Kada birate kadu za svoje kupatilo, suočavate se sa brojnim opcijama. Od klasičnih akrilnih kada do modernih modela od livenog gvožđa, izbor je velik. Ali, postoji jedna kategorija koja se izdvaja po svojoj jedinstvenosti - zidane kade. Ručno izrađene od različitih materijala, zidane kade nude personalizovan pristup uređenju kupatila. Ali, da li su one zaista vredne investicije?

Zidane kade su već vekovima simbol luksuza i sofisticiranosti u kupatilima. Još od antičkih vremena, ljudi su gradili kade od kamena i drugih prirodnih materijala. Danas, kada se vraćamo prirodnim materijalima i ručnoj izradi, zidane kade doživljavaju renesansu. Međutim, šta sve krije ovaj trend i da li su zidane kade zaista najbolji izbor za svako kupatilo?

Kako se zidane kade razlikuju od drugih vrsti kada

Dok se samostojeće kade često ističu kao umetnička dela u središtu kupatila, zidane kade su nevidljivi junaci koji se skladno uklapaju u prostor. Izrađene od prirodnih materijala poput kamena ili betona, one su poput skulptura koje nastaju direktno u vašem kupatilu. Za razliku od standardnih, pre svega akrilnih kada, zidane kade su prilagođene vašim željama i dimenzijama prostora, što ih čini jedinstvenim i personalizovanim rešenjem.

Tuš kabine, iako praktične i prostorno prihvatljive, ne mogu se meriti s opuštajućim iskustvom kupanja u zidanoj kadi. Zamislite kako uranjate u toplu vodu, okruženi toplinom prirodnog kamena. Zidane kade su više od mesta za čišćenje, one su oaza mira i opuštanja. Sa druge strane, teže je izvesti đakuzi kadu po principu zidane kade

Iako su zidane kade skuplje i zahtevaju više vremena za izradu i ugradnju, njihova trajnost i estetska vrednost čine ih dugoročnom investicijom. Za razliku od akrilnih kada, koje se mogu oštetiti, zidane kade su otporne na habanje i zadržavaju svoj izgled dugi niz godina.

Prednosti zidanih kada

Jedinstvenost i personalizacija: Za razliku od serijski proizvedenih kada, zidane kade su prava umetnička dela koja se izrađuju po meri. Možete odabrati oblik, veličinu, dubinu i materijal koji savršeno odgovaraju vašem prostoru i stilu.

Trajnost i izdržljivost: Upotrebom kvalitetnih materijala poput betona, kamena ili mermera, zidane kade su izuzetno izdržljive i otporne na oštećenja. Sa pravilnim održavanjem, mogu trajati celi život.

Luksuz i opuštanje: Kupanje u zidanoj kadi je pravo iskustvo. Masivnost materijala i toplina koju on zadržava stvaraju osećaj luksuza i opuštanja.

Toplotna izolacija: Zbog svoje debljine, zidane kade duže zadržavaju toplinu vode, što znači da ćete duže uživati u toploj kupki.

Akustična izolacija: Materijali od kojih se izrađuju zidane kade imaju odličnu zvučnu izolaciju, što znači da nećete čuti buku vode koja se uliva ili izliva iz kade.

Estetika i stil: Zidane kade se savršeno uklapaju u različite stilove uređenja, od klasičnog do modernog. Mogu biti jednostavne i minimalističke, ali i bogato ukrašene i detaljne.

Mane zidanih kada

Visoka cena: Jedna od najvećih mana zidanih kada je svakako visoka cena. Upotreba kvalitetnih materijala, ručna izrada i složena instalacija čine ih skupljim rešenjem u odnosu na standardne kade.

Dugotrajna instalacija: Proces izrade i ugradnje zidane kade je dugotrajan i zahteva angažovanje stručnjaka. To znači da ćete morati da planirate renoviranje kupatila unapred i biti spremni na duži period bez funkcionalne kade.

Teškoće prilikom renoviranja: Ukoliko se odlučite za promenu zidane kade u budućnosti, to će biti povezano s velikim građevinskim radovima i dodatnim troškovima.

Mogućnost oštećenja hidroizolacije: Neispravno izvedena hidroizolacija može dovesti do problema s vlagom i propuštanjem vode, što može oštetiti zidove i podove u kupatilu.

Ograničena ponuda: Za razliku od standardnih kada, koje su dostupne u širokom rasponu veličina, oblika i boja, ponuda zidanih kada je limitirana.

Teže čišćenje: Porozni materijali poput kamena mogu upijati prljavštinu i mrlje, što zahteva pažljivije čišćenje.

Veća težina: Zidane kade su znatno teže od akrilnih ili metalnih kada, što može predstavljati problem prilikom transporta i ugradnje.

Zidana ili standardna kada? Zašto ne obe?

Odluka između zidane i standardne kade često može biti teška. Svaka ima svoje prednosti i nedostatke. Ali, postoji i treća opcija – kombinacija obe. Ova kombinacija može biti idealno rešenje za one koji žele jedinstven izgled i funkcionalnost svog kupatila.

Šta podrazumeva kombinacija zidanih i standardnih kada?

Postoji nekoliko načina na koje se mogu kombinovati zidane i standardne kade:

Zidana obloga oko standardne kade: Standardna kada se ugrađuje u otvor u zidu, a zatim se oko nje izrađuje zidana obloga. Ovo rešenje omogućava vam da zadržite sve prednosti standardne kade (jednostavna instalacija, niža cena), a istovremeno dodate estetsku vrednost zidanom oblogom. Najbolji primer u ovom slučaju je Aquaestil Plane kada sa dodacima za uziđivanje i ukrasnim oblogama.

Kombinacija zidane i standardne kade u istom kupatilu: Možete imati jednu zidanu kadu kao centralni element kupaonice, a uz nju i standardnu kadu ili tuš kadu za svakodnevnu upotrebu, ali vam treba i zavesa ili paravan.

Upotreba standardne kade kao osnove za zidanu: Možete kupiti standardnu kadu željenog oblika i veličine te je koristiti kao osnovu za izradu zidane obloge. Ovo rešenje je jeftinije od izrade potpuno zidane kade, a omogućuje vam veću fleksibilnost u dizajnu.

Prednosti kombinovanja zidanih i standardnih kada:

Kombinacija estetike i funkcionalnosti: Zidana obloga daje kupatilu luksuzan izgled, dok standardna kada osigurava praktičnost i jednostavnu upotrebu.

Niža cena: Ovo rešenje je obično jeftinije od izrade potpuno zidane kade.

Veća fleksibilnost: Možete odabrati standardnu kadu željenog oblika i veličine, a zatim je prilagoditi svojim potrebama uz pomoć zidane obloge.

Brža instalacija: Instalacija standardne kade je brža i jednostavnija od instalacije zidane kade.

Nedostaci:

Manja trajnost: Zidana obloga oko standardne kade može s vremenom popucati ili se odvojiti od kade. Isto tako, pucanja i slični kvarovi u rasponu između kade i zidanog materijala se mogu teže uočiti.

Složeniji dizajn: Kombinovanje različitih materijala i stilova može biti izazovno i zahtevati pomoć stručnjaka.

Kombinacija zidanih i standardnih kada može biti odlično rešenje za one koji žele jedinstveno i funkcionalno kupatilo. Ovaj pristup omogućava vam da kombinujete najbolje od oba sveta i stvorite prostor koji će odgovarati vašim potrebama i stilu, pa čak i izvesti ugaonu kadu.

Instalacija zidanih kada – zahtevan proces s dugotrajnim rezultatima

Instalacija zidane kade je pravi zanatski posao koji zahteva preciznost, iskustvo i strpljenje. Proces počinje detaljnim planiranjem i pripremom prostora. Nakon toga se postavlja oplata koja će oblikovati kadu. U oplatu se zatim postavlja armatura kako bi se osigurala čvrstoća konstrukcije. Sam proces betoniranja je ključan za postizanje željene forme i kvaliteta kade. Nakon što se beton stvrdne, oplata se uklanja i sledi faza završne obrade. Ova faza uključuje brušenje, poliranje i eventualno nanošenje zaštitnih premaza.

Zašto je instalacija zidanih kada tako zahtevna?

Ručni rad: Za razliku od serijski proizvedenih kada, zidane kade se izrađuju ručno, što zahteva visok stepen veštine i preciznosti.

Priprema prostora: Pre početka radova potrebno je temeljno pripremiti prostor, što uključuje uklanjanje postojećih sanitarija, izradu hidroizolacije i nivelaciju podloge.

Sušenje betona: Beton mora dovoljno dugo sušiti kako bi stekao potrebnu čvrstoću.

Završna obrada: Završna obrada zahteva posebne alate i veštine kako bi se postigla željena glatkoća i sjaj površine.

Prednosti instalacije zidanih kada:

  • Jedinstven i personalizovan dizajn;
  • Dugotrajnost;
  • Visoki kvalitet;
  • Povećanje vrednosti nekretnine;
  • Povećanje komfora.

Iako je instalacija zidanih kada zahtevna i dugotrajna, prednosti koje one pružaju čine je isplativom investicijom. Ako želite u svoje kupatilo uneti dozu luksuza i individualnosti, zidana kada je pravi izbor za vas.

Zidane kade - Da ili ne?

Zidane kade predstavljaju vrhunac luksuza i individualnosti u svetu dizajna kupatila. Ručno izrađene od visokokvalitetnih materijala poput betona, kamena ili livenog gvožđa, ove kade su prava umetnička dela koja će transformisati vaše kupatilo.

Iako je proces instalacije zahtevan i dugotrajan, a cena viša u odnosu na standardne kade, prednosti zidanih kada su neprevaziđene.

Zaključno, zidana kada je investicija u budućnost. To je odluka za one koji cene kvalitet, estetiku i dugotrajnost. Ako ste spremni uložiti u svoje kupatilo i stvoriti prostor za opuštanje i uživanje, zidana kada je pravi izbor za vas.

Naravno, ako je ovo prevelika investicija za vas uvek možete pogledati jeftinije alternative.