Bojleri su neizostavni deo svakodnevnog života, pružajući nam toplu vodu za različite potrebe, kao što su kupanje, pranje posuđa ili održavanje higijene. Postoji nekoliko vrsta bojlera na tržištu, a jedna od popularnih opcija su protočni bojleri. 

Ovi bojleri pružaju instant toplu vodu bez potrebe za skladištenjem velike količine vode. Kako biste lakše doneli odluku o tome da li ćete uzimati protočni bojler ili ne, upoznaćemo se sa ovom vrstom bojlera, njihovim načinom rada, potrošnjom, prednostima i manama u odnosu na klasične bojlere.

Šta su protočni bojleri?

Protočni bojleri su poznati još i po nekim drugim nazivima, kao što su instant bojleri ili bojleri bez rezervoara. Oni predstavljaju uređaje za zagrevanje vode koji pružaju neometano i neprekidno snabdevanje toplom vodom kada god je to potrebno. Klasični bojleri sa rezervoarom skladište prethodno zagrijane veće količine tople vode, dok protočni bojler funkcioniše na skroz drugačiji način. Protočni bojler ne zagrejava prethodno vodu koju skladišti i čuva, već zagreva vodu direktno prilikom njenog prolaska kroz uređaj. 

Ne morate da brinete o toploj vodi prilikom pranja suđa ukoliko se odlučite da uzmete protočni bojler za sudoperu, jer ćete uvek imati tople vode. 

Kako protočni bojleri rade? 

Protočni bojleri funkcionišu malo drugačije od klasičnih bojlera. Oni koriste grejač koji  se aktivira kad se slavina ozvori i tad tek krene zagrevanje vode koje je u suštini instant. Prilikom prolaska vode kroz protočni bojler, ona se neposredno pre izlaska iz slavine zagreva na željenu temperaturu. 

Upravo ovakav sistem omogućava neprekidno snabdevanje toplom vodom bez gubitka energije na zagrevanje vode koja se ne koristi. Ovo je jedan idealan sistem koji vam znači iz mnogo razloga. Kad je u pitanju protočni bojler potrošnja je manja, upravo zbog zagrevanja samo kada je ono potrebno, dok klasični bojleri konstantno zagrevaju i održavaju temperaturu vode u rezervoaru.

Kolika je potrošnja protočnih bojlera?

Potrošnja protočnih bojlera kao i svake druge mašine, uređaja i sličnog,  zavisi od modela, snage uređaja i potrebne temperature vode. Ne može protočni bojler za sudoperu i veliki protočni bojler za toalet da se porede sa potrošnjom, pa s toga ne postoji neki prosek kad je ovo u pitanju. 

Ono što možemo da vam kažemo jeste da u poređenju sa klasičnim bojlerima sa rezervoarom, protočni bojleri obično imaju nižu potrošnju energije jer ne zahtevaju neprekidno održavanje temperature vode u rezervoaru. On zapravo troši energiju samo kada vi otvorite slavinu, pa ukoliko duži period ne koristite slavinu, tačnije toplu vodu, nema potrebe ni da je zagreva, niti da troši energiju.

Svakako, potrošnja varira i od klasičnih bojlera, jer ima mnogo vrsta bojlera i modela, a svaki od njih ima neku svoju posebnu potrošnju i karakteristike koje utiču na nju. Zbog toga je potrebno da se dobro raspitate i proverite pre kupovine.

Prednosti i mane protočnih bojlera

Kao i svaki drugi izum, tako i protočni bojler mora da ima svoje prednosti i mane. Ništa nije savršeno i uvek se vuku i neke negativne osobine, ali prvo da čujemo koje su to prednosti za ugrađivanja bojlera protočnih.

Prednosti protočnih bojlera uključuju:

  • Neprekidno snabdevanje toplom vodom uvek kad je to potrebno
  • Manja potrošnja energije u poređenju sa klasičnim bojlerima
  • Ušteda prostora, jer nema potrebe za velikim rezervoarom koji samo zauzima prostor
  • Mogućnost podešavanja željene temperature vode kako ne bi došlo do opekotina ili neprijatnosti

Nedostaci ili mane protočnih bojlera:

  • Veća početna investicija u odnosu na klasične bojlere
  • Struja do bojlera mora biti sa debljim kablom, minimum 5x4 PPY.
  • Ograničen protok vode, pa ukoliko istovremeno koristite više uređaja, pritisak vode može biti slabiji  
  • Osetljivost na fluktuacije u pritisku i temperaturi vode, što može uticati na konzistentnost temperature tople vode i jačinu mlaza.

Protočni bojler ima svoje prednosti i mane, a na vama je da pronađete koji je to najbolji protočni bojler koji odgovara svim vašim potrebama i kriterijumima.

Da li su protočni bojleri bolji od klasičnih?

Stalno se postavlja pitanje da li su protočni bojleri bolji od klasičnih, a na to prosto ne postoji samo jedan tačan odgovor. Sve ovo zavisi od individualnih potreba i preferencija korisnika. Sve zavisi koje performanse bojlera su vama najbitnije. Nekome je prioritet ušteda energije, dok je nekom drugom bitnije da pritisak vode uvek bude veći. 

Ako vam je bitno neprekidno snabdevanje toplom vodom, smanjenje potrošnje energije i ušteda prostora, protočni bojleri su onda u tom slučaju za vas idealan i najbolji izbor. Međutim, ako vam je ipak bitnije da imate veći pritisak vode i ne želite dati novac za skuplji uređaj, klasični bojleri sa rezervoarom takođe pružaju pouzdanu opciju za snabdevanje toplom vodom. 

Na kraju, izbor između ovih dveju vrsta bojlera zavisiće od vaših ličnih prioriteta i budžeta. Najbolje je da dobro pogledate sve karakteristike. Mnogo faktora ipak učestvuje u toj odluci, nije samo u pitanju koji je najbolji bojler po snazi, već i da li je povoljna cena bojlera, da li je održavanje higijene bojlera jednostavno ili ne, da li je laka zamena grejača ili zamena termostata na bojleru, i mnogo, mnogo drugih faktora.

Ono što ne treba uvek da vam bude parametar jeste cena - jer čak i najskuplji, najbolji bojleri mogu da zahtevaju neke prepravke, da dođe do kvara bojlera i slično. Bitno je da se poklope svi vaši kriterijumi i da vi budete zadovoljni, a bojler da ispunjava svoju glavnu funkciju, a to je da vaše domaćinstvo snabdeva toplom vodom.

Sad kad smo videli kako radi protočni bojler, sad ćemo da vidimo koji su to najbolji protočni bojleri kako bismo vam olakšali potragu i predložili neke modele. 

3 najbolja protočna bojlera koje vredi kupiti

Napravili smo za vas listu na kojoj se nalazi 3 različita protočna bojlera. Svaki od njih je poseban i ima svoje karakteristike po kojima je prepoznatljiv. 

1. Bojler BOSCH protočni 24kW TR5000

U pitanju je električni, protočni bojler velike snage (24 kW) koji omogućava trenutno zagrevanje vode dok ona prolazi kroz grejače. 

Ovaj bojler proizvodi "BOSCH", kompanija iz Nemačke, poznata po kvalitetu svojih proizvoda. Ono što ga izdvaja je veoma laka instalacija. 

Bojler ima dva režima rada, ECO sa snagom od 21 kW i FULL sa snagom od 24 kW. Dimenzije ovog uređaja su 483x236x122 mm, a težina iznosi 3,42 kg. 

Nominalna snaga je 24 kW, dok je godišnja potrošnja struje procenjena na 479 kWh. Za ovaj bojler potreban je električni osigurač od 40 A.

2. Bojler protočni CLAGE 18-27kW DCX Next

Predstavljamo vam protočni bojler malih dimenzija, sa rasponom snage od 18 do 27 kW, proizveden od strane renomirane kompanije "CLAGE" iz Nemačke. Montaža se može obaviti bilo gde gde je postavljena instalacija (uz preporučen promer kabla od 4mm, ili 6mm ako se koristi maksimalna snaga).

Sistem podešavanja željene temperature vode je jednostavan, s jednim tasterom za jednostavno podešavanje. Takođe, bojler poseduje Multiple Power System (MPS), što omogućava korisniku da podesi maksimalnu željenu snagu ili potrošnju u rasponu od 18 do 27 kW.

Ovaj bojler obezbeđuje efikasno zagrevanje vode u trenutku kada je potrebno. Zahvaljujući svojoj kompaktnoj veličini, on je pogodan za upotrebu u svim kupatilima i kuhinjama sa standardnim intenzitetom upotrebe. Sada možete uživati u pouzdanom i praktičnom bojleru koji zadovoljava vaše potrebe za toplom vodom u svakom trenutku.

3. Bojler protočni CLAGE 18-27kW DSX Touch WiFi

Upoznajte pametni, protočni bojler malih dimenzija, sa izuzetnom snagom od 18 do 27 kW, koji dolazi od proizvođača "CLAGE" iz Nemačke. 

Ono što ovaj bojler čini posebnim je njegov jednostavan i detaljan softver koji omogućava razna precizna podešavanja. Možete precizno podesiti temperaturu vode u rasponu od 20 do 60°C, napraviti više različitih profila korisnika sa njihovim željenim preferencijama, kao i koristiti pametnu integraciju rada i potrošnje. Zahvaljujući WiFi i Bluetooth konekciji, možete upravljati bojlerom putem aplikacije na svom mobilnom telefonu, preko Alexe, Android ili IOS servisa.

Poseban mod za punjenje kade omogućava vam podešavanje volumena vode u litrima, kao i tajmer za automatsko uključivanje i isključivanje bojlera. Sve to vam omogućava da imate potpunu kontrolu i optimalnu energetsku efikasnost.

Ovaj pametni bojler se može pohvaliti i Multiple Power System (MPS) tehnologijom, koja vam omogućava da podešavate maksimalnu željenu snagu ili potrošnju u rasponu od 18 do 27 kW.

Zahvaljujući sposobnosti efikasnog zagrevanja vode u trenutku, ovaj CLAGE model ima da zadovolji sve vaše potrebe, pa čak i one za koje niste ni znali da ih imate. Zahvaljujući svojim malim dimenzijama, on se lako uklapa u sve tipove kupatila i kuhinja sa standardnim intenzitetom upotrebe. Uz CLAGE pametni bojler, doživite vrhunsku tehnologiju i maksimalnu praktičnost.

Širok izbor kvalitetnih bojlera u Interpromovoj onlajn prodavnici

U našoj online prodavnici, ali u našim prodajnim salonima možete uvek pronaći širok izbor protočnih i klasičnih bojlera, ali i drugih sanitarija i opreme potrebne za vaš dom. 

Pored širokog asortimana, mi smo tu da vam pomognemo i damo odgovore na vaša pitanja. Ako vas zanima kako da ispraznite bojler ili kako da napunite bojler vodom, šta je najbolje za čišćenje bojlera od kamenca i slično, tu smo da vam pomognemo i damo savet, naravno, ukoliko imamo odgovor na vaša pitanja. Za celokupan asortiman, pogledajte naš sajt ili nas posetite u našim prodavnicama i lično se uverite u kvalitet i širok spektar proizvoda.