Krečenje može biti zabavan i isplativ način da osvežite svoj prostor. Krečenje vam daje mnogo mogućnosti, jer drugačija boja zida može u potpunosti da promeni izgled prostorije i stana i da pruži potpuno drugačiji osećaj. Ne morate da se brinete ukoliko ne znate mnogo toga o krečenju. Sve su to poslovi koje svako može naučiti. A ne morate ni da ih naučite, značilo bi vam i da saznate kako sve funkcioniše, pa radili to vi ili neko drugi.  

Međutim, pre nego što zasučete rukave i zaronite u boje i četke, važno je razumeti šta je sve potrebno za krečenje. Ovaj detaljan vodič koji smo napravili specijalno za vas će vas voditi kroz sve korake i materijale potrebne za uspešno krečenje stana. 

Kako se pripremiti za krečenje

Pre nego što počnete sa krečenjem, važno je da razumete neke osnovne korake i da budete upoznati sa najosnovnijim neophodnim stavkama koje se odnose na lrećemke stama. Priprema je ključna, a odabir pravih materijala može značajno uticati na kvalitet i izgled vašeg završnog rada. A kako ne biste doneli pogrešne odluke i kako bi sam proces od početka tekao kako treba, nadamo se da će ovaj tekst do vas doći u pravo vreme, što znači pre početka krečenja. Potrudicemo se da sto detaljnije damo odgovor na pitanje: šta je sve potrebno za krečenje? Za početak, najbolje da počnemo sa materijalom.

Izbor pravih boja i farbe

Odabir prave i najbolje boje je esencijalan deo pripreme. Različiti tipovi boja su pogodni za različite površine i prostorije. Postoje posebne boje za unutrašnje i spoljašnje zidove, kao i specijalni premazi i podloge. Morate znati šta vam je potrebno, jer podloge i boja nisu ista stvar, iako možda na prvu loptu mogu da vam deluju tako. 

Ali, pored odabira adekvatne i najbolje boje za vas, bitno je i da dobro procenite koja količina te boje vam je potrebna. A ovakva kalkulacija količine boje može biti izazovna. Okvirno, jedan litar boje može pokriti oko 10 kvadratnih metara zidne površine. Međutim, ovo može varirati u zavisnosti od tipa boje i površine zida. Planirajte kupovinu boje pažljivo da izbegnete nepotrebno trošenje ili nedostatak materijala.

Šta je potrebno za krečenje stana

Šta je potrebno za krecenje stana? Pa neophodni alati i materijali uključuju četke, valjke, lopatice, trake za maskiranje, kao i zaštitnu opremu poput rukavica i zaštitnih naočara. Ali pored toga, tu su i farba, kreč i slično. Podelićemo ih na neke osnovne kategorije.

Alati za krečenje

Kad su u pitanju četke, potrebne su vam različite veličine, ali i oblici četki koji su korisni za precizno nanošenje boje na manje površine i uglove. A pored četki, potrebno je i da imate valjke. Oni su Idealni za brzo i efikasno nanošenje boje na veće površine. Valjci dolaze u različitim teksturama, zavisno od vrste zida, ali dolaze i u različitim veličinama, pa i njih možete prilagoditi vašem prostoru.

Još jedna stvar koja vam je potrebna su lopatice, koje se koriste se za popunjavanje rupa i pukotina pre krečenja.

Zaštitna oprema za krečenje 

Rukavice će vam pomoći da zaštite ruke od iritacija i osigurajte bolje rukovanje alatima, dok ćete vaše oči zaštiti od prskanja boje i prašine tokom brušenja.

A maske za lice su posebno su važne prilikom brušenja zidova ili rada sa bojama na bazi rastvarača.

Pripremni materijali

Trake za maskiranje su neophodne za zaštitu prozorskih okvira, vrata i drugih površina koje ne želite da obojite, dok se plastične folije ili stare novine koriste za zaštitu poda i nameštaja od kapljica boje. 

Kako biste sredili neravnine na zidovima pre nego što počnete za nanošenjem boje, potrebno je da koristite brusni papir.

Dodatni materijali

Osim kreča i boje, potrebno vam je još nešto. A tu uskaču Grund ili Prajmer. Nanosi se pre boje, pogotovo na novim ili neobrađenim površinama, radi boljeg prianjanja boje.

Dok se razređivači i čistači koriste za čišćenje alata ili razređivanje boje, ali to ipak i zavisi od vrste boje koju ćete koristiti i šta ćete sve koristiti za krečenje. 

Priprema zidova za krečenje

Priprema zidova za krečenje je možda najvažniji korak. Ovo podrazumeva čišćenje, popravku oštećenja, i primenu osnovnog sloja.Ne možete da postavljate novu boju, da krečite zidove koji su prljavi. Zbog toga je bitno da skinete prašinu i paučinu ukoliko možete što bolje. Što ovo uradite lepše i bolje, vaša nova boja zida će biti čistija i lepša.  Priprema zidova za krečenje nije komplikovana.

Čišćenje i popravke

Nije dovoljno da samo očistite zidove i skinete fleke, već je potrebno i da obavite popravku malih pukotina ili rupa na zidovima. Ukoliko ne obavite ovo pre krečenja, možete posle imati probleme. 

Koliko je potrebno boje za krečenje 

Naučite kako da procenite koliko je potrebno boje za krečenje  na osnovu veličine prostorije i izabrane boje. Nema potrebe da preterujete sa količinom boje i da uzimate mnogo više od onoga što vam treba. Potrebno je da imate meru, a uvek možete proveriti za koju površinu se koristi koja boja. Ukoliko se dobro informišete i pratite uputstva, nećete pogrešiti, niti će vas trošak krečenja izaći više engo što treba.

Šta sve treba imati od alata za krečenje

Za ovaj posao sam treba istovremeno i mnogo alata, a opet ništa previše. Pored svega onoga što smo vam već nabrojali, potrebne su vam još neke sitnice. A to su posude za boju i mrežica za valjak. 

Ove posude za boju su veoma korisne za lako umakanje četki i valjaka. Ali, one pomažu i u kontroli količine boje koju koristite. Osim ovih posuda, tu su vam korisne i mrežice za valjak. Ovaj alat se koristi unutar posude za boju i omogućava uklanjanje viška boje sa valjka pre nego što je nanesete na zid. 

Četka za krečenje

Odabir prave četke može značajno uticati na kvalitet vašeg rada. Naučite kako da koristite četku za postizanje optimalnih rezultata. Bitni su pokreti četkom kako ne bi ostalo neravnina i nejednako nanete boje. Iako ovo ne deluje možda na prvu kao bitna stavka, pokreti četkom za krečenje i tehnike krečenja su veoma značajni, ali i četka koja se koristi. Potrebno je da četka za krečenje bude kvalitetna, ali i odgovarajuće veličina. 

Kompresor za krečenje

Ako planirate često krečenje ili rad na većim površinama, kompresor za krečenje vam može znatno olakšati i ubrzati proces. Kompresor za krečenje može ubrzati proces i osigurati ravnomerniju primenu boje. Ovo je nešto što će vam sigurno olakšati i ubrzati krečenje.

Širok izbor boja za krečenje u Interpromovoj online prodavnici

Kada planirate transformaciju vašeg prostora, pravi izbor boje je ključan. U Interpromovoj online prodavnici, nudimo vam širok izbor boja za krečenje koje će zadovoljiti sve vaše potrebe i stilove. Bilo da renovirate celu kuću ili samo osvežavate dnevnu sobu, naš asortiman boja pruža sve što vam je potrebno za savršen završetak.

Naša paleta boja uključuje sve, od klasičnih belih i neutralnih tonova do smelih i vibrantnih nijansi. Birajte između različitih vrsta boja, uključujući one na vodenoj i uljanoj bazi, sa mat, polu-sjajnim ili sjajnim završnicama. Svaka boja je pažljivo odabrana da osigura dugotrajnost, lakoću nanošenja i savršen izgled.

Bez obzira na veličinu vašeg projekta, Interprom vam nudi rešenja koja će zadovoljiti vaše specifične potrebe. Od malih popravki i retuširanja do krečenja celih prostorija, naši proizvodi su dizajnirani da vam pruže maksimalnu pokrivnost i izdržljivost. Naša boja se lako nanosi, brzo suši i pruža izvanrednu pokrivnu moć, čineći vaš rad lakšim i efikasnijim.

Zaboravite na čekanje u redovima i nošenje teških kanti boje. Sa našom online prodavnicom, sav materijal za krečenje možete naručiti iz udobnosti svog doma. Jednostavno odaberite željenu boju, specificirajte količinu i mi ćemo se pobrinuti da vaša porudžbina bude brzo i sigurno dostavljena na vašu adresu.

A ukoliko niste sigurni koja je boja prava za vaš prostor ili kako najbolje da iskoristite naše proizvode, naš tim stručnjaka je tu da vam pomogne. Pružamo savete i preporuke koji će vam pomoći da donesete pravi izbor i ostvarite najbolje moguće rezultate.