Kad se radi o dizajnu i enterijeru, boje su te koje imaju ključnu ulogu u stvaranju atmosfere u prostoriji i “emitovanju” energije. Uz pomoć određenih boja, mogu se probuditi različita osećanja, promeniti osećaj veličine prostora i stvoriti potpuno drugi osećaj ambijenta, samo uz korišćenje druge vrste boje

Tople i hladne boje imaju različite vizualne efekte i mogu dramatično promeniti izgled i osećaj prostorije. Pravilno razumevanje razlike između toplih i hladnih boja, kao i njihove primene, može znatno poboljšati estetiku prostora. I to ne samo estetiku, već i čitav doživljaj prostora, od komfornosti do nekih drugih osećaja. Različite boje bude različita osećanja kod ljudi. Neke ulivaju sigurnost, neke pospešuju pozitivnu energiju i dinamičnost. A odabir i priprema boja je nešto na šta se mora staviti glavni akcenat prilikom krečenja. Mi smo tu da vam predstavimo šta morate znati prilikom krečenja.

O bojama i krečenju

Vreme je za krečenje i hoćete da promenite izgled vaše dnevne sobe ili je potrebno da okrečite dečiju sobu, ali ne znate za koju boju da se odlučite? Ne brinite, mi smo tu da vam pomognemo i objasnimo zašto je pravilan odabir najbolje boje za vaš prostor bitan. Nije samo bitno da očistite zidove i prekrečite novom bojom. Boja zida utiče na mnogo više od “čistih zidova”. 

A da bi ste to naučili, pratite ovaj tekst koji će vam pojasniti nešto više o bojama i o jednoj veoma bitnoj podeli boja. 

Kako bismo pristupili bojama i grupisali ih po nekim zajedničkim karakteristikama, njih možemo da podelimo u dve glavne kategorije: tople boje i hladne boje. Izbor boja za krečenje zavisi od željenog efekta i funkcionalnosti prostorije. Sa bojama je potrebno eksperimentisati i igrati se. Upotrebom toplih i hladnih boja možete i stvoriti kontrast boja koji će potpuno pružiti novi doživljaj prostoru. 

Krečiti toplim ili hladnim bojama?

Izbor između toplih i hladnih boja prilikom krečenja prostora nije samo pitanje ličnog ukusa, već i razumevanja kako ove boje utiču na atmosferu i funkcionalnost prostorija. U ovom delu, razmotrićemo ključne faktore koji treba uzeti u obzir prilikom odabira između toplih i hladnih boja, kako bi se stvorio željeni ambijent i maksimalno iskoristili prednosti koje svaka paleta boja nudi. Tople i hladne boje imaju svoje prednosti i mane, a na vama je da ih najbolje iskoristite.

Tople boje

U tople boje spadaju crvena, narandžasta, žuta i sve nijanse koje se kreću od svetlih do tamnih tonova ovih boja. One su idealne za dnevne sobe, trpezarije i druge prostorije gde se okupljaju ljudi, jer podstiču komunikaciju i toplu atmosferu. Tople boje mogu činiti prostor vizualno manjim i intimnijim.

Tople boje i njihov psihološki uticaj

Tople boje podsećaju na sunce i vatru, pa zbog toga stvaraju osećaj udobnosti i topline. One mogu poboljšati raspoloženje i stvoriti opuštajuću atmosferu. Pored toga, one mogu i podstaći komunikacju i podići raspoloženje za druženje, pa se upravo zbog toga one koriste za dnevne sobe i trpezarije.

Tople boje i vizuelni efekti koje pružaju

Tople boje imaju moć da zbog njih prostor izgleda vizuelno manji, čineći ga intimnijim i ugodnijim. Ovo je posebno korisno u velikim prostorijama koje želite učiniti udobnijim. Takođe upotrebom toplih boja na jednom zidu ili u određenim delovima prostorije može se privući pažnju i stvoriti fokusnu tačku u prostoru.

Ono na šta se treba obratiti pažnja jeste balansiranje toplih boja sa neutralnim bojama. Da bi se izbeglo preterano stimulativno okruženje, tople boje se često balansiraju sa neutralnim bojama poput belih, bež ili sivih tonova.

Takođe, treba obratiti pažnju i na kombinovanje sa teksturama, jer upotreba različitih tekstura u prostoru sa toplim bojama može dodatno obogatiti i ublažiti prostor, stvarajući slojevit i privlačan izgled, ali ukoliko se pretera, može da bude previše “kič”, što bi se reklo.

Tople boje nude širok spektar mogućnosti u dizajnu enterijera, od stvaranja ugodnog doma do stvaranja energične i podsticajne radne atmosfere. Njihova pravilna upotreba može unaprediti kako izgled prostora, tako i emocionalno stanje osoba koje ga koriste.

Hladne Boje

Hladne boje uključuju plavu, zelenu, ljubičastu i njihove varijante. Ove boje često donose osećaj smirenosti i opuštenosti. Preporučuju se za spavaće sobe, kupatila i radne prostore, jer mogu stvoriti umirujuću i koncentrisanu atmosferu. Hladne boje takođe mogu učiniti prostor vizualno većim i prozračnijim.

Hladne boje i njihov psihološki uticaj 

Hladne boje nas podsećaju na prirodu, na vodu i šumu, pa nam tako pružaju osećaj smirenosti i opuštenosti. One su idealne za prostorije gde je potrebno stvaranje mirnog okruženja i smanjenje stresa. Pored toga, one su dobre za poboljšanje koncentracije, pa se zbog toga uglavnom koriste u radnim prostorima. 

Hladne boje i vizuelni efekti 

Kao što tople boje mogu da učine da prostor deluje manje, tako hladne boje mogu učiniti da prostorije izgledaju vizualno veće i prozračnije. To ih čini odličnim izborom za manje prostorije ili prostorije sa manje prirodnog svetla.

Takođe, ukoliko koristite hladne boje u spavaćim sobama i kupatilima, na taj način možete umirujuće okruženje, koje je posebno bitno za opuštanje i odmor.

Zbog svih svojih prednosti i karakteristika, hladne boje se mogu koristiti u spavaćoj sobi, kupatilima i wellness prostorima, ali takođe i u radnim sobama i kancelarijama. One su poželjne svuda, ali je potrebno i da znate da ih balansirate sa ostatkom prostorije.

Hladne tonove možete kombinovati sa toplim tonovima kroz dekoracije ukoliko želite da izbegnete previše “sterilan i dosadan” izgled. To možete kroz tekstil toplih boja ili sa nekim drvenim elementima.  

Takođe, različite teksture i materijali mogu pružiti dodatnu dubinu i interesovanje prostorima obojenim hladnim bojama, stvarajući složeniji i privlačniji dizajn.

Tople i hladne boje

Izbor između toplih i hladnih boja treba pažljivo razmotriti u zavisnosti od željene funkcije i atmosfere prostorije. Balansiranje ovih boja može stvoriti harmoničan i estetski prijatan prostor. Pravilna primena toplih i hladnih boja može transformisati prostor, naglasiti njegove prednosti i stvoriti željeni ambijent.

Na vama je da donesete odluku i da odlučite koji su vam prioriteti i šta vam je bitno kod određenih prostorija. Takođe, pored boje, bitno je i da se odlučite za tehniku krečenja, jer ponekad i izbor boja i način na koji će ona izgledati na zidu zavisi i od toga.

Pronađite vašu boju u Interpromu

Mi smo tu da vam pružimo savete za krečenje i da vam olakšamo ovaj proces. Pored toga što u našoj ponudi možete pronaći proizvode koji su vam potrebni za krečenje, mi smo tu i da vam pomognemo i rešimo vaše nedoumice. 

Nije bitno samo da odaberete boju, već i da obavite sve prethodne pripreme za krečenje, a ukoliko imate neka pitanja u vezi čitavog procesa, mi ćemo vam vrlo rado pomoći. Da li vas zanima kako skinuti fleke nakon krečenja ili kako znati koliko boje je potrebno, mi smo tu da vam damo odgovore na ta pitanja. Ne morate ništa da brinete, dok smo mi tu. Sa odlukom da izbegnete troškove krečenja kod nekog drugog, vi ćete samostalno odraditi ovo, uštedeti i steći novo znanje.