvarovima na koje ne možemo da utičemo. Prva pomisao na vraćanje vode iz wc šolje je verovatno poplava, i pali se alarm u glavi. Ovo može da bude prava noćna mora. A kako da rešimo taj problem kad wc šolja vraća vodu?

Šta raditi kada wc šolja vraća vodu?

Prva opcija koja bi mogla biti efikasna ukoliko je došlo do te situacije jeste da probate da otpušite wc šolju, jer je uglavnom to uzrok vraćanja vode. Ukoliko imate priručno sredstvo za otpušenje wc šolje sa gumom, probajte da je otpušite ili ukoliko nemate, možete i da zamolite komšije da vam posude njihovo. 

Ukoliko to ne uspeva, probajte sa kućnom sajlom da otpušite wc šolju. Ukoliko primetite da voda polako otiče, nemojte da očajavate, bitno je da otiče. Najveći problem je ako nastavlja da se vraća nazad. 

Ukoliko ne možete samostalno da otpušite wc šolju, onda je najbolje da pozovete profesionalce koji će vrlo brzo otkloniti problem i saznaćete zbog čega je došlo do problema. Samo reagujte brzo svakako, kako ne bi došlo do poplave i izlaska prljave vode iz wc šolje.

Curenje vode iz wc šolje

Curenje vode iz wc šolje

Curenje vode iz wc šolje može da se javi usled nekoliko različitih situacija kao što su: 

  • naprsla sanitarija
  • nedihtovanje na spoju sa odvodom kanalizacije
  • zagušenje u odvodu kanalizacije
  • napukla cev koja spaja vodokotlić i wc šolju pa daje utisak curenja wc šolje

Svi ovi problemi su rešivi i ukoliko se na vreme saniraju neće ostaviti posledice po vaše kupatilo, ali ni zdravlje. Međutim, morate biti oprezni ukoliko pokušavate sami da sanirate ovaj problem, jer voda koja curi je pomešana sa fekalijama, pa može biti zarazna.

Šta raditi kada curi voda ispod wc šolje?

Ovo nije nešto što biste trebali da rešite samostalno, jer možda uspete da pronađete privremeno rešenje bez pronalaska uzroka problema. Takođe, to rešenje može da napravi problem komšiji ispod vas ukoliko živite u zgrad, a da vi to ni ne primetite. Najbolje je da se obratite profesionalcima.

U ovim situacijama, najčešće nije potrebna zamena wc šolje, već odvoda, cevi, ili genzle(gume) koja sprečava curenje vode ispod wc šolje. A možda su i srafovi olabavljeni ili oštećeni. Upravo zbog toga se obratite profesionalnom vodoinstalateru koji će rešiti problem na najbolji i najbrži mogući način. 

Nizak nivo vode u WC šolji

Dešavalo vam se da je nizak nivo vode u wc šolji i da ne znate zbog čega  je to tako? Uglavnom je uzrok začepljenje kanalizacije, a moguće je i da je došlo do ozbiljnih problema sa odvodnim cevima. 

Čep koji se stvara u cevima može nastati usled bacanja ostataka hrane u wc šolju ili bacanjem vlažnih maramica i higijenskih ulošaka. To nisu stvari koje se trebaju bacati u wc šolju,  jer ih voda ne može razložiti, a mogu napraviti začepljenje u cevima i nakon toga može doći do velikih problema i poplava. 

Šta raditi kada je nizak nivo vode u WC šolji?

U toj situaciji, potrebno je da pozovete vodoinstalaterski servis kako bi oni svojim specijalnim kamerama snimili kanalizaciju i utvrdili usled kojih razloga je došlo do nastanka problema, ali i kako bi ga što brže i efikasnije otklonili. 

Slab pritisak vode u WC šolji

Slab pritisak vode u WC šolji

Slab pritisak vode u WC šolji može da bude jako iritantan i da vam pokvari raspoloženje i donese stres. Pogotovo što vas čeka dodatno čišćenje wc šolje kako ne bi došlo do neprijatnih situacija. 

Ovaj problem nastaje u vodoinstalacijama koje regulišu pritisak vode. Ako pri puštanju vode izlazi mala količina vode u slabom mlazu, onda je problem najverovatnije u vodokotliću, tačnije nekom njegovom delu. 

Šta raditi kada je slab pritisak vode u WC šolji?

U ovim situacijama najbolje jeste da pozovete neku vodoinstalatersku službu koja će otkriti uzrok problema i rešiti ga. Pogotovo ukoliko imate skriven vodokotlić koji najčešće ide uz konzolne wc šolje. Tada su vam pogotovo potrebni profesionalci, iako je naš savet da u svakom slučaju njih pozovete, bez obzira na to koji vodokotlić imate ili koje je vrste wc šolja koja se nalazi u vašem toaletu. 

Ukoliko se ovo ne sanira, mogu nastati veći problemi koji vam nikako nisu potrebni i ne vredi rizikovati.

Zapušena wc šolja

Zapušena wc šolja je jedna prava noćna mora. Postoji mali milion predloga kako da se otpuši wc šolja. Na internetu možete pronaći razne savete koji uključuju deterdžent za suđe, sodu bikarbonu, tečni sapun, sirće, ali i specijalna sredstva za otpušavanje wc šolje. Jedno od njih koje možemo preporučiti jeste aktivni WEPOS gel za čišćenje odvoda. Ovo je spas za zapušenu wc šolju. A tu su i granule za čišćenje odvoda, pa sami odlučite šta je bolje za vas.

Verovatno da će nešto od tih kombinacija koje pronađete na internetu i probate, imati pozitivan ishod po vas. Problem je ako se to dešava često. Nije samo bitno kako ispustiti vodu iz wc šolje, rešiti problem trenutno i praviti se da ne postoji veći pronaći uzrok tog problema.  U takvoj situaciji, vama je potrebno neko trajnije rešenje. Kao što smo ranije spomenuli, pazite šta bacate u odvod kako ne bi došlo do zapušavanja cevi. 

Šta raditi ako vam se desi zapušavanje wc šolje?

Pored isprobavanja “recepata” sa interneta i korišćenja priručnog sredstva za otpušenje sa gumom, možda bi ipak najbolja opcija bila da pozovete profesionalce kako ne bi došlo do ponavljanja ovog problema ili možda čak do nekih većih komplikacija kao što su poplave.

Problemi sa wc šoljama

Ovi problemi zahtevaju hitne intervencije kako ne bi prouzrokovale materijalne štete ili ostavili zdravstvene posledice na vaše zdravlje. Nije važno da li ste kupili skupe ili jeftine wc šolje, konzolne ili monoblok wc šolje, ovakve situacije su moguće nezavisno od vrste i kvaliteta sanitarija. 

Sanirajte i saznajte uzrok problema, a zatim ga rešite trajno. I naravno, vodite računa šta bacate u wc šolju kako ne biste vi svojim postupcima doveli do začepljenja wc šolje i stvaranja problema.

Ukoliko ste imali neke od ovih problema i niste uspeli da ih rešite uspešno, pa ste u potrazi za novom wc šoljom, možete posetiti našu prodavnicu i pogledati širok asortiman proizvoda raznih proizvođača. A tu su i druge sanitarije i potrebne stvari za vaš toalet.